Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Uhelná komise: Zelení aktivisté by si měli nastudovat fakta a obličeje

Plakát vylepený v centru Prahy ekologickými aktivisty. foto: István Léko

Dle plakátu, jejž v centru Prahy vylepili ekologičtí aktivisté, největšími zločinci proti životnímu prostředí u nás jsou jeho ministr Richard Brabec (ANO) a poslanec Miroslav Kalousek (TOP 09). Jako by nejvíc mohli za to, že uhelná komise doporučila ukončit těžbu a spalování uhlí v Česku až v roce 2038.
  17:12

Kalousek a Brabec jako Pilát v Krédu

Když člověk, který o uhelné komisi slyšel poprvé, uvidí plakát vylepený v centru Prahy ekologickými aktivisty, uvěří propagandě, že největšími zločinci proti životnímu prostředí u nás jsou dva politici – ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) a poslanec Miroslav Kalousek (TOP 09). Jako by ti dva mohli nejvíce za to, že uhelná komise coby poradní orgán vlády začátkem prosince doporučila ukončit těžbu a spalování uhlí v České republice až v roce 2038.

Pro konec uhlí v roce 2038 z 19 členů uhelné komise hlasovalo 15, ministr životního prostředí RichardBrabec a zástupce ministerstva práce a sociálních věcí se zdrželi, šéf Greenpeace Jan Rovenský a Jiří Koželouh ze Zeleného kruhu byli proti

Komise pracovala se scénáři konce využívání uhlí v letech 2033, 2038 a 2043. Pravda je taková, že ministr Brabec se hlasování zdržel, protože podporuje variantu rok 2033. A poslanec Kalousek hlasovat nemohl, protože členem komise není… Oba se dostali na plakát jako Pilát do Kréda. (I když je možné, že autor plakátu chtěl nakreslit jiného člena komise, ministra průmyslu Karla Havlíčka, který hlasoval pro rok 2038, jenže kreslíři se nějak povedl čistý Kalousek.)

Zelení aktivisté by si příště při výrobě plakátů mohli lépe prostudovat fakta a obličeje aktérů, v opačném případě poroste počet lidí, kteří je nebudou brát vážně. Jen pro pořádek: pro konec uhlí v roce 2038 z 19 členů komise hlasovalo 15, ministr Brabec a zástupce ministerstva práce a sociálních věcí se zdrželi, šéf Greenpeace Jan Rovenský a Jiří Koželouh ze Zeleného kruhu byli proti.

Autor: