Papilomaviry u mužů: Nechodí na prevenci, takže problémy řeší pozdě | Moje zdraví

Papilomaviry u mužů: Nechodí na prevenci, takže problémy řeší pozdě

Papilomaviry u mužů: Nechodí na prevenci, takže problémy řeší pozdě
Autor: Shutterstock.com
4. ledna 2021 • 14:00

U mužů je uhlídat jakékoliv problémy na pohlavních orgánech složitější než u žen. Narozdíl od žen totiž nemají svého specialistu a už vůbec nejsou zvyklí o potížích mluvit, natož jít k lékaři. To je problém, který vede ke komplikacím i při nákaze HPV viry.

Nákaza lidskými papilomaviry způsobuje rakovinu děložního čípku, anu (řiti) nebo genitální bradavice. Nejlepší ochranou je přitom očkování v době, než mladí lidé začnou se sexuálním životem. Případná nákaza totiž může výrazně zkomplikovat život.

Vedoucí lékař Ambulance onkogynekologické prevence z Městské nemocnice Ostrava MUDr. Michal Mihula se s takovými případy setkává pravidelně. Tedy i s mladými muži, kteří museli podstoupit chirurgické odstranění genitálních bradavic.

O nepříjemném onemocnění způsobeném lidským papilomavirem (HPV) podle něj muži příliš nemluví a lékaře často vyhledávají až v pokročilém stadiu nemoci.

Rakovina anu

Kromě genitálních bradavic u nich přitom může nákaza HPV způsobovat i jiná vážná onemocnění, jako je rakovina anu čili rakovina řiti. „V gynekologické ordinaci se setkáváme se ženami, protože chodí na pravidelné prohlídky, jejichž součástí je také screening děložního hrdla. Díky tomu můžeme nebezpečné změny na hrdle včas odhalit. S muži je to ale horší, žádný preventivní screening pro ně neexistuje,“ popisuje MUDr. Mihula.

Přitom například anální karcinom může být být smrtelný. „Je důležité si uvědomit, že nakazit se opravdu lze už od jednoho partnera, rozhodně se nutně nejedná o nemoc promiskuitních jedinců,“ popisuje Mihula.

Frustrace z opakujícího se onemocnění

Pacienti trpící genitálními bradavicemi bývají frustrovaní, protože nemoc má tendence se opakovaně vracet a je velmi nepříjemná. Doktor Mihula popisuje například sedmnáctiletého chlapce, který měl pouze jednu přítelkyni a téměř ihned se u něj objevily genitální bradavice, což byl velký nápor na psychiku. „Z chirurgického odstranění si odnesl jizvu a ještě před zahojením se mu bradavice znovu vrátily. Společně se nám poté podařilo vhodnou kombinovanou léčbou nemoci se zbavit,“ říká odborník, který se specializuje právě na odstraňování genitálních bradavic u mužů i žen.

K ošetření bradavic se používá laser, který je účinný, zároveň šetrný a dokáže odstranit celé ložisko bradavice s minimem poškození okolí. Při léčbě navíc lékař spolupracuje i s imunologem, aby podpořil obranyschopnost pacienta a předešel novému výsevu bradavic. 

Nejčastější sexuálně přenosná nemoc

Nákaza HPV je nejčastější sexuálně přenosnou infekcí. Jejímu šíření lze částečně zabránit používáním kondomů. Lékaři ale varují, že ani tato bariérová antikoncepce není stoprocentní ochranou. „HPV se přenáší nejen pohlavním stykem, ale i intimními dotyky. Očkovat proto doporučujeme ještě před zahájením sexuálního života. Vědecké studie navíc potvrzují, že se v tomto věkovém období tvoří protilátky nejlépe. Z organizačních důvodů se využívá preventivní prohlídka ve 13 letech věku. V tomto roce života hradí očkování zdravotní pojišťovny,“ vysvětluje MUDr. Ilona Hülleová, předsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost.

Pediatři informují rodiče o možnosti očkování obvykle už při jedenáctileté preventivní prohlídce dětí. Od 13. do dosažení 14. roku věku hradí vakcinaci pojišťovny nejen dívkám, ale i chlapcům.

Studie potvrdila prospěšnost očkování

Nedávná studie provedená na Karolinska Institutet ukázala, že největší efekt očkování má, pokud se dívky nechají naočkovat před 17. rokem věku – riziko rakoviny děložního čípku se snižuje o 88 procent. V případě, že se očkování uskuteční mezi 17. a 33. rokem, klesá pravděpodobnost vzniku této rakoviny o 53 procent. Velký efekt u mladých dívek má očkování nejspíš proto, že je u nich menší pravděpodobnost, že se již s infekcí setkaly.

„Tato studie je zásadní v tom, že jako první ukazuje vliv očkování na přímý vznik rakoviny děložního čípku a nikoli pouze na vznik infekce a buněčných změn na hrdle, které mohou rakovinu způsobit,“ říká MUDr. Alena Šebková, předsedkyně Odborné společnosti praktických dětských lékařů ČLS JEP.

Plošné očkování má však podle studie význam ještě z dalšího důvodu: Pokud je proočkována alespoň polovina populace, profitují ze situace i ženy, které očkovány nejsou. Pozitivní zkušenost s plošným očkováním má například Velká Británie. V roce 2008, kdy země spustila očkovací program, prokázalo sledování vznik infekce HPV u 15 % mladých žen ve věku od 16 do 18 let. Mezi lety 2014 až 2018 to bylo už pouze u 2 % dívek stejného věku. V roce 2018 pak infekce nebyla přítomna u žádné z nich.

Autor: Marie Chmelíková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.