Jiří Macháček jako český Peter Sellers a zásadní seznámení s Ivanem Trojanem. Tvůrci vzpomínají na kultovní Samotáře

Jiří Macháček jako český Peter Sellers a zásadní seznámení s Ivanem Trojanem. Tvůrci vzpomínají na kultovní Samotáře
Samotáři (2000) | če
Samotáři se v době svého vzniku stali originální generační výpovědí, která mimořádně zarezonovala s pocity diváků. Prostřednictví kaleidoskopu absurdních a bizarních situací si kladou Samotáři otázku, zda v dnešním světě je ještě možné trvale milovat a zda dokážeme lásku vzájemně sdílet a naplnit.
Samotáře vidělo od premiéry v roce 2000 až dodnes 600 tisíc diváků. Hlášky z filmu se staly kultovními a předávají se v průběhu let mezi dalšími diváky.
Saša Rašilov (III), David Ondříček
Samotáři - herec Saša Rašilov a režisér David Ondříček během natáčení | če
„Film Samotáři mám strašně rád. Na filmu se sešla úžasná a pestrá skupina talentovaných lidí. Potkal jsem tam Petra Zelenku a Olgu Dabrowskou, kteří byli fantastický, nesourodý a přesto dokonale se doplňující scénáristický team. Obsadil jsem do jeho první filmové role dnes už legendu Ivana Trojana, dodneška nechápu, že to je jeho filmový debut. Přes uvolněnost a určitou lehkou ruku, s kterou jsme k filmu přistoupili, byla ústřední sedma herců výborně připravená, soustředěná a profesionální. Podobně jako Peter Sellers Růžového pantera si film „ukradl" sám pro sebe a zcela zaslouženě Jirka Macháček,“ říká s odstupem dvou dekád režisér a producent filmu David Ondříček.
Jiří Macháček, Jitka Schneiderová
Samotáři - Jitka Schneiderová a Jiří Macháček
Za roli uživatele marihuany Jakuba získal Jiří Macháček Českého lva. „Já jsem za Samotáře vděčnej jako za nádhernou etapu života. Bylo to šťastné setkání. David dal dohromady skvělej, mladej štáb, pro některé to byla dokonce první zkušenost s filmem, takže to bylo takové čerstvé a krásně to jiskřilo,“ říká Jiří Macháček.
„Samotáři pro mě budou vždycky výjimečný film. Nikdo nepředpokládal, že by z něj mohl být "kulťák" a já jsem vděčná Davidovi Ondříčkovi a Petrovi Zelenkovi, že jsem u toho mohla být. Na tenhle zážitek z natáčení a všeho, co se kolem filmu dělo i potom, fakt nikdy nezapomenu.:) Je to prostě srdcovka, ze které mi do teď zůstalo spoustu kamarádů a blízkých přátel,“ říká herečka Jitka Schneiderová.

Samotáři: Trailer

Samotáři
„Zásadní na Samotářích pro mne bylo seznámení s Ivanem Trojanem, jak lidské, tak profesní. Ivan mne představil Mirkovi Krobotovi a odtud zazněla nabídka psát pro Dejvické divadlo. Pro Ivana jsem pak napsal některé jeho zásadní divadelní role a na prknech, co znamenají svět, se díky těm dvěma pánům pohybuji dodnes,“ vzpomíná scenárista Petr Zelenka.
„Rád bych ještě vzpomenul na tři základní kameny úspěchu Samotářů. Honza Muchow, který napsal hudbu a sám i zpívá Lucky Boy, dokonale připravený kameraman Richard Řeřicha a originální střihač Michal Lánský. Film jsme oddaně milovali už při realizaci a energie, kterou jsme tam vložili, se několikanásobně vrátila. Distributor Honza Jíra se se mnou vsadil o láhev vodky, pokud film překročí 100 000 diváků. Nakonec to bylo 600 000 diváků!“ dodává režisér a producent David Ondříček.
Samotáři
| če