Německá zimní střediska se kvůli návalům zavírají před turisty, obdobný problém má i ČR

Některá zimní rekreační střediska v Německu kvůli návalům turistů z posledních dní zavírají parkoviště u výletních cílů a sjezdovek. Informuje o tom dnes agentura DPA. S problémem přeplněných parkovišť v době protiepidemických opatření se potýkají i české obce v rekreačních oblastech.

Mezi středisky zimních sportů, které se chtějí do značné míry uzavřít před turisty, patří například durynský Oberhof. "Přístup sem mají mít jen lidé, kteří tady bydlí, pracují nebo mají oprávněný zájem na tom sem přijet," řekl dnes DPA starosta města Thomas Schulz. O záměru už informoval durynského ministra vnitra Georga Meiera.

O víkendu byly podle DPA ulice Oberhofu zaplněny parkujícími automobily, které blokovaly příjezd hasičům a záchranářům. Oberhof se přitom připravuje na dva biatlonové světové poháry, z nichž první začíná už na konci tohoto týdne.

Schulz nevidí vůči uzavírce města alternativu. "Mám pochopení pro to, že to lidi, rodiny s dětmi za pandemie žene ven. Ale byli jsme zavaleni. Obec nemůže takovou masu lidí zvládnout," vysvětlil místní restriktivní opatření starosta.

Podle Schulze se ukázalo, že nestačí spoléhat na rozum. Podle něj se problém ještě vystupňuje, až přijedou navzdory všem doporučením fanoušci biatlonu. Závody přitom mají být bez publika.

Po víkendovém přívalu milovníků sněhu uzavřela příjezdy k parkovištím zátarasy také obec Hellenthal v pohoří Eifel v západoněmecké spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko. Jenom na velkém parkovišti Hellenthalu bylo o víkendu zaparkováno na 1300 automobilů, řekl dnes mluvčí osmitisícové obce. Lidé podle něj poprvé nechávali své vozy i v okolních vesnicích a osadách poblíž belgické hranice.

"Přicházely proudy návštěvníků," řekl mluvčí obce. Louky a okraje místní silnice první třídy byly zablokované auty. Dnes do terénu vyrazili pracovníci místní správy, aby parkování znemožnili.

Už od neděle jsou zavřená parkoviště a také sjezdovky ve středisku Winterberg. Zákaz vstupu má jednodenní turisty odradit od hromadných návštěv zasněžených sáňkařských a lyžařských svahů. Dnes dopoledne tu byl zatím podle mluvčí zhruba třináctitisícového města převážně klid.

Své svahy turistům zavírá také hesenský Willingen. "Nevidíme na základě zkušeností jiné řešení," řekl dnes starosta města Thomas Trachte. Obec měla o svátcích nejdřív pozitivní zkušenosti s lidmi, ale po uzavření parkovišť a sjezdovek v nedalekém Winterbergu se tisíce lidí vydaly právě sem. Kromě problémů s nedostatkem parkovacích míst a toalet tak nebylo možné dál zaručit ochranu před infekcí.

Parkoviště a přístupové cesty v uplynulých dnech zaplavily automobily také v českých lyžařských a rekreačních oblastech. Například v největším krkonošském středisku ve Špindlerově Mlýně byla plná parkoviště a na zasněžených svazích stovky lidí, přestože byly svahy pro sjezdové lyžování uzavřené. Podobně tomu bylo třeba na Božím Daru, kde přibylo karavanů i nepořádku na parkovištích.

Související

Více souvisejících

Německo Turisté Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) lyžařské areály

Aktuálně se děje

před 41 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

včera

včera

Michal Koudelka

Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezení tzv. akceleračních zón určených pro jejich výstavbu podle pravidel, která schválila vláda na středečním jednání. Navrhla také povýšení šéfa BIS Michala Koudelky do hodnosti generálmajora. 

včera

včera

Charles Leclerc

Stáj Scuderia Ferrari mění název + FOTO

Neuvěřitelné se stává skutečností. Ferrari je jediným týmem, který nepřetržitě závodí v přední motoristické disciplíně od založení formule 1 v roce 1950. Žádný tým nezastává takovou tradici jako Scuderia. Tradice – kterou nyní Italové (částečně) boří.

včera

včera

Radovi se snížil trest za rasismus z osmi na tři měsíce. I tak je ale trenér pražské Dukly zklamaný

Původně vyslovený trest ze strany disciplinární komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) pro kouče druholigové pražské Dukly Petra Rady za rasistickou urážku vůči již bývalému kouči Brna Tomáši Poláchovi vyvolal velké debaty ve veřejném prostoru. Byl totiž rekordní, konkrétně osmiměsíční. Po verdiktu odvolací komise se ale bude moci pětašedesátiletý kouč vrátit na lavičku již po třech měsících. Zkrácení trestu i pro Duklu znamená, že se bude muset obejít bez Rady až do konce právě probíhající sezóny, jelikož zákaz činnosti mu nově vyprší až začátkem sezóny příští.

Zdroj: David Holub

Další zprávy