Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Křečové žíly, jak se jich zbavit?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 1488x )

Pokud se vám na dolních končetinách udělaly křečové žíly, určitě uvažujete, co s nimi. Možností, jak se jich zbavit, existuje víc a díky nízkým venkovním teplotám je zima vhodnou dobou pro podstoupení zákroku. Ačkoliv se současné zdravotnictví orientuje na jiná onemocnění, nyní je ta nejlepší doba poradit se s lékařem, jaká metoda by pro vás byla nejlepší.

shutterstock.com

Obecně se při chronické žilní nemoci jedná o stav, kdy z různého důvodu dochází ke zhoršení nebo selhání funkce chlopní hlubokých nebo povrchových žil. Krev z dolních končetin není pak dobře směrována k srdci a působením gravitace se hromadí v žilním systému pánve a dolních končetin. To vede k zánětlivé reakci žilní stěny, což se projeví bolestmi končetin, vznikem otoků, křečových žil a v pokročilých stadiích až ke vzniku bércovému vředu.

„Pokud pacienti při prvních obtížích nenavštíví praktického lékaře, nemohou vědět, jak minimalizovat rizikové faktory, které onemocnění zhoršují. Výsledkem může být nutnost operačního výkonu, nebo dokonce vznik bércových vředů,“ říká MUDr. Júlia Černohorská, Ph.D. z Dermal Centre Mělník. Konzultace s odborníkem je nutná už kvůli tomu, aby vám mohl předepsat venofarmaka, léky na posílení žilních stěn. Včasná a dlouhodobá terapie léky je obzvláště v zimě nezbytná proto, abyste předešli dalšímu zhoršování projevů chronických žilních nemocí. Venofarmaka se užívají nejen jako prevence, ale i před zákrokem a mají pozitivní vliv také na rekonvalescenci. Lékař vám může zároveň předepsat kompresní punčochy, které budete po operaci potřebovat, ať si vyberete jakoukoliv metodu odstranění.

Nezapomínejte, že operace je pouze jednorázovým řešením. Pokud nezměníte trvale životní styl, časem se metličky nebo křečové žíly mohou objevit znovu.
„Nejlepší je nikdy se do stavu, kdy je nutná operace, nedostat. I když genetickou zátěž není možné změnit, životní styl ano. Základem je včasné vyšetření, pojmenování toho, co nás trápí, a pochopení podstaty žilního onemocnění. Dle studií přitom není výjimkou, že se první projevy, tedy tzv. žilní reflux, objevují již u desetiletých dětí,“ říká MUDr. Júlia Černohorská. 

Jak se zbavit křečových žil?

Pro každého pacienta lze vybrat tu nejúčinnější eventualitu podle rozsahu onemocnění, spočívající v kombinaci několika metod, které se doplňují a vedou k nejlepšímu výsledku. Záleží nejen na šikovnosti, ale i na zkušenostech lékaře. Proto je vhodné si před výběrem zdravotnického zařízení obstarat správné reference.

Když jsou žilky ještě malé

Pro zcela nejmenší křečové žíly – metličky existují dva nejpoužívanější způsoby léčby – barvivový laser a sklerotizace žíly. 
„Při sklerotizaci, která je zároveň i mnohem levnější, než barvivový laser, se do žíly injekční jehlou zavede látka, která žílu záměrně „poškodí“ a ta se za nějaký čas zacelí jako vazivový pruh a vstřebá se. Po dobu, než se tak stane, je třeba nosit silné kompresní punčochy, jinak je tato metoda pro pacienta velmi nenáročná,“ vysvětluje MUDr. Ota Schütz, primář Žilní kliniky v Praze.

V případech, kdy se metoda sklerotizace použít nedá, přistupuje se k barvivovému laseru, který reaguje s krevním barvivem a funguje obdobně jako sklerotizace. Má tu výhodu, že neporuší kůži. Z kosmetického hlediska se tedy jedná o lepší metodu. Na větší žíly však laser nestačí.

Klasika pro větší rozsah

Pokud žilní pletence nejsou velké a jedná se spíše o kosmetický problém, je na místě operační metoda kosmetické flebektomie. Z jednotlivých drobných řezů se odstraní všechny nezdravé povrchní žíly.

U rozsáhlých křečových žil se používá stále metoda, která má původy v letech 1905 -1907 a je v nemocnicích dost častá jako klasická operace. Při ní se nejčastěji odstraní hlavní povrchová žíla - do té se zavede ocelový nebo umělohmotný vodič, stripper, a s jeho pomocí se vytáhne zcela ven.

Nejastější typy zákroků

Transkutánní ošetření

Při tomto způsobu je do žíly zavedena speciální sonda vysílající laserové záření. Jedná se o tzv. termální metodu. Za pomalého vytahování vlákna dojde k zatavení celé žíly nebo jejího úseku efektem termokoagulace. Do této skupiny patří také radiofrekvenční technika, která je mnohdy účinnější a s lepšími kosmetickými výsledky než laser. Při té je do žíly zavedena sonda vysílající bipolární radiofrekvenční proud.

Cena: minimálně 10 000 - 20 000 Kč/noha dle regionu

Rekonvalescence: kompresní punčochy, venofarmaka

Výhody: nevyžaduje pracovní neschopnost, rychlé zotavení, lokální anestezie, nebolestivé

Nevýhody: u laseru je větší riziko, že se potíže časem vrátí

Flebektomie

Tato mini invazivní metoda je vhodná na odstranění menších křečových žil. V konkrétních místech se provede malý řez, přes nějž jsou žíly podvázány, zkrácené nebo odstraněné.

Cena: minimálně 10 000 - 15 000 Kč/noha dle regionu

Rekonvalescence: kompresní punčochy, 4-6 týdnů bez sportu, venofarmaka

Výhody: nevyžaduje pracovní neschopnost, rychlé zotavení, lokální anestezie

Nevýhody: jen pro menší křečové žíly

Termická ablace

Jedná se o poškození výstelky povrchové žíly termickou cestou. Po tomto zákroku žíla odumře, následně se vyhojí jizevnatou tkání a zaniká jako céva. Zákrok se provádí se vpichem, kdy se pod sonografickou kontrolou zavede do povrchové žíly kanyla a katetr. Zároveň se zjišťuje jištěno, že i v místě napojení povrchové žíly na hlubokou je metoda bezpečná a není riziko poškození hlubokých žil. Jednotlivé varixy pak splasknou nebo se nechají vyjmout (flebektomie).

Cena: minimálně 10 000 - 25 000 Kč/noha dle regionu

Rekonvalescence: kompresní punčochy, venofarmaka

Výhody: v lokální anestezii, většinou bez nutnosti pracovní neschopnosti pacienta, bez řezu v třísle nebo podkolenní jamce

Nevýhody: někdy pracovní neschopnost 1 – 3 dny, teoretické riziko termického poškození okolních struktur, např. hlubokého žilního systému, nervových struktur či kůže

Chirurgické odstranění křečových žil

Chirurgické odstranění spočívá ve vytržení nefunkční žíly, nejčastěji od třísla do podkolení nebo od podkolení do poloviny bérce. Rekonvalescence je bolestivá a často spojená se vznikem krevních podlitin.

Cena: zákrok hrazený pojišťovnou (platba jen za konzultace)

Rekonvalescence: 6 týdnů, kompresní punčochy, venofarmaka

Výhody: cena, velmi efektivní způsob

Nevýhody: vyžaduje pracovní neschopnost dle rozsahu zákroku 2 - 6 týdnů, bolestivost, kosmeticky nepříliš uspokojivý efekt, obtížná proveditelnost u pokročilých forem

Mechanicko-chemická ablace ClariVein

Americká velice šetrná metoda, kdy je pacientovi zavedený infuzní katetr s vnitřním rotujícím vodičem. Po zapojení k ovládacímu zařízení se vodič roztočí a mechanickým kontaktem s žilní stěnou dojde k reflexivnímu smrštění žíly. Metoda pokračuje chemickým působením vstřikovaného roztoku do bezprostřední blízkosti rotující sondy. Žilní stěny se k sobě slepí, ošetřený žilní kmen po výkonu splaskne a po několika týdnech se přemění ve vazivový pruh.

Cena: minimálně 20 000 - 30 000 Kč/noha dle regionu

Rekonvalescence: kompresní punčochy, venofarmaka

Výhody: v lokální anestezii, bez nutnosti pracovní neschopnosti pacienta, žádné riziko termického poškození kůže a tkání

Nevýhody: riziko alergické reakce

Skleroterapie

Tato metoda je využívaná hlavně pro léčbu metliček a varixů na odstranění pozůstatků křečových žil po operačních zákrocích. Spočívá v aplikaci speciální látky ve formě tekutiny nebo pěny, která zde způsobuje neinfekční zánět - žíla zkolabuje a po čase se vstřebá.

Cena: minimálně 1 000 – 6 000 Kč dle metody a regionu

Rekonvalescence: kompresní punčochy, venofarmaka

Výhody: příznivá cena, lokální anestezie

Nevýhody: často nutné opakování zákroku v rozmezí 2–6 týdnů, tvorba modřin a pigmentových skvrn

Nejnovější metody jsou šetrné

„V posledních letech se stále více používají další, novější metody, kterým se říká endovenózní. V tom případě se do poškozené žíly zavádí laserové vlákno nebo speciální radiofrekvenční sonda. Tato metoda léčby vyžaduje zcela minimální řezy a je proto velice výhodná z kosmetického hlediska. Výhodou je i krátká rekonvalescence po výkonu, protože hojení probíhá rychle,“ vysvětluje primář Schütz.

Zcela nejšetrnější k pacientovi je metoda lepení, která je vhodná ve specifických případech. Ovšem je nutné podotknout, že není šetrná po finanční stránce. Nespornou výhodou je, že se jedná o metodu nejméně invazivní, takže je možné ji použít i u pacientů, u nichž kvůli horšímu celkovému internímu stavu nejsou vhodné ostatní metody. Vhodná je i u lidí, kteří preferují i při vyšší ceně metody možnost okamžitého zapojení se do všech aktivit. Je to také jediný způsob léčby, který dle originálního doporučení amerického výrobce nevyžaduje po zákroku nošení kompresivních elastických punčoch.

Přesto je primář Schütz doporučuje i v tomto případě. Stahovací punčochy totiž stále představují – často v kombinaci s užíváním léků na posílení žilní stěny, tzv. venofarmak - nejúčinnější způsob prevence, jak postup křečových  žil zamezit či zpomalit.

Jak se vyhnout operacím a zákrokům?

Režimová opatření: Upravte životní styl

Základním předpokladem je pravidelný pohyb (chůze, plavání, cyklistika, běžky), ale i odpočinek, např. po dlouhém stání, se zvýšenou polohou nohou. Vhodné jsou speciální cviky, které pomáhají posílit svalovou pumpu a obnovit návrat stagnující krve z dolních končetin zpět k srdci. Provádět je může pacient kdykoli během dne, vždy pak večer v klidu před usnutím. Doporučuje se také preferovat volné oblečení a pohodlnou obuv a udržovat si optimální tělesnou hmotnost. Naopak nevhodné jsou teplé koupele a vystavování se opakovaně/pravidelně vysokým teplotám (sauny).  

Medikamentózní řešení: Nechte si předepsat venofarmaka

Léky posilující žilní stěnu a zmírňující žilní zánět může předepsat praktický lékař či odborník (angiolog, dermatolog, cévní chirurg či gynekolog). Měla by být součástí léčby od prvních příznaků chronického žilního onemocnění (pocity těžkých nohou, otoky, metličky) tak, aby k operaci nemuselo dojít.

Kompresní terapie: Noste kompresní punčochy

Punčochy nebo bandáže slouží ke snížení zvýšeného žilního tlaku. Jejich výhodou je okamžitá úleva a to, že působí jako prevence dalšího zhoršování onemocnění.

Zdroj: www.zilniporadna.cz 

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Varixy

Jedná se o onemocnění při kterém dochází k tvorbě vakovitě rozšířených, vinutých žil, které způsobují větší či menší zdravotní nebo jen kosmetické komplikace.

Žilky na nohou

Ráda bych se dozvěděla, proč se mi na nohou trhají žilky. Chybí mi snad nějaké vitamíny? Věrka

Vyrážky, akné a křečové žíly

Upravený a zkrácený záznam živé diskuse (chatu) s MUDr. Hanou Hořínkovou z Dermatovenerologické kliniky VFN, která proběhla ve čtvrtek 29. listopadu 2001 mezi 12. a 14. hodinou na www.ordinace.cz.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce