Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Turisté vzali útokem Šumavu: Kluziště si udělali i z Chalupské slati!

Autor: rc - 
4. ledna 2021
18:53

Česko pobouřily fotografie, jež se objevily o víkendu na sociální síti facebook. Na snímcích jsou vidět desítky lidí, jež si udělaly z Čertova jezera na Šumavě veřejné kluziště! Turisté navíc slovně útočili na strážce parku, který je napomenul, že vstup mimo vyznačené trasy je zakázaný. Ovšem turisté ignorovali zákaz i na jednom z největších rašelinových jezer – Chalupské slati.

Společenský život ve městech kvůli pandemii koronaviru ustal, a lidé proto ve snaze utéci ze čtyř stěn svých domovů vyrážejí do přírody. Rušno po Novém roce bylo na Šumavě. Krásy Národního parku vyrazily objevovat desítky lidí, ovšem mnozí z nich naprosto ignorovali pravidla. Šokující fotografie, které na sociální síti facebook publikoval Národní park Šumava, pobouřily celé Česko.

Na snímcích jsou vidět turisté, kteří si z unikátního Čertova jezera udělali veřejné kluziště. Navíc poté, co je napomenul strážce parku, že mimo značené trasy je vstup zakázán, ho slovně napadali. „Debilní ochránáři, celý jste to tady zničili,“ měli podle Národního parku nadávat strážci. „Vždyť se jenom sklouznu, co tím tady asi provedu – vy za*raný ochranáři, už nevíte, jak lidi víc buzerovat,“ měl znít další argument turistů.

Ovšem lidé nejednali přes zákaz pouze u unikátních ledovcových jezer. Facebooková skupina WeLoveŠumava zveřejnila snímky pořízené u Chalupské slati. Turisté si totiž udělali veřejné kluziště i z rašelinového jezera. „Asi jste zahlédli to, co se teď dělo na jezerech, a tím to nekončí. Tohle je Chalupská slať,“ uvedla skupina v popisku fotografii, na nichž se lidé prochází na zmrzlé vodní ploše.

Jenže jak už Národní park Šumava apeloval v příspěvku ohledně ledovcových jezer, jednání lidí, kteří ignorují nařízení, může mít negativní vliv na přírodu. „Ano, sklouznutím na ledu opravdu k žádnému poškození přírody nedojde. Ten problém ale vzniká, když se takto zachovají desítky nebo i stovky lidí – což se v těchto dnech bohužel děje,“ uvádí Národní park s tím, že je to navíc velice nebezpečné. Nikdo z turistů neví, jak tlustý led je, a tak se může stát, že dojde k jeho prolomení. „Nebezpečí proboření, a tedy i utonutí je vysoké,“ varuje Národní park s tím, že hloubka jezer je víc jak tři desítky metrů.

VIDEO: Šumavský hrad Velhratice z výšky: Takhle to při návštěvě neuvidíte

Video  Šumavský hrad Velhratice z výšky: Takhle to při návštěvě neuvidíte  - David Malik, Matěj Šrám
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání