Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Právo

Advokát Němec žádá o prověření odkladu trestního oznámení na Babiše a Vojtěcha

Předseda vlády Andrej Babiš a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch na tiskové konferenci k dostavbě porodnice U Apolináře. foto:  Petr Topič, MAFRA

Praha - Advokát Petr Němec podal žádost o přezkoumání rozhodnutí, kterým žalobce odložil Němcovo trestní oznámení na premiéra Andreje Babiše (ANO) či bývalého ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) kvůli jejich postupu v souvislosti s druhou vlnou epidemie koronaviru. Němec to v pondělí napsal na Twitteru.
  19:47

Státní zástupce odmítl stíhat Babiše kvůli řešení pandemie, v jednání neshledal ani nedbalostní zavinění

Trestní oznámení podal ve druhé polovině října, vládní politici se podle něj mohli dopustit maření úkolu úřední osoby z nedbalosti, šíření nakažlivé lidské nemoci z nedbalosti či vydírání.

Němcovo trestní oznámení odložilo Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1, informoval minulý týden server Neovlivní.cz. „Na postup státního zástupce byla podána stížnost a podal jsem žádost o přezkum vyřízení mého trestního oznámení,“ napsal v pondělí Němec. 

Veřejnost si zaslouží věrohodné zdůvodnění toho, že za opožděnou reakci na druhou vlnu epidemie a světové rekordy v počtu nakažených a mrtvých s koronavirem z podzimu nikdo nemůže, doplnil.

Stát podle Němce v podzimní vlně koronaviru dostatečně nezajistil testování, hledání kontaktů nakažených a včas nenařídil potřebná opatření. Veřejná žaloba by měla zjistit, na základě čeho se vláda rozhodovala, a vyvrátit podezření, že opožděná reakce na podzimní vlnu epidemie byla dána snahou nepoštvat si voliče před krajskými volbami, uvedl. 

Advokát podal trestní oznámení na Babiše či Vojtěcha, údajně se mohli dopustit šíření nemoci z nedbalosti

Žalobce by podle něj měl důvěryhodně vysvětlit, že šlo buď o systémové selhání, nebo říct, že systém mohl fungovat, nebýt pochybení jednotlivců, a nechat rozhodnutí na soudu.

Státní zástupce Zdeněk Michora z Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1 podle serveru Neovlivní.cz před koncem roku Němcovi napsal, že v popisovaném jednání neshledal trestní odpovědnost Babiše a jeho týmu, „a to ani v rovině nedbalostního zavinění“. Michora poukázal na to, že vláda situaci řešila a že na vhodný postup existují různé názory.

„Pro řádné posouzení příčinné souvislosti s následkem (zvýšení počtu nemocných a zemřelých) je nutné do úvahy zahrnout i další proměnné, které mohou mít zásadní vliv na celkový vývoj epidemie a které nemohou odpovědné osoby účinně ovlivnit, například míra disciplíny obyvatel k zachovávání opatření, ochota obyvatel k testování, objektivní klimatické podmínky pro šíření nemoci a tak podobně,“ citoval server Michoru.

Němec v trestním oznámení poukázal například na mimořádné opatření ministerstva zdravotnictví z 19. srpna, podle kterého se měly začít od září nosit roušky v obchodech, veřejné dopravě či ve školách. Opatření se ale posléze změnilo a v obchodech či školách se roušky nepožadovaly. 

Němec upozorňuje, že druhé rozhodnutí obsahuje stejné zdůvodnění jako první. „Je zcela nesporné, ... že ministerstvo zdravotnictví se rozhodlo v rozporu s podklady a daty, které mělo k dispozici a s jejichž závěry bylo seznámeno,“ stojí v trestním oznámení.

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...