Zdraví koledníků i dárců je na prvním místě, Tříkrálová sbírka se přesouvá do online prostoru

4. leden 2021

Diecézní charita pořádá letos v pořadí už 21. ročník Tříkrálové sbírky, jejíž součástí bude Tříkrálové požehnání pro České Budějovice. Tato akce bude vzhledem k epidemické situaci související s pandemií nemoci covid -19 nově přesunuta do online prostoru. Host ředitel Jiří Kohout.

„Tříkrálovou sbírku organizuje Charita Česká republika jako zastřešující orgán všech Charit v České republice, ovšem úplně první sbírka proběhla v Arcidiecézní charitě Olomouc v roce 2000 a až následující rok přešlo její uspořádání na celorepublikovu úroveň,“ připomíná v úvodu historii Tříkrálové sbírky Jiří Kohout.

Jiří Kohout

Původní inspirace možná sahá až ke středověké tradici Tříkrálového koledování, které vybíralo na chudé, společně s tradicí takzvaných Hvězdných tříkálových zpěváčků.

„Poslání Tříkrálové sbírky je umožnit druhým lidem, aby pomáhali, to znamená přinést požehnání a zároveň vybrat na potřebné,“ dodává Jiří Kohout.

Tříkrálová sbírka obvykle funguje na fyzickém koledování, tedy na skupinkách tříkrálových skupinek dětí společně s dospělým obcházejí byty a domy a přinášejí ono požehnání a koledují.

Jaký bude letošní 21. ročník Tříkrálové sbírky

„Letos to bude úplně jiné, letos se sbírka přesouvá do online prostoru. Tříkrálová sbírka v klasické podobě není možná, nebudeme nic riskovat, chceme tím i zdůraznit, že zdraví koledníků i dárců je na prvním místě,“ upozorňuje ředitel Jiří Kohout s tím, že už od jara, kdy se problémy do budoucna daly tušit, byla vyvíjena takzvaná online kasička, která je umístěna na webu Tříkrálové sbírky www.trikralovasbirka.cz.

Tomuto principu odpovídá i název Online koleda.

Celý rozhovor Luboše Voráčka s Jiřím Kohoutem si poslechněte online, nebo si ej můžete stáhnout do svých počítačů a mobilů k pozdějšímu poslechu.

autor: Český rozhlas České Budějovice
Spustit audio