Týden s hudbou. Do nového roku s hudbou i operou online

Ani nový rok 2021 zatím nepřinesl výhledové zlepšení na poli kulturního dění. Naopak, stále dochází k dalšímu zhoršování situace. Přinášíme alespoň výčet akcí, které čelí současné situaci online formou.
Francesco Cilèa: Adriana Lecouvreur – Anna Netrebko, Piotr Beczała (zdroj MET)

Pondělí 4. ledna 2021

Newyorská Metropolitní opera pro nás na tento týden připravila sérii nazvanou Epic Rivalries. Jako první zazní opera Adriana Lecouvreur Francesca Cilèa. V představení ze dne 12. ledna 2019 pod dirigentem Giandreaou Nosedou zpívali Anna Netrebko, Anita Rachvelishvili, Piotr Beczała, Carlo Bosi, Ambrogio Maestri a Maurizio Muraro.

Společnost českých skladatelů pořádá vždy na podzim ve spolupráci s dalšími tvůrčími centry festival Dny soudobé hudby. Protože se vzhledem k epidemické situaci nemohl konat v řádném termínu naživo, bylo přikročeno k natočení velké části skladeb. Dne 31. prosince bylo zveřejněno celkem 28 skladeb. Najdete mezi nimi např. díla Jana Berana, Ivo Bláhy, Zdeňka Šestáka, Pavla Hrabánka, Eleny Kiral, Jaroslava Krčka, Ondřeje Kukala, Jindry Nečasové-Nardelli či Jiřího Temla, ale i Karla Husy, který sponzoroval Společnost českých skladatelů až do konce života a stal se tak čestným členem i po svém odchodu. Můžete si poslechnout obě jazykové verze jeho cyklu Dvanáct písní moravských. Ve zveřejněném playlistu je i Toccata pro varhany Jana Bernátka, která uspěla v soutěži Českého rozhlasu pro Svatovítské varhany. Najdeme zde i dvě písně na texty nedávno zesnulé skladatelky a básnířky Markéty Procházkové-Lutkové v zhudebnění Věry Čermákové. (Článek o Markétě Procházkové jsme publikovali ZDE.) Další skladby (celkem z plánovaných osmapadesáti) budou natočeny, až tomu epidemiolodická situace dovolí.

Quasi trio zveřejnilo záznam koncertu z cyklu Romantické večery v Rudolfinu ze Sukovy síně. Na programu byla Pohádka Leoše Janáčka, Kol Nidrei Maxe Brucha, Balada a Serenáda Josefa Suka a Variace na slovenskou lidovou píseň Bohuslava Martinů. Hrají Judita Škodová a Kateřina Ochmanová.

Musica florea zveřejnila záznamy kompozic českého barokního mistra Josefa Leopolda Václava Dukáta.

Na ČT Art si od 20:15 hodin můžete poslechnout znovu záznam novoročního koncertu Vídeňských filharmoniků.

Úterý 5. ledna 2021

V úterý se lze sledovat Rossiniho operu La Donna del Lago na webu Metropolitní opery. V záznamu ze dne 14. března 2015 účinkovali Joyce DiDonato, Daniela Barcellona, Juan Diego Flórez, John Osborn a Oren Gradus s dirigentem Michelem Mariottim.

Středa 6. ledna 2021

Středeční noční stream z New Yorku uvede operu Les Pêcheurs de Perles (Lovci perel) Georgese Bizeta. Účinkovali Diana Damrau, Matthew Polenzani, Mariusz Kwiecien a Nicolas Testé s dirigentem Giandreou Nosedem. Záznam byl pořízen 16. ledna 2016.

Čtvrtek 7. ledna 2021

Čtvrtý nočním stream z New Yorku v rámci série Epic Rivalries uvede operu I Puritani Vincenza Belliniho. V záznamu ze dne 6. ledna 2007 účinkovali  Anna Netrebko, Eric Cutler, Franco Vassallo a John Relyea, provedení řídil Patrick Summers.

Od 22:15 hodin na programu ČT Art můžete zhlédnout dokument Cesty Zdeňka Mácala z roku 1999.

Pátek 8.  ledna 2021

V pátek uvede newyorkská Metropolitní opera tradičně uváděnou dvojici oper Cavalleria Rusticana Pietra Mascagniho a Pagliacci Rugiierra Leoncavalla. Fabio Luisi řídil představení 25. dubna 2015 v obsazení Eva-Maria Westbroek, Jane Bunnell, Marcelo Álvarez, George Gagnidze, Patricia Racette, Marcelo Álvarez, George Gagnidze a Lucas Meachem.

Symfonický orchestr Českého rozhlasu chystá mimořádný koncert z Rudolfina. Koncert pro housle a orchestr č. 1 (H 226) Bohuslava Martinů přednese sólista Josef Špaček. Program doplní Koncert pro malý orchestr Alberta Roussela a symfonická suita Šeherezáda Nikolaje Alexandroviče Rimského-Korsakova. Programu bude živě vysílat Český rozhlas 3 Vltava a profil SOČRu na Facebooku.

Frankfurtský Ensemble Modern byl nucen zrušen kvůli koronaviru páteční koncert. V jeho rámci měl zaznít Opus 1 pro 9 smyčců, jehož autorem je Ryoji Ikeda. Na rozdíl od něj, koncert v neděli 10. ledna bude přeložen na neurčito. [1] 

Sobota 9. ledna 2021

Předposlední večer z MET tohoto týdne uvede operu Marie Stuartovna Gaetana Donizzettiho. Účinkují Elza van den Heever, Joyce DiDonato, Matthew Polenzani, Joshua Hopkinsa a Matthew Rose v záznamu z 19. ledna 2013. Provedení řídil Maurizo Benini.

Neděle 10. ledna 2021

Závěrečný stream série Epic Rivalries z Metropolitní opery představí záznam Verdiho Trubadúra ze dne 30. dubna 2011. Tehdy účinkovali Sondra Radvanovsky, Dolora Zajick, Marcelo Álvarez, Dmitri Hvorostovsky a Stefan Kocán s dirigentem Marcem Armiliatem.

Český filharmonický sbor Brno plánuje novoroční koncert nazvaný Lidové inspirace v dílech českých skladatelů Antonína Dvořáka, Josefa Suka, Leoše Janáčka, Vítězslava Nováka a úpravy lidových písní. Uskuteční se v 19:00 hodin v brněnském Besedním domě a bude streamován webových stránkách, Facebooku a Youtube kanálu ČFSB.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat


0 0 votes
Ohodnoťte článek
Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments