Banky.cz Články Půjčka Lidé si letos na Vánoce půjčovali méně. Z opatrnosti i kvůli zavřeným obchodům

Lidé si letos na Vánoce půjčovali méně. Z opatrnosti i kvůli zavřeným obchodům

4.1.2021 Půjčka

Propad až o desítky procent. Takový byl podle některých poskytovatelů rozdíl v zájmu o předvánoční půjčky v porovnání s předchozím rokem. Lidé si méně půjčovali hlavně kvůli současné situaci a obavám z budoucnosti. Paradoxně se ale našli i tací, kteří po předvánoční půjčce sáhli právě kvůli aktuálnímu nedostatku peněz.

REKLAMA

Předvánoční čas je pro řadu úvěrových poskytovatelů jedním z nejsilnějších období roku. Lidé často využívají půjčky k nákupu dárků i k zajištění vánočního pohoštění.

Roste tak zájem hlavně o malé několikatisícové úvěry a také o nákup zboží na splátky.

Propad téměř o třetinu

Kvůli koronavirové pandemii ale byly právě skončené Vánoce výjimečné. V porovnání s rokem 2019 zaznamenaly některé banky pokles krátkodobých úvěrů až o 30 %. Potvrdila to například:

A jak upozornil Home Credit, pokles pocítili také nebankovní poskytovatelé.

Vánoční půjčku plánovala jen 3 % lidí

Na propad zájmu o půjčky na Vánoce upozornil i předvánoční průzkum společnosti IPSOS, který si nechalo zpracovat Zonky. Podle něj koncem minulého roku uvažovaly o předvánoční půjčce jen zhruba 3 % lidí. V roce 2019 to přitom bylo 8 % dotázaných.

Přestože důvodů poklesu bylo několik, téměř všechny se daly shrnout pod jedno slovo – koronavirus.

Kvůli koronaviru a vládním opatřením totiž řada podniků omezila svůj provoz a lidé tak přišli o část příjmů. Další dokonce ztratili práci úplně.

A výraznou roli hrálo podle poskytovatelů také zavření některých obchodů. Lidé neměli tolik příležitostí kde utrácet a tím pádem neměli ani tolik důvodů (a příležitostí) k půjčce.

Na 40 % lidí plánovalo skromnější Vánoce

Zmíněný průzkum společnosti IPSOS také ukázal, jak Češi změnili své chování kvůli současné situaci. Projevilo se to například na důvodech lidí, kteří předvánoční půjčku plánovali.

Přibližně 7 % z nich totiž uvedlo, že je k úvěru vede dočasný výpadek příjmů způsobený koronavirem a vládními opatřeními.

Nejlevnější půjčka od Air Bank

Pro 52 % lidí je pak motivací dlouhodobý nedostatek peněz a zbylých 41 % uvedlo jako důvod k půjčce nedostatečnou finanční rezervu.

Velká část oslovených se ale kvůli koronavirové krizi raději uskromnila. Víc než 20 % dotázaných kvůli ní plánovalo koupit míň dárků než loni. A bez ohledu na pandemii si naplánovalo skromnější Vánoce dalších 17 % dotázaných.

I vánoční půjčky si musíte promyslet

Častý problém půjček na vánoční dárky je i v tom, že bývají impulzivní. Lidé najdou zboží, které je zaujme, a jeho nákup následně řeší rychlou on-line půjčkou nebo nákupem na splátky. Aniž by se výrazněji zajímali o poskytovatele úvěru nebo o jeho podmínky.

Právě takové podcenění může stát zájemce o půjčku spoustu peněz. Například kvůli vysokým:

  • úrokům,
  • RPSN
  • nebo poplatkům.

Zejména u různých on-line půjček či půjček na inzerát přitom hrozí, že narazíte na nepoctivého poskytovatele. Takového, který do smlouvy zakomponuje vysoké poplatky, nepřiměřené pokuty za prodlení se splácením či možnost předání vašeho dluhu vymahatelské společnosti.

Spolehlivé jsou hlavně banky

Jak tedy postupovat, abyste se při výběru půjčky nespálili? Ať už řešíte spotřebitelský úvěr na vánoční dárky nebo jakoukoliv jinou půjčku, jsou pro vás zásadní 2 věci:

  • poskytovatel úvěru
  • a smluvní podmínky.

Obecně platí, že je lepší sáhnout po bankovních poskytovatelích. Bývají serióznější a pokud se dostanete do problémů se splácením, snaží se s vámi situaci řešit.

Navíc často nabízejí nižší úrok i další poplatky. Můžete tedy získat výhodnější podmínky než u nebankovních poskytovatelů.

Přesto také u nebankovních společností můžete najít zajímavé nabídky. Vyplatí se přitom spoléhat na větší a ověřené poskytovatele. Podle Indexu odpovědného úvěrování se mezi nejlepšími poskytovateli kromě bank často objevují zejména:

Nejlevnější půjčka od Zonky

Na pokutách zaplatíte i trojnásobek půjčky

Následně se zaměřte i na podmínky úvěru. Nemyslete přitom jen na úrok, ale i na veškeré další poplatky, které jsou s půjčkou spojené. Abyste o nich získali co nejlepší přehled, sledujte zejména RPSN.

Tato zkratka znamená roční procentuální sazbu nákladů a jsou v ní započítané jak úroky, tak veškeré další náklady spojené s úvěrem. Díky tomu vám přesně řekne, o kolik půjčku přeplatíte.

Důležité jsou také pokuty za nesplácení. Někteří nebankovní poskytovatelé si na nich totiž účtují i trojnásobek původní nebankovní půjčky – jak ukázaly loňské výsledky Indexu odpovědného úvěrování.

Jak vybrat nejlepší půjčku

Aby byl výběr půjčky i vhodného poskytovatele co nejjednodušší, využijte naše porovnání půjček. Úvěry si srovnáte například podle RSPN nebo maximální doby splatnosti.

Snadno tak vyberete úvěr, který nejlépe odpovídá vašim požadavkům.

Ze všeho nejdřív si ale promyslete, jestli půjčku opravdu potřebujete. Půjčovat byste si totiž měli jen na pokrytí nezbytných nákladů.

A například už několikrát zmíněný úvěr na nákup vánočních dárků mezi ně rozhodně nepatří.

REKLAMA

ANKETA k článku Lidé si letos na Vánoce půjčovali méně. Z opatrnosti i kvůli zavřeným obchodům

Půjčili jste si letos peníze na vánoční dárky?

Počet odpovědí: 88

KOMENTÁŘE k článku Lidé si letos na Vánoce půjčovali méně. Z opatrnosti i kvůli zavřeným obchodům

Zatím nejsou přidány žádné komentáře. Podělte se s námi o Váš názor.

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

Půjčka pro cizince: Jak ji získat

16.4.2024 Půjčka

Jste v České republice cizincem, ale žijete tady, pracujete a platíte daně? Pak vaše jiné než české občanství nebude při vyřizování bankovní půjčky žádnou překážkou. U nebankovních společností ale situace tak jednoznačná není. Přečtěte si vše důležité o půjčkách pro cizince. Zjistěte, jak zvýšit své šance na schválení žádosti. Co bude při vyřizování půjčky pro cizince jinak než u tuzemských zájemců o úvěr?

Kdy se vyplatí konsolidace půjček

11.4.2024 Půjčka

Aby se konsolidace úvěrů vůbec mohla vyplatit, je potřeba ji provést správně. Co to znamená? Ve výsledku nejde o nic složitého: úspěšné sloučení půjček musí splňovat jen několik zcela základních (a jistě uznáte, že i očekávatelných) podmínek. Podívejte se, jak na nejvýhodnější konsolidaci půjček: kde ji hledat, jak si ji nastavit, kdy ji provést. Ukážeme vám i situace, kdy konsolidace buď nebude vůbec výhodná, nebo dojde k jejímu zamítnutí.

Půjčka na ruku: rychlá finanční pomoc, když ji nejvíce potřebujete

8.4.2024 Půjčka

Pro půjčky na ruku je typických několik skutečností: nevyžadují bankovní účet, čisté registry a ani příkladnou bonitu klienta. Dostupné jsou i lidem s nižším příjmem, také ve zkušební době, ve výpovědní lhůtě, často i období nezaměstnanosti nebo na mateřské/rodičovské dovolené. To je vše je stále ještě v toleranci zákona o spotřebitelském úvěru, byť na hony vzdálené od praxí bank. Přesto může být bezpečná a opravdovou pomocí v krátkodobé krizi.

Jak porozumět kontokorentu (povolenému debetu)

28.3.2024 Půjčka

Kontokorent neboli povolené přečerpání, či povolený debet, je spotřebitelským úvěrem. Že jste to doposud nevěděli? Možná je víc věcí, které o kontokorentu netušíte, přestože ho možná i sem tam využijete. Jde o poměrně automatizovaný produkt, permanentní finanční rezervu, u které netřeba myslet na pravidelné splátky. A to je značnou výhodou. Jenže má i rizika a nevýhody, o kterých se vyplatí vědět.

Půjčka pro dlužníky: Přehled, srovnání, výhody a nevýhody

26.3.2024 Půjčka

Půjčky pro dlužníky vypadají na první pohled nebezpečně a nezodpovědně. Ale není tomu tak. Půjčku pro dlužníky si totiž vyřizuje i ten, kde chce svůj současný úvěr refinancovat na nový a výhodnější. Nebo ten, kdo chce několik svých stávajících půjček (včetně kontokorentu či kreditky) převést do jednoho nového úvěru, a tím si usnadnit splácení i správu svých půjček. Podívejte se, jak na půjčky při zadlužení.

Z naší bankovní poradny

Refixace hypotéky a zhoršení bonity

Dobrý den, nevíte prosím, jak zkoumá Hypoteční banka u refixace bonitu klienta? Příští rok končí fixace a můj zdravotní stav se výrazně zhoršil. Nevím jak by banka případně zhodnotila příjem formou invalidního důchodu a nějakého menšího výdělku na částečný úvazek. Na druhou stranu jsem mladý člověk, kde změnu zdravotního stavu a bonity banka neočekává a se splátkami nebyl nikdy problém, zbývající jistina je už malá (cca 1,2 mil. Kč). Takovouto částku lze již půjčit i jako půjčku na cokoliv a vidím na nich někdy i lepší úroky než u hypoték. Opět ale bude banka požadovat doklad o příjmu, což bude asi příští rok problém, pravděpodobně budu na invalidním důchodu a 0,3 úvazku. I když mi moje banky v internetovém bankovnictví nabízí “výhodné půjčky do 1,2mil do 15 minut na účtu” tak asi stejně člověk musí poslat doklad o příjmu. Konec fixace je vice než za rok, je čas, a úroky klesají. Ale rád bych zvážil všechny možnosti. Děkuji za jakoukoliv radu.

Dobrý den,

při refixaci hypotéky se znovu neověřuje bonita dlužníka, vstup do invalidního důchodu ani snížení příjmů nemůže být důvodem pro zesplatnění úvěru. Banka Vám nabídne úrokovou sazbu pro další období. Přinejhorším bude úrok o pár desetinek vyšší. Refinancování hypotéky u jiné banky nedoporučuji (zde by se již bonita ověřovala). Taktéž nelze doporučit refinancování hypotéky neúčelovou půjčkou. Mimo ověřování bonity je třeba zvážit i maximální splatnost úvěru (hypotéka až 30 let, půjčky obvykle do 10 let). Čím kratší splatnost, tím vyšší měsíční splátka. 

ZOBRAZIT CELÝ DOTAZ A ODPOVĚĎ

Pojmy ve slovníku

100% Hypotéka

Půjčka, která pokryje celou koupi. Taková je 100% hypotéka. LTV této hypotéky je 100 %, což znamená, že vám banka půjčí peníze na celou odhadní cenu nemovitosti, kterou ručíte.

Díky 100% hypotéce tak získáte dost peněz na nákup domu či bytu nebo například na výstavbu. Zároveň ale musíte počítat s vyšším úrokem než u menších půjček. Pro banky je totiž úvěr bez spoluúčasti klienta rizikovější, a proto jsou jeho podmínky přísnější.

V současnosti navíc čeští poskytovatelé 100% hypotéky neposkytují. Česká národní banka totiž v roce 2016 zpřísnila podmínky pro získání hypotéky a jejich součástí bylo také ukončení 100% hypoték. Banky tak nabízí maximálně 90% hypotéky. Pouze u 5 % objemu poskytnutých půjček smí být LTV vyšší než 90 %.

Přesto existuje možnost, jak pomocí půjčky na bydlení získat dost peněz na úhradu celé kupní ceny nemovitosti. V podstatě tedy můžete dosáhnout na 100% hypotéku.

Jak na to? Musíte ručit více nemovitostmi. Kromě kupovaného bytu či domu to může být například nemovitost rodičů. Samozřejmě ale platí, že majitel této nemovitosti musí s ručením souhlasit.

Díky ručení více nemovitostmi se zvýší hodnota zástavy. I při 90% či menším LTV tak získáte peníze na nákup vybraného domu či bytu.

Banky navíc obvykle umožňují druhou nemovitost z hypotéky vyvázat, jakmile splatíte potřebnou část úvěru. Dál tedy ručíte pouze kupovaným domem či bytem.

Další možností je dofinancovat hypotéku dalším úvěrem. Například úvěrem ze stavebního spoření.

ZOBRAZIT CELÝ VÝZNAM

90% Hypotéka

Až 90 procent z ceny nemovitosti, kterou ručíte. Přesně tolik si můžete půjčit na hypoteční úvěr. Abyste ale 90% hypotéku dostali, musíte splnit několik požadavků.

Jsou to zejména základní podmínky pro získání hypotéky – tedy například:

věk,příjemči bonita.

Oproti nižším půjčkám ale musíte u 90% hypotéky počítat s méně výhodnými podmínkami. Protože má hypotéka pokrýt 90 procent z ceny nemovitosti, je pro banku riskantnější než menší úvěry. A proto poskytovatelé toto riziko obvykle kompenzují vyšším úrokem.

Pro většinu lidí je přitom 90% hypotéka nejvyšší možná. Podle pokynů České národní banky mohou poskytovatelé víc peněz půjčit jen v 5 procentech případů. Potřebujete tak mít naspořeno alespoň 10 procent z kupní ceny.

V praxi to vypadá tak, že u bytu za 3 000 000 korun získáte maximálně 2 700 000 korun. Zbytek doplatíte vy.

Pokud si chcete pomocí hypotéky půjčit víc než 90 procent z ceny domu či bytu, musíte ručit více nemovitostmi. V takovém případě stoupne hodnota zástavy, ze které se půjčka počítá.

Výhodou je, že se tím pádem můžete dostat na nižší LTV (obvykle do 80 %) a získáte tak nižší úrok než u 90% hypotéky.

Pokud jste například původně ručili bytem za 2 500 000 korun a nyní k němu přidáte další byt ve stejné ceně, stoupne hodnota zástavy na 5 000 000 korun. U hypotéky na zmíněných 2 500 000 tak bude LTV 50 %.

ZOBRAZIT CELÝ VÝZNAM

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2023, všechna práva vyhrazena