Hlavní obsah

John Lennon uměl být pan Milý i pan Zákeřný

Právo, Jan Šída

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Životopisná kniha novinářky Lesley-Ann Jonesové Proč zahynul John Lennon? (Leda, 520 stran, 308 Kč) se věnuje výrazné osobnosti, která ovlivnila nejen kulturní dějiny druhé poloviny minulého století. A také člověku, od jehož násilné smrti 8. prosince 1980 uběhlo loni čtyřicet let.

Foto: Leda

Obal knihy

Článek

Autorka patří mezi velmi zkušené spisovatelky. Z její tvůrčí dílny pocházejí biografie Fredieho Mercuryho, Davida Bowieho či Marka Bolana. Proto se zhostila v případě této publikace daného tématu s jistotou a snažila se obsáhnout složitou osobnost opravdu v co nejširším spektru.

To je bezpochyby úkol téměř nadlidský. John Lennon (1940– 1980) nebyl totiž pouze jeden ze čtyř liverpoolských Beatles. Byl mimo jiné i multimilionářem, levicovým aktivistou, autorem skladby Imagine, která tak leží v žaludku Václavu Klausovi staršímu, složitým partnerem v soužití i velmi problematickým otcem. Baskytarista Frank Allen, jenž se s ním osobně znal, ho charakterizoval jako pana Milého i pana Zákeřného, přepínajícího mezi oběma krajnostmi během okamžiku.

Jonesová si byla této jeho košatosti dobře vědoma a literárně se hodně rozmáchla, což je ovšem pro čtenáře velmi problematické. Nedrží se totiž těsně daného příběhu, velice často se od něj odklání, zabíhá do podrobností, kvůli nimž člověk vypadává z kontextu, takže se musí vracet nazpět k místu, kde autorka Lennonovu story opustila.

Navíc se věnuje i politologickým či sociologickým rozborům, historickým exkurzům nebo psychologickým rozborům životů hudebních hvězd, čímž celkový děj ztrácí na přehlednosti.

Kromě toho se často pouští na tenký led v případě historických faktů. Třeba při srovnávání Beatles a Rolling Stones. Uvádí, že muzikanti z Liverpoolu měli tři lídry a kvůli tomu se rozpadli. Zatímco jejich domnělí konkurenti měli v čele Jaggera, kterého ostatní spokojeně následovali, a proto spolu ty roky vydrželi. To ale není pravda. U Rolling Stones byli také tři kohouti na jednom smetišti (Jones, Jagger, Richards) a kapela neskončila jen díky shodě šťastných okolností.

Mnohem zajímavější je to u pasáží, v nichž autorka rozebírá úlohu Lennonovy ženy Yoko Ono v jeho životě i v životě Beatles. Nebere ji však jako hlavní důvod (což je tradovaný mýtus) rozpadu kapely. Ta už totiž měla vzájemné vztahy dávno na bodu mrazu, takže Japonka představovala maximálně určitý urychlovač její destrukce.

A proč tedy John Lennon vlastně zahynul? Antická teze říká, že koho bohové milují, umírá mladý.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám