Hlavní obsah

Za rok studia až dva miliony. Titul z Británie se kvůli brexitu prodraží

Nejdražší je zaplatit si v Británii studium medicíny. Roční školné vyjde téměř na 60 tisíc liber.

Reklama

Cambridge, nebo Oxford – studium na prestižních britských univerzitách se Čechům výrazně prodraží. Brexit roční poplatky za studium zvedne až pětinásobně. V Anglii přitom loni studovalo 2735 Čechů.

Článek

Ještě v dosavadním školním roce stálo českého studenta roční školné na prestižní britské univerzitě v Cambridge 9250 liber (zhruba 270 tisíc korun). Češi platili stejně jako Britové. A stejně jako oni a další obyvatelé unie mohli část těchto nákladů uhradit z výhodné státní půjčky. Jenže s tím je teď konec. S brexitem mizí nejenom výhodné půjčky, ale i výhodné poplatky za školné.

Evropané budou v Británii za školu nově platit stejně jako mimoevropští studenti. A to je výrazně víc. Na již zmíněné Univerzitě v Cambridge už od příštího akademického roku vyjde například rok studia archeologie na 22 227 liber (zhruba 650 tisíc korun). A roční studium medicíny hned 58 038 liber (kolem 1,7 milionu korun).

„Dobrá zpráva je, že pro studenty, kteří jsou nyní zapsaní, se podmínky nemění až do konce studia. Mají tedy dál nárok na školné ve stejné výši jako domácí studenti a na výhodnou státní půjčku. Změnu ale zaznamenají ve zvýšení mimoškolních poplatků. Jako třeba za víza nebo zdravotní pojištění,“ říká Václav Pecha, ředitel nadace Bakala Foundation, která v tuto chvíli podporuje ve Velké Británii 35 českých studentů. Celkem pak podle posledních dostupných údajů studovalo v akademickém roce 2018/2019 na britských univerzitách celkem 2735 českých studentů.

Po brexitu budou mít studenti, kteří nově vyrazí do Británie od podzimu 2021, status „overseas fees“ – a tedy poplatky srovnatelné se studenty z Ameriky, Asie a dalších regionů.

Zájem o studium v Británii tak nejspíš výrazně poklesne. „Pro britské univerzity toto určitě není dobrou zprávou, jednak kvůli odlivu talentu výběrových uchazečů z Evropy, ale i z finančního hlediska. Mnohé z nich proto pro uchazeče z Evropy připravují speciální stipendia, aby vyvážily skokový nárůst nákladů. Příští akademický rok ukáže, jak efektivní tyto kroky budou a jak se britské univerzity s novou situací vyrovnají,“ dodává Pecha.

Reklama

Doporučované