Hlavní obsah

Kauza Stoka: Měl jsem dojem, že zakázky děláme transparentně, divil se tajemník

Právo, Petr Kozelka
Brno

Po několikatýdenním přerušení způsobeném špatnou epidemiologickou situací při koronavirové pandemii se u brněnského krajského soudu opět pokročilo v projednávání případu Stoka, tedy údajné korupce při zadávání veřejných zakázek v Brně. Senát v čele s Jaroslavou Bartošovou při desítce jednání loni na podzim dokončil výslech všech obžalovaných, a nyní tak před soud mohli začít předstupovat svědci.

BEZ KOMENTÁŘE: Pokračuje soud v kauze StokaVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Jako první se za svědecký pultík postavil tajemník radnice Brno-střed Petr Štika, který na úřadu působil v době údajného řádění korupční chobotnice prorostlé do politiky i byznysu.

Žalobce kauzy Stoka končí, odešla i hlavní vyšetřovatelka

Krimi

„Za dobu svého působení jsem si nebyl ničeho zvláštního vědom. V březnu 2019 jsem asistoval u policejního zásahu, bylo to pro mě překvapení. Po svém nástupu jsem vnímal, že problematika veřejných zakázek je velké téma, řada radních tomu věnovala velkou pozornost, spolupracovali jsme i s řadou organizací, které se zabývaly transparentností zakázek,“ popsal Štika.

Soud propustil Jiřího Švachulu z vazby

Krimi

„Za ty roky jsem se domníval, že děláme maximum, aby byly zakázky transparentní. Měli jsme i dvě směrnice pro jejich zadávání, měli jsme i protikorupční manuál, spolupracovali jsme například s Transparency International. Mám za to, že systém fungoval, snažili jsme se ho nastavit tak, aby byl co nejlepší. Ale nemohu tvrdit, že by znemožňoval manipulace se zakázkami, to asi ani nejde,“ připustil tajemník.

Obžalovaný ve Stoce: Proč bych dával úplatky někomu za něco, co nemohl ovlivnit?

Krimi

V úterý poprvé bez po zuby ozbrojené eskorty k soudu přišel i údajný šéf korupční skupiny, bývalý místostarosta radnice Brno-střed Jiří Švachula (dříve ANO), kterého soud na začátku listopadu pustil z vazby.

Kauza Stoka vypukla v březnu 2019 po policejním zásahu na radnici Brno-střed. Státní zastupitelství následně obžalovalo 11 lidí v čele právě se Švachulou z toho, že manipulovali zakázky na radnici i v několika brněnských městských firmách. Skupina měla podle státního zástupce Radka Mezlíka ovlivnit zakázky až za půl miliardy korun. Výše úplatků se pak měla pohybovat v desítkách milionů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám