Tři plus jedna siréna na rádiových vlnách: Orchestr BERG zahraje novinku skladatelky Jany Vöröšové

První lednovou středu – na svátek Tří králů – zazní v premiéře nová skladba Tři sirény, kterou v rámci projektu Hudba k siréně napsala česká skladatelka Jana Vöröšová. Poslechnout si ji můžete v přímém přenosu Českého rozhlasu Vltava, vysílat se bude ze schodiště secesní rozhlasové budovy v pražském Karlíně.

Jana Vöröšová (*1980) vytvořila další skladbu, která je určena k provádění při pravidelné zkoušce sirén. Jmenuje se Tři sirény a zazní na svátek Tří králů, ve středu 6. ledna. Její autorka je zároveň i jednou z interpretek. „Zvukomalba, ladění rádiových vln, živé vysílání, ale i představa hudby bájných sirén, moře a nekonečného prostoru“, to vše se podle autorky v nové kompozici objeví. Vysílat se bude ze secesní budovy Českého rozhlasu v Karlíně, která stojí jen pár kroků od jedné z pražských sirén. Na reprezentativním centrálním schodišti tu rozezní své hlasy další tři sirény – zpěvačky. Jde o předposlední premiérovou akci cyklu Hudba k siréně. Ta poslední se uskuteční ve středu 3. února, autorem novinky je skladatel Marek Keprt.

Jana Vöröšová, foto Jakub Souček

Jana Vöröšová spolupracuje s Orchestrem BERG již od roku 2003. V řadě jejích děl, které toto těleso objednalo a ve světové premiéře uvedlo, byla mimo jiné i skladba, která jí zajistila postup do finále nedávné výroční skladatelské soutěže České filharmonie – a tu Jana nakonec i vyhrála. „Na české hudební scéně je bohužel v oblasti současné hudby žen skladatelek stále velmi málo a Jana Vöröšová je jednou z nich – zvládá psaní, vedení několika sborů, práci na Konzervatoři Duncan Centre i své tři malé děti!“, vyzdvihuje schopnosti této osobnosti Eva Kesslová, ředitelka Orchestru BERG.

Projekt Hudba k siréně se snaží upozorňovat na krásu zdánlivě všedních zvuků. Od roku 2019 díky němu vzniká katalog dvaceti nových českých skladeb, jejichž součástí je znějící siréna. Prvních deset si lze nyní poslechnout i na novém webu Hudba k siréně, na kterém jsou nejen zvukové nahrávky, ale i videa z akcí. Zájemci mohou také hlasovat a zapojit se tak do soutěže o některé z cen, mezi nimiž je například i půlroční předplatné časopisu Harmonie. Hlasování končí o půlnoci ve středu 6. ledna 2021, kdy na Vltavě zazní nová Hudba k siréně.

Sdílet článek: