Do Kostariky v době korona krize s dětmi? Energii zde načerpá každý

Do Kostariky v době korona krize s dětmi? Energii zde načerpá každý

Názory na cestování se v době nejtvrdší světové covid krize poměrně liší. My jsme ale cítili, že potřebujeme pauzu, že potřebujeme získat nadhled, odstup od ponurého počasí i skepse, kterou jsme vnímali všude kolem nás. Po nastudování podmínek vstupu do jednotlivých přátelských destinací jsme měli jasno. Přišel čas na to strávit pár týdnů v Kostarice, kterou už máme na wishlistu dlouho. Před pár lety, tenkrát ještě bez dětí, jsme se do Kostariky při našem backpackerském dobrodružství střední Amerikou nedostali. Teď ale pro nás přišel ten správný čas se nadechnout vzduchu deštných pralesů a oprášit surfařské dovednosti. Rok 2020 se tváří pro mnohé jako cestovatelsky nedostupný. Není tomu tak, jen je potřeba být víc připravený a trpělivý než kdy jindy.

Pravidelné online zpravodajství o cestování v době Covidu sleduj na hedvabnastezka.cz/zase-cestuj!

Pečlivou přípravou k cíli

I když během toulání po Kostarice máte mnohdy pocit jakoby žádný koronavirus ani neexistoval, nesmíte před cestou zapomenout na nemálo papírování a pár oficialit, bez kterých se při vstupu do tohoto ráje na zemi neobejdete. Od října už pro vstup na území nepotřebujete negativní testy na covid-19. My, coby zodpovědní rodiče a vystrašení Středoevropani, jsme si je přesto nechali den před odletem udělat. Vědomí, že nejsme pro ostatní cestovatele hrozbou, pro nás bylo důležité. Na co rozhodně nesmíte zapomenout před cestou je vyřízení tzv. Health Pass. Tedy zdravotního průkazu, který je nutné online zařídit ne dříve než 48 hodin před odletem. Po zadání osobních údajů a podpisu čestného prohlášení, že aktuálně nemáte příznaky covidu, vám systém vygeneruje QR kód, kterým se musíte prokázat před vstupem na palubu letadla mířícího do Kostariky. Bez tohoto speciálního zdravotního průkazu s QR kódem s vámi nikdo nebude diskutovat a budete si ho muset vyřídit na přestupu do letadla z Panamy nebo se vrátit domů. Na Health Pass je vázáno zdravotní pojištění, které musí mít i ti nejmenší, a kvůli koroně je minimální pojistné do výše 50 000 USD. Pak už jen stačí přibalit do batohu dostatečné množství roušek a můžete vyrazit.

Přes liduprázdné pražské letiště v Praze a Amsterdamu na nás čekala divočina jménem Panama Tocumen International Airport. Noční sprint se spícími dětmi v náručí napříč letištěm a obsáhlé kontroly všech dokumentů, a to několikrát po sobě, se jednoznačně řadí mezi ty méně příjemné zážitky. Ale pak už šlo všechno jako po másle. Byli jsme připraveni na vlnu testů, měření teploty a kontrol i na letišti v kostarickém San José, ale nic takového na nás nečekalo. Předložili jsme pasy, pojištění, čtyři QR kódy a byli jsme vypuštěni bez problému z areálu letiště. Později jsme zjistili, že jsme měli velké štěstí, že zrovna naše zdravotní covid průkazy byly správně párovany se jmény a letenkami. Asi třetina lidí strávila díky mezerám v systému na vstupní kontrole i několik hodin.

Už na letišti nás vtáhla typická jižanská divoká atmosféra a chaos na každém kroku, který skončil ve chvíli, kdy jsme zahlédli nápis Amigo Rental Car. To byla autopůjčovna, kde jsme si na pár týdnů vzali pod křídla ze všech stran oprýskanou Toyotu.  Půjčení auta je nejlepší zařídit předem, obzvlášť když máte s sebou své malé radosti. K letence nás půjčení takového normálního auta pro čtyři osoby a dva velké batohy na měsíc stálo cca 20 tisíc. Vzhledem ke stavu silnic bychom velmi doporučili půjčit “čtyřkolku.” Vyhnete se tak každodennímu napětí, jestli dorazíte do cíle v pořádku, které absolvujeme my. Vždycky když koukáme na ceny za půjčení aut, tak se nám trochu točí hlava. Dřív jsme se totiž pohybovali na cestách především místními busy, které jsou skoro zadarmo, nebo stopem. Řada lidí tu využívá lokálních přepravců, kteří se dají objednat z domu nebo přímo na místě a dovezou vás kamkoliv po Kostarice. Pro nás měla tato možnost taxi na dlouhé vzdálenosti dvě nevýhody. Ta první byla cenová. Ta druhá byl fakt, že jsme zvyklí prakticky denně podniknout alespoň malý výlet, který vyžaduje mít auto k dispozici.

Kostarika s dětmi
Kostarika s dětmi

Na Vánoce do Tamarinda

V prosinci začíná v Kostarice hlavní cestovatelská sezóna a za jiných okolností místní parky i pláže praskají ve švech. Kouzlo cestování v době koronaviru je v tom, že na místech, kde se jindy mačká hlava na hlavě máte teď klid a prostor. Je to nádherné a smutné zároveň, každopádně ale unikátní. Hlavní město, San José, je doslova narvané lidmi, ale naprostou většinu tvoří místní obyvatelé. Docela nás překvapilo, s jakou lehkostí a precizností zde všichni bez výjimky dodržují vládní opatření. V ulicích hlavního města chodí poctivě všichni s rouškami. U každého obchodu, ale i lokálního marketu, stojí někdo, kdo vám nabídne dezinfekci a kontroluje, zda mají všichni přítomní správně nasazenou roušku. Jakkoliv to může působit direktivně, díky přátelskému přístupu místních obyvatelů bylo dodržování pravidel samozřejmostí. Cestovatele a turisty v celé Kostarice přijímají velmi přátelsky. Máme zkušenost, že obecně národy střední Ameriky k nám byly vždy velmi vstřícné, nápomocné a ochotné. Typický český nedůvěřivý přístup k okolí jsme tedy nechali už na letišti. A jakmile odjedete z hlavního města jakoby koronavirus ani neexistoval. Ve vnitřních prostorách se mají nosit roušky, a tak to ze slušnosti děláte, i když jste tam často sami.

Pláže v Tamarindu a okolí jsou považovány za nejhezčí (nejen) surfařské pláže na světě. A hned jsme pochopili proč. Jsou to lokality, na které směřují tisíce Američanů a Kanaďanů ročně a pronajímají si zde své “casas” i na několik měsíců. Letos zde můžete koukat na stovky metrů nádherných písčitých pláží s pár lidmi na obzoru a k tomu popíjet smoothie z toho nejsladšího ovoce. Plážové bary připomínají před wuhanovou dobu. Všichni vás vítají s otevřenou náručí. Pokud máte děti, doporučujeme cesty do hispánských a příbuzných oblastí. Jejich extrémní pro-rodinná kultura a láska k dětem potěší na každém kroku.

Není nikdo, kdo by se na vaše ratolesti, obzvlášť pokud jsou blond jako ty naše, neusmál nebo s nimi neprohodil větu. Týden před Vánoci jsou plážové bary plné veselí, skvělých drinků a místních obyvatelů s úsměvy od ucha k uchu. Ranní běh spojený s meditací a jógou na pláži vás velmi rychle naučí, že “pura vida” není jen slovní spojení, které mají američtí “gringos” napsané na kšiltovce, ale životní styl v ráji, kterým se pro nás Kostarika postupně stává. A to jsme z ní zatím viděli jen malý kousek. V následujících týdnech nás čekají deštné pralesy u Monteverde nebo Parque Nacional Manuel Antonio, kde budeme se vším respektem a úctou sledovat exotická zvířata v jejich přirozeném prostředí a zahájíme nový rok v klidu, v úzkém kruhu a hlavně spolu.

Zkušenosti čtenářů

Ondřej

Ahoj Barbaro, děkuji za inspirativní článek, chystám se tam příští týden a už se těším:) Měl bych dotaz ohledně pojištění – stačilo vám pojištění s limitem min 50.000 USD, nebo chtěli při vstupu i potvrzení o pojištění výdajů na ubytování pro případ povinné karantény – toto má Kostarika v podmínkách vstupu ve výši min 2.000 USD a obvykle to nebývá součástí pojistek. Děkuju moc předem za info 😉

Lenka
Ondřej:

Dobrý den, mohu se prosím zeptat, na kolik vás přibližně vyšlo to povinné pojištění? Plánuji cestu na Kostariku na 14 dní a bojím sem, aby to nebyla nějaká šílená pálka…:/ A taky, píšou že musíte mít s sebou dostatečnou sumu , tuším 4000 dolarů, kontroluje to někdo nebo to je pouze formalita..? Moc děkuji za odpověď! Lenka

Ondřej
Lenka:

Omlouvám se za pozdní feedback.
Pojištění na 27 dní cca 150USD. Na místě pak sjednáno prodloužení o 7 dnů (+8USD 🙂 Hotovost určitě potřeba není, nikde jsem o tom nečetl a silně o té částce pochybuji 😉

Petra
Lenka:

Dobrý den, můžu vědět u jaké pojišťovny jste si pojištění nechali udělat? Děkuji

Anastazie

ahoj barbaro, kazdy, kdo si precte tvuj text, urcite se pro cestu na kostariku rozhodne …
ja bych mela asi tisic otazek ale pro ted mne prosim sdel, KOLIK STOJI to pojisteni s limitem plneni do usd 50.000,-, ktere zminujes, v mem pripade na 6 tydnu ?

predem moc dekuji za info.

hani

Krásný den všem, také bych měla dotaz ohledně pojištění.. ale koukám, že už to tu několikrát padlo a zatím bez odpovědi.. :/ Kdybyste čistě náhodou už někdy info zjistil, budu moc ráda za sdílení! 🙂 H.

Honza

Taky se zeptám na pojištění v případě že zůstaneme déle jak půl roku? Jaké využít? Předem děkuji za odpověď ☺️

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí