Pátek, 19 dubna, 2024
7.5 C
Litoměřice
DomůSportDAKAR - V úvodní kamenité etapě dojel Kozlovský osmý

DAKAR – V úvodní kamenité etapě dojel Kozlovský osmý

Bisha – Dakar má za sebou úvodní ostrou etapu. Přestože na programu byla jedna z nejkratších etap, potvrdila se slova pořadatelů, že půjde naopak o jednu z těžších prověrek. Tvrdý kamenitý povrch přinesl řadu defektů, kterým se nevyhnuly ani severočeské kamiony ze stáje MKR Technology. I přesto dojel Martin van den Brink s roudnickým mechanikem Danielem Kozlovským v elitní desítce a další dva kolegové jen těsně za ní.
„Byl to hodně tvrdý začátek. Musím přiznat, že jsem slušně trpěl. Ta dvouletá závodní pauza je na těle znát. Začátek etapy byl písečný, ale pak přišly ostré šutry. Bylo jich tolik, že jsem měl pocit, jako bychom jeli po střepinaté zemi. Auto trpělo a museli jsme kvůli menší závadě zhruba na deset minut stavět,“ popsal průběh 1. etapy v červeném kamionu Martina van den Brinka jeho palubní mechanik Daniel Kozlovský.
Právě jeho speciál dojel ze tří židovických strojů nejlépe. Patřila mu osmá příčka se ztrátou dvaceti minut na vítězného Rusa Sotnikova na kamazu. Další dva severočeské renaulty z dílny Maria Kresse a týmu MKR Technology se do elitní desítky nevešly. Gert Huzink byl klasifikován třináctý a Pascal de Baar dvě pozice za ním. „Kluci museli stavět vícekrát. Každý dvakrát prorazil pneumatiku. Všichni navíc shodně popisovali, že se jim na cestě pletly pomalejší bugyny a osobní auta, ale tak už to prostě bývá. Byla to hodně kamenitá etapa, se kterou bojovali prakticky všichni. Navíc byla těžká i co do navigace,“ sdělil dojmy z místa Mario Kress, hlavní konstruktér a šéf týmu MKR Technology.
První etapa z Džiddy do Biši měřila celkem 345 kilometrů, ale měřený úsek měl necelých dvě stě osmdesát kilometrů. Šlo o druhou nejkratší speciálu letošního 43. ročníku. Co do náročnosti se ale řadila k těm tvrdším. V rámci pondělní 2. etapy z Biši do Wadi Ad-Dawasiru čeká na posádky v součtu lehce přes šest set dvacet kilometrů, avšak téměř čtyři sta šedesát měřených. „Po těch letech v Sherpě Martin stále trochu hledá čumák, který nový kamion už nemá, ale jinak se s ním sžívá skvěle a už mu začíná dávat pěkně za uši. Přestože jedeme spíše opatrněji, cítím ten adrenalin a těšíme se na další prověrky,“ je plný optimismu Daniel Kozlovský z kamionu se startovním číslem 506.

Výsledky – 1. etapa – Jeddah > Bisha (277 km):

  1. Sotnikov (Rus) Kamaz 3:17:50
  2. Loprais (Cze) Praga +7:56
  3. Shibalov (Rus) Kamaz +8:07
  4. Viazovich (Blr) Maz +10:45
  5. Macík (Cze) Iveco +12:58
  6. van den Brink (Ned) Renault Trucks +21:39
  7. Huzink (Ned) Renault Trucks +47:48
  8. de Baar (Ned) Renault Trucks +1:01:56

Celkově:

  1. Sotnikov (Rus) Kamaz 3:23:55
  2. Loprais (Cze) Praga +7:39
  3. Shibalov (Rus) Kamaz +7:49
  4. Viazovich (Blr) Maz +10:44
  5. Macík (Cze) Iveco +12:38
  6. van den Brink (Ned) Renault Trucks +22:15
  7. Huzink (Ned) Renault Trucks +47:36
  8. de Baar (Ned) Renault Trucks +1:02:16
- Naši partneři -
Jan Dostal
Jan Dostal
Zastupitel Litoměřic, člen představenstva OHK Litoměřice, obchodní ředitel Beneš Energo, s.r.o.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -