Classic Prague Awards: Cenu za nejpřínosnější počin pro českou kulturu v době koronakrize získalo Pražské jaro

Classic Prague Awards
Classic Prague Awards

Ocenění Classic Prague Awards letos udělilo mimořádnou cenu festivalu Pražské jaro za nejpřínosnější počin pro českou kulturu v době celosvětové pandemie. U příležitosti Novoročního koncertu České filharmonie ji z rukou Jiřího Bessera a Davida Šimoníka převzal ředitel festivalu Roman Bělor. Dle jeho slov připravují každý ročník Pražského jara s několikaletým předstihem, alternativní program ovšem vznikal v řádech týdnů. Pořadatelé si tak museli osvojit mnoho nových dovedností a v rekordně krátkém čase vymyslet, organizačně zajistit, ale nové též zprostředkovat divákům, kteří se z koncertních sálů přesunuli k obrazovkám a displejům. „Chtěl bych poděkovat hlavně České televizi a Českému rozhlasu. Bez nich by se festival tímto způsobem konat nemohl. Největší dík pak patří celému týmu, který se podílel na dramaturgii festivalu a Ondřeji Havelkovi, který diváky jednotlivými koncerty provázel.“ 

 

Nositele této speciální ceny vybrala tradiční odborná porota Classic Prague Awards, v jejímž čele figurují světově proslulá sopranistka Gabriela Beňačková, houslový virtuóz Václav Hudeček, klarinetista a pedagog Jiří Hlaváč, uznávaný skladatel Ondřej Soukup či klavírista a pedagog Ivan Klánský.

 

Prestižní ocenění klasické hudby Classic Prague Awards dále oznámilo spojení letošního 5. ročníku, zásadně ovlivněného pandemií koronaviru, s tím příštím. Porota tak bude vybírat společně z uměleckých počinů uskutečněných a přihlášených v letech 2020 a 2021. „Opatření vlády dopadla mimořádně tvrdě zejména na kulturu, kterou v letošním roce prakticky umrtvila. Nechceme ale přijít o zajímavá díla nebo události, které se přece jen uskutečnily a byly přihlášeny, proto uspořádáme dvouročník, který završí tradiční slavnostní večer v lednu 2022,“ vysvětluje zakladatel cen Petr Stuchlík. Podle něj si letos za zaslouží ocenit alespoň osobnost nebo instituce, která nejnápaditěji či nejzajímavěji přispěla k podpoře a udržení české kultury v obtížném roce 2020.

 

Zatím naposled se jediné tuzemské komplexní ceny klasické hudby Classic Prague Awards předávaly letos v lednu, a to za rok 2019. Křišťálové trofeje s grafikou Janáčkovy partitury si odnesli například Jan Mráček, Belfiato Quintet a Marek Kozák. Laureátem ceny za celoživotní přínos se stal Vladimír Válek, někdejší dirigent Symfonického orchestru hlavního města Prahy FOK a dlouhodobý šéfdirigent Symfonického orchestru Českého rozhlasu.

 

Přihlášky pro aktuální dvouročník 2020 a 2021 jsou stále otevřeny, nominace se budou uzavírat až na konci příštího roku. Přihlásit se může každý zajímavý umělecký výkon v některé z kategorií Sólistický, Orchestrální či Vokální výkon, Nahrávka roku, Soudobá kompozice nebo Crossover projekt. Další ceny jako je Talent roku, Celoživotní přínos nebo ocenění Propagace české hudby v zahraničí (International ambassador of Czech Music) určuje odborná porota, cenu za nejlepší Klasiku roku uděluje Česká televize. Slavnostní večer bude v lednu 2022 přenášet živě právě Česká televize z reprezentačních prostor Obecního domu v Praze.

Comments

comments

Vyhledat