Všeho moc nudí, stejně jako špatné filmy musíme občas proložit dobrými. Poslední dobou jsem viděl spoustu žebříčků nejlepších filmů, a proto je nejvyšší čas na výběr vlastní. V dnešním článku vám představím, co se mi za posledních 10 let líbilo nejvíc. 

Výběr ale pojmu trochu nestandardně. Filmy jsem fakt nemohl vidět všechny, navíc některé žánry cíleně nesleduji. Právě proto budou žánry hlavním kritériem mého výběru: z každého, který mám rád, vezmu jeden nejlepší film. A možná doporučím i pár dalších. 

Akční: John Wick

Jako jediný pětihvězdičkový film, co je pravý akčňák, tu mám Hardcore Henryho. Ale kvůli experimentálnímu duchu, v jakém je natočený, to asi není vhodný kandidát. Potom už byl John Wick jasný. Další adepti ke zvážení byli Dredd a Kingsman: Tajná služba, nicméně Honza Wick je z nich asi nej. Nejvíc akční určitě. Až vás donutí pochybovat o všemohoucím Chucku Norrisovi. 

Hodnocení CSFD: 76%
Profil na CSFD

Animovaný: V hlavě

vhlave.jpg

Kreslených pohádek jsme měli poměrně solidní nadílku, ale zrovna v tomto žánru mám poměrně jasno. V hlavě má nejen neotřelý námět, ale i skvělý příběh i zpracování. Určitě nejlepší animák 2011 - 2020, ne-li vůbec. (Pohádka Na vlásku bohužel vypadla, protože s premiérou 2010 už se mi do intervalu nevešla.) 

Hodnocení CSFD: 81%
Profil na CSFD

Drama: Nedotknutelní

Byly doby, kdy jsem dramata sledoval hojně, jenže ty jsou nenávratně pryč. I tak si vždy vzpomenu na tento film, když se někdo zeptá na dobré drama. Ano, fakt je to tak hrozně dobré, jak všichni říkají. 

Úplně jasná volba to ale nebyla. Zvažoval jsem i Příchozí, protože to je z mého pohledu víc existenční drama, než skutečné sci-fi. A kdo se u prvních pěti minut nerozbrečel jak malá holka, ten nemá duši. Kvůli netypickému mixu žánrů v Příchozích jsem nakonec vybral Intouchables, protože komedie a drama spolu přímo souvisí, na rozdíl od kombinace sci-fi / drama. 

A pokud vás ani jeden těchto dvou filmů nezaujal, zkuste třeba Everest

Hodnocení CSFD: 91%
Profil na CSFD

Fantasy: Hobit

Hobity jsem všechny viděl v kině. U všech jsem viděl i prodloužené verze. Ale fakt už si nevzpomenu, jestli se mi líbila víc jednička nebo dvojka. Jenom vím, že trojka ne. Ale na tom asi nezáleží, určitě se všichni shodneme, že Hobiti jsou nejlepší fantasy za posledních 10 let.

Ono hlavně jiné fantasy není, co by mohlo Hobitovi aspoň vzdáleně konkurovat. V roce 2011 jsme sice dostali poslední film Harry Pottera, jenže tady je prostě nejlepší Vězeň z Azkabanu. Konec. A Fantastická zvířata jsou jenom slabý odvar. Slušné fantasy jsem pak našel ještě dvě: Sirotčinec slečny PeregrinovéLouskáček a čtyři říše. První je spíš rodinný film, druhý zase pohádka.

Hodnocení CSFD: 81%
Profil na CSFD

Horor: V zajetí démonů

conjuring.jpg

U svého nejoblíbenějšího žánru jsem měl docela problém. Vybrat ten správný film bylo velice těžké, protože 5* jsem nedal žádnému, a těch za 4* bylo opravdu hodně. Ale tak nějak mi tu vyšlo V zajetí démonů. Když se povznesu nad ten arcinesmysl na začátku, byla to solidní duchařina. Arcinesmyslem myslím samozřejmě "film je podle skutečných událostí". Jako ano, ti 2 manželé skutečně existovali. Ale to je tak vše. Protože každé malé dítě ví, že strašidla nejsou. 

Další horory, nad kterými jsem přemýšlel, byla World War Z, Chata v horách, Bird Box, Zhasni a zemřeš nebo Cloverfield Paradox. Všechny perfektní.

Hodnocení CSFD: 82%
Profil na CSFD

Hororová komedie: Smrtgasmus

Hororové komedie tak nějak nejdou srovnávat se skutečnými horory, a protože je mám opravdu rád, uvádím je jako extra žánr. Tady byla volba jednoduchá. Stačilo se podívat na jeden z mých předchozích článků, kde jsem si hororové komedie hezky seřadil.

Hodnocení CSFD: 63%
Profil na CSFD

Monster béčko: Sharknado 4

Kdo čekal, že Sharknáda tentokrát vynechám, ten se šeredně zmýlil... Šeredně! Monster béčka jsou pro mě unikátní žánr a musí mít svou vlastní kolonku. A jaký jiný film zvolit, než nejlepší díl nejlepší žraločí série? Další filmy tu doporučovat nebudu, protože béčkům jsem věnoval víc času, než je zdrávo... A přečíst si o nich můžete v samostatné kategorii

Hodnocení CSFD: 35%
Profil na CSFD

Sci-fi: Zrození Planety opic

apes.jpg

Vybrat nejlepší film v dalším ze svých nejoblíbenějších žánrů bylo opět náročné. Chtěl jsem nějaké real sci-fi: vesmír, budoucnost a tyhle věci. Ne jen příběh o technologické novince ze současnosti. Nakonec jsem vybral film, který sice není typickým ztělesněním mých představ, ale je výborný. Tendence dalších dílů je bohužel dost sestupná, přesto novou trilogii doporučuji. 

Zvažoval jsem ještě Interstellar, jenže to je tříhodinová šílenost. Sice perfektní, ale pořád tříhodinová. Dále Rogue One, ale ten kvůli Star Wars univerzu asi neocení všichni diváci. 

Hodnocení CSFD: 82%
Profil na CSFD

Superhrdinský: Thor: Ragnarok

Třetí a poslední pseudožánr uvádím proto, že všechny ty Marvelovky spojují tolik stylů, že by mi na ostatní filmy nezbylo místo. 

Thor: Ragnarok mám nejraději kvůli výborné kombinaci akce i humoru. Sympatičtí hrdinové konečně dostali akčně-humorný scénář a výsledek je super.  Však to taky režíroval Taika.

Marvelovky mají obecně problém, že je musíte vidět všechny, aby vám došly souvislosti. Což je bohužel i případ Thora. Ale pokud chcete filmy zasazené trochu stranou od hlavních událostí, či z konkurenčního univerza, k mým oblíbeným patří Strážci GalaxieAnt ManWonder Woman a samozřejmě Deadpool

Hodnocení CSFD: 82%
Profil na CSFD

Thriller: Odpojit

disc.jpg

Na závěr si dáme jeden z těch nejtěžších žánrů. Najít totiž čistokrevný thriller je téměř nemožné. Když vynechám všechno, co je akční / thriller nebo horor / thriller, zbydou mi tu víceméně 3 filmy. Disconnect, TransTísňová linka. Všechny jsou skvělé, ale mně se nejvíc líbil Disconnect.

Film sleduje několik propletených příběhů, které spojuje zneužití moderních technologií. Máme více hlavních hrdinů, kterým se totálně podělá život. A to vše se slušnou dávkou napětí. Klasika: lidské osudy jdou do kopru ve stylu Black Mirror.

Hodnocení CSFD: 82%
Profil na CSFD