InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Povídání o Marrakéši a okolí očima 2 studentek

    středa 24.4 18:00 - Dvorek U Koníčka, Vodňany

  • Bookstart – s knížkou do života – setkání rodin s dětmi

    středa 24.4 9:30 - Knihovna, Volyně

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Rolbař nepřijel. Děti zažily krásu i nástrahy bruslení v přírodě

STŘELA - Konec vánočních prázdnin zpříjemnil dětem mráz, a tak i přes náročné proticovidové opatření vyrazily bruslit. Rodiče vyhledali staré dřevěné hokejky, sundali brusle z hřebíků na půdě, navařili čaj a vydali se dětem a vnukům ukázat střípky ze svého mládí.

 

Na zamrzlých rybnících si mohli rodiče a prarodiče zavzpomínat na své dětství, kde trávili velkou část zimních měsíců. Společně tak po dlouhé době, díky vhodným podmínkám vyjeli na led ukázat dětem jak hezký je hokej na rybníku, kde za branku postačí dvě boty.

Místo rolby je nutné přinést si sebou hrablo a pořádně zabrat. Podle toho kdo na rybník dorazí, se utvoří hokejová družstva. Ti co nechtějí hrát hokej si bruslí opodál. Tak tomu bylo o víkendu i na rybníku Střela nedaleko Strakonic.
Děti jindy zvyklé na vyleštěnou ledovou plochu stadionů zažily, co umí příroda. Jak jeden den rybník připomíná vyleštěné zrcadlo a jindy je hrubý, nerovný a rozbředlý. Jak specifické jsou přírodní podmínky, kdy v jednu dobu fouká a pak zase svítí sluníčko a může se hrát a bruslit celé odpoledne.

Nepřijde rolbař, který bruslaře z ledu vyžene, nezazní siréna, která ukončí zápas. Domu všechny vyžene pouze únava, hlad a tma. Právě o tyto zkušenosti přichází mnoho dětí nejen kvůli tomu, že rybníky málokdy zamrzají, ale i proto, že i dospělí dávají mnohdy přednost umělému ledu.

Na Střele a již značně hrbolatém ledu se prohánělo při nedělní odpoledni více jak padesát bruslařů. Ti nejmenší tu udělali první krůčky za pomoci dospělých. Mladí hokejisté si vyzkoušeli, jaký je zamrzlý rybník oproti zimnímu stadionu. Sehráli zde svá první utkání za ztížených podmínek a pod siluetou zámku nad rybníkem. Starší se přidali k hokeji nebo jen tak bruslili po širém prostoru.

Rodiče na břehu popíjeli teplý svařák, dětem zavazovali brusle a podávali čaj. Společné poznávání krás sportování v přírodě spojilo generace a přineslo mnoho zážitků a vzpomínek.

Diskuse k článku - 3 příspěvky
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    rozbředlí rybník, čárky používané náhodně a text jak ze základní školy.

    Vloženo 4.1.2021 22:55:06

    • anonymní čtenář 

      Reagovat

       

      Rozbředlý rybník (tvrdé "ý" podle muž. vzoru "hrad", velké písmeno R na začátku věty). Komentář je pod úrovní žáka základní školy, spíš zvláštní, to odpovídá.

      Vloženo 6.1.2021 15:25:52

      • anonymní čtenář 

        Reagovat

         

        V textu bylo původně rozbředlí, než to opravili.

        Vloženo 6.1.2021 19:36:26

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace