V Česku letos znovu porostou ceny. Zatlačí na ně zdecimované firmy i štědrý stát

Ceny porostou v roce 2021 zhruba 2,3 procenta

Ceny porostou v roce 2021 zhruba 2,3 procenta Zdroj: Profimedia.cz

Ani pokračující pandemie koronaviru v Česku nesrazí růst cen tak, jak lidé bývali zvyklí během dřívějších recesí. Realitou naopak bude inflace rostoucí rychleji, než považuje za optimální Česká národní banka, tedy kolem dvou procent. Do prvních měsíců roku 2021 země vstoupí s ekonomikou zčásti zdecimovanou vlivem vládních lockdownů, s rizikem oslabení koruny a s přísliby štědrých útrat státu. To vše může tlačit ceny vzhůru zdaleka nejen na počátku nového roku.

„Všude okolo nás doznívá šok v podobě COVID-19. Tento šok nepoznamenal jen poptávku, ale i nabídku. Zatímco zasažená poptávka stlačuje inflaci dolů, zasažená nabídka přesně naopak. Tlačí na růst cen,“ vysvětluje ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská.

Zatímco poptávka přijde i kvůli očekávanému zvýšení nezaměstnanosti o část apetitu, firmy budou vstávat z rozvalin. „V některých oblastech může nastat vlivem současného podinvestování či narušení dodavatelských řetězců takový propad nabídky, že ceny mohou v této oblasti přechodně růst,“ upozorňuje ekonom poradenské společnosti EY Jan Fanta.

Česko se podle analytiků bude muset letos popasovat s růstem cen zhruba o 2,3 procenta, tedy mírně nižším oproti loňským 3,2 procenta. V roce 2020 ovšem ceny rostly nejrychleji od roku 2012.

„Mírné riziko směrem k vyšší inflaci představuje daňový balíček na příští rok, který může podpořit spotřebitelskou poptávku,“ připomíná Horská a dodává, že pokud by se inflace znovu vracela ke třem procentům, zasáhla by zřejmě Česká národní banka prostřednictvím zvýšení úrokových sazeb.

Kupní sílu naopak podpoří loňská lepší úroda, která podle ekonomů umožní po delší době pokles cen potravin. Energie pro domácnosti zase zlevňuje relativně nižší cena ropy. Propad turismu pak vlivem uvolněných bytů na krátkodobý pronájem bude i nadále držet na uzdě nájemné.

„V pozdější části roku ovšem začne mít na inflaci opačný vliv silný fiskální impulz plynoucí ze štědrého chování vlády. Ten může podnítit zvýšení cen zejména u položek citlivých na robustnost poptávky,“ dodává analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský.

Významný bude podle něj vývoj kurzu koruny vůči euru, kterou by mohl oslabit případný horší scénář průběhu pandemie či vakcinace oproti ostatním zemím.

„Vývoj inflace se může rychle měnit i kvůli velkému nadbytku hotovosti, který s sebou nese potenciální inflační tlaky,“ zdůrazňuje portfolio manažer investiční společnosti Amundi CR Petr Zajíc.