Počet nakažených koronavirem v Ústeckém kraji roste. Nemocnice už pro ně chystají další lůžka

5. leden 2021 12:45

V Ústeckém kraji roste počet lidí s onemocněním covid-19. Podle dat ministerstva zdravotnictví je v regionu téměř 8 000 aktivních případů nákazy. Přibývá i hospitalizovaných.

Nové případy evidují hygienici jak v rodinách, tak v zařízeních sociálních služeb.

„Máme zasaženo i několik vazebních věznic v Ústeckém kraji, pokračují i onemocnění u zdravotníků Krajské zdravotní i jiných nemocnic,“ shrnuje ředitelka krajské hygienické stanice Lenka Šimůnková.

Počet bodů na indexu v protiepidemickém systému PES oproti 4. lednu vzrostl z 81 na 85 bodů. Riziko nákazy je tak na pátém, tedy nejvyšším stupni.

Covidová lůžka v nemocnicích jsou už zaplněná zhruba ze čtyř pětin. Zdravotnická zařízení se proto snaží připravit další kapacity.

„Aktuálně se ta vytíženost pohybuje kolem 80 %, což je hodně. Takže my pracujeme na tom, abychom vytvořili další covidová lůžka pro pacienty, kteří k nám zcela nepochybně ještě v příštím týdnu nebo 10 dnech budou proudit ve vyšších počtech,“ vysvětluje krajský koordinátor intenzivní péče a primář ústecké nemocnice Josef Škola.

Nemocnice v Ústeckém kraji aktuálně pečují o zhruba 460 pacientů s onemocněním covid-19 . Téměř 80 lidí je na jednotkách intenzivní péče a 50 na umělé plicní ventilaci.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související