BáSnění Víta Janoty

27. březen 2023

Jesenin, Hrabal, Kainar, Palivec a Skácel. Poslechněte si poetické texty oblíbených autorů básníka Víta Janoty.

Připravila: Marina Feltlová
Natočeno: 2019

Básník, překladatel a programátor Vít Janota (1970) se narodil v Praze, kde žije dodnes. Vystudoval fyziku na Matematicko-fyzikální fakultě UK. Živil se jako návrhář webových stránek, pracoval jako odborný asistent na MFF UK, programátor a internetový grafik. Nyní je programátorem na volné noze.

Vydal básnické sbírky K ránu proti nebi, 2002, Fasování košťat, 2004, Praha zničená deštěm, 2006, Miniová pole, 2008, Jen třídit odpad nestačí, 2011, Noc a déšť, 2013, Uličnice, 2016 a Víkend v jakémsi Švýcarsku, 2016 (všechny Dauphin, Praha) a je též zastoupen v rozličných almanaších, sbornících a antologiích. Do češtiny přeložil sebrané básně Alfreda Brendela (2x2=13, Volvox Globator, 2018). Za knihu Víkend v jakémsi Švýcarsku byl v roce 2017 nominován na cenu Magnesia Litera.

ÚDAJE O VYDÁNÍ:

Sergej Jesenin: bez názvu (ze sbírky Za píseň život jsem vyměnil, překlad Emanuel Frynta, Československý spisovatel, 1979)
Bohumil Hrabal: Krásná Poldi (úryvek z eposu, ze sbírky Bambino di Praga, Barvotisky, Krásna Poldi, Československý spisovatel, 1990)
Josef Kainar: Odjezd (ze sbírky Básně, Host, 2018)
Josef Palivec: dvě básně z knihy Básně, eseje, překlady (Torst, 1999)
Jan Skácel: Rosa coeli (ze sbírky Básně II, Blok, 1996)

Spustit audio

Související

  • BáSnění Václava Křenka

    Českobudějovický básník a autor hororových povídek čte a komentuje verše Richarda Brautigana, Jana Slováka, Małgorzaty Lebdy, Lukáše Palána a Jana Skácela.

  • BáSnění Anny Luňákové

    Texty Dylana Thomase, Vladimíra Holana, J. H. Krchovského, Jana Zábrany a ukázku ze své vlastní tvorby čte a komentuje básnířka a spisovatelka Anna Luňáková.

  • BáSnění Jana M. Hellera

    Z básnické tvorby Charlese Baudelaira, Rainera Marii Rilkeho, Iona Minulesca i ze své vlastní vybírá a čte literární kritik, editor, překladatel a básník Jan M. Heller.

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.