Krondl: Sudí z odposlechů a neumětelové musejí pryč! Pozor: někteří převlékači místo Berbra podporují Řepku!

Krondl: Sudí z odposlechů a neumětelové musejí pryč! Pozor: někteří převlékači místo Berbra podporují Řepku!
ÚTERNÍ RÁNA PAVLA PROCHÁZKY

Konečně to někdo řekl jasně a přímo, bez obvyklých řečiček, příkras a eufemismů. Václav Krondl, bývalý předseda komise rozhodčí (2006 až 2007) a člen Listkiewcizovy komise (2016 až 2018), uznávaný mezinárodní arbitr, který mj. řídil i finále PVP 1994 či zápas na EURO 1996, v pondělním interview pro deník Sport prohlásil, že: „Musí být vyškrtnuti z listin rozhodčích lidé zapletení do kauzy kolem korupce.“ A že ani sudí (Ardeleanu, Rejžek, Královec - pozn. red.), kteří se objevili či objeví v odposleších s projevy deformace pravidel fair-play, nemohou zůstat na listině. Stejně jako někteří pravidelně chybující arbitři, navíc často bez řádné znalosti pravidel (Marek, Denev, Ginzel ad.)“ 

Nešťastné kroky Malíka a spol.

„Fotbal i na poli rozhodčích musí začít s novými lidmi. Ty, kteří slepě poslouchali, přeci nepředěláte. Podívejte se do okresů jak nyní řada ‚Berbrových lidí‘ lítá, agituje, slibuje a vyhrožuje zbytku slušných lidí, kteří touží po změně. Každý by měl pochopit, že etika a porušování zákonů nemohou ustoupit rozhodcovské kvalifikaci Romana Berbra. Řada opatření FAČR mi v tomto ohledu připadá ‚nešťastných‘,“ říká sedmašedesátiletý Václav Krondl v rozhovoru, který vedl šéfredaktor Sportu Lukáš Tomek.

Uznávaný arbitr má na mysli kroky Malíkova vedení FAČR, které se začalo v médiích zaštiťovat proklamovanou spoluprací s policií, UEFA atd.

„Já jsem civilním povoláním advokát. A to bych se měl spojit prioritně s policií, státním zastupitelstvím, abych hlídal svůj pracovní sekretariát advokátní kanceláře, aby mi nezpronevěřil finanční hotovost z pokladny? A mám zřídit orgán nezávislého ombudsmana, abych sám neporušoval zákony? A pokud je porušuji, pomůže mi vytvoření několikaletého plánu vybudovat si image v advokacii? Myslím, že ne. Jenomže přesně takovou cestou se vydává FAČR v době, kdy se fotbal topí…,“ vysvětluje Krondl svou kritiku kroků předsedy FAČR Martina Malíka a spol. 

Mnohé současné sudí Václav Krondl nikterak nešetřil: 

 Rozhodčí obecně ‚musí chtít vidět‘. Pokud na hrací ploše nechce, neměl by nejen řídit fotbal na profesionální úrovni, ale ani být ‚královsky‘ odměňován. Rozhodčí v této složité ekonomické situaci si ve Fortuna lize vydělávají měsíčně 75 až 80 tisíc Kč hrubého.“

Dát šanci sudím z MSFL 

A jak by bývalý respektovaný arbitr situaci řešil?

„Nejdříve by mělo vedení FAČR přirozeně vyškrtnout z listin rozhodčích lidi zapletené do kauzy kolem korupce. Ale ani sudí, kteří se objeví v odposleších s projevy deformace pravidel fair-play, nemohou zůstat na listině. A pak je potřeba vyhodnotit, zda sudí jako například Emanuel Marek jsou přínosem pro řízení profifotbalu. Čas ukázal, že ani další noví rozhodčí, jako je kolega Alexandr Denev či Petr Hocek, na tyto soutěže výkonnostně nedosáhli. Šanci musejí dostat noví rozhodčí z Moravy, kteří přijdou z MSFL. Nic nebrání tomu dát již na jaře 2021 příležitost některým rozhodčím z nejvyšší moravské soutěže, aby prokázali svoji kvalitu ve Fortuna národní lize či ke konci Fortuna ligy v některých utkáních, která by neměla být až tak dramatická.“ navrhuje Krondl v pondělním Sportu. 

Rozdělit sudí i delegáty na dvě skupiny

Václav Krondl rovněž zdůrazňuje, že je třeba vsadit na kvalitu a k monitorům VAR posadit i bývalé kvalitní rozhodčí, nikoliv pouze ty aktivní. A mluví o nutnosti rozdělit hlavní sudí, asistenty i delegáty do dvou skupin pro každou z profesionálních soutěží. Mít tedy zvlášť rozhodčí i delegáty pro první a druhou ligu.

 „S tím, že dostat se mezi tu absolutní elitu, je ta nejvyšší motivace pro ty nejlepší z nejlepších,“ dodává Krondl, který se pokusí kandidovat na předsedu KFS Karlovarského kraje místo dosavadního krajského šéfa a proberbrovského člena Malíkova výkonného výboru FAČR Rostislava Votíka, přezdívaného v českém fotbale „Berbrův řidič“. 

„Nechci ovšem pracovat pod stávajícími členy výkonného výboru FAČR. Ti mě lidsky neskutečně zklamali,“ říká Václav Krondl. 

Mimochodem právě do Karlovarského kraje měl koncem minulého roku zajet na „inspekční cestu“ Martin Malík a jeho lidé ze Strahova. Důvod? Údajně mj. přesvědčit Rostislava Votíka, aby znovu kandidoval.  

Co také Krondl ve Sportu řekl:

O Alexi Denevovi

„Neznalost pravidel, jakou prokázal, by se neměla stávat ani na úrovni krajských soutěží. Další pochybení na Letné v utkání Sparty s Pardubicemi je opět obrázkem jeho výkonnosti. I přes závažné chyby má ale důvěru komise rozhodčích...“

O Emanuelu Markovi

„Utkání na Letné bylo instruktáží pro všechny rozhodčí v Česku, jak sudí nemá řídit zápas. Výkon Emanuela Marka byl katastrofální. V prvním poločase dvakrát nesmyslně nařídil pokutové kopy a ve druhém, pod dojmem uvědomění si zásadních pochybení, už chvílemi utkání vůbec nezvládal.“

O Ondřeji Ginzelovi

„Pokud Ginzel v utkání Slovácko-Plzeň za udeření soupeře míčem v přerušené hře Limberskému neudělí taxativní červenou kartu, je to zase o odvaze, získání si respektu a vybudování pozice rozhodčího. Tento přestupek na Slovácku nesporně registroval i asistent na pomezí, čtvrtý sudí a VAR. Položme si otázku: Proč nikdo z nich neusiloval o vyloučení hráče?“

O Ondřeji Pechancovi

„Utkání Plzeň-Slavia poznamenala hrubá chyba z prvního poločasu, kdy mezinárodní rozhodčí Pechanec nenajde dostatek kuráže, aby za taxativní přestupek, jenž registruje ze zhruba pěti metrů, vyloučil domácího Buchu. Vše bylo zjevně ovlivněno i špatnou aplikací VARu ze strany tohoto rozhodčího. Pechanec již po několikáté prokázal, že není osobnost. Přitom Chovancova komise Pechance přede dvěma roky zařadila na mezinárodní listinu FIFA místo Radka Příhody. Bylo to špatné a unáhlené rozhodnutí v neprospěch fotbalu.“

Berbrovci převlékají kabáty

Jak už jsme zmínili výše, Krondl varuje, že nyní v různých českých okresech řada ‚Berbrových lidí‘ lítá, agituje, slibuje a vyhrožuje zbytku slušných lidí, kteří touží po změně. 

První volební valné hromady okresních fotbalových svazů, plánované na první polovinu ledna 2021, musely být kvůli současné nepříznivé epidemické situaci odloženy. To se může týká i těch dalších, jež se mají konat ve druhé lednové polovině či začátkem února.

Řada dosud věrných „berbrovců“ v okresech a krajích začala okatě a až podezřele dávat od svého zatčeného „Náčelnika“ ruce pryč. Někteří dokonce v současné zimě rychle převlékli kabáty a v touze udržet se ve funkcích začali prosazovat i lidi z opoziční Fotbalové evoluce (Fevoluce) v čele s Rudolfem Řepkou či Vladimírem Šmicerem. 

Na to si musí fotbalová opozice dávat veliký pozor a nenaletět. Typickým příkladem je Jihočeský kraj, který vede bývalý prvoligový sudí a Berbrova pravá ruka na valných hromadách Jan Jílek. Členy „jeho“ proberbrovského krajského výkonného výboru jsou třeba i předseda OFS České Budějovice Jiří Kureš (tento šéf Pravidlové komise FAČR přežil i starou komisi rozhodčích a je k úžasu veřejnosti stále členem i nové provizorní komise rozhodčích) nebo předseda OFS Písek Michal Řezáč.

Jak dokládají zápisy z jednání výkonného výboru KFS v Jihočeském kraji, tito funkcionáři jednotně jako jeden muž hlasovali při poslední valné hromadě FAČR v roce 2017 pro Berbra, Damkovou, Libu i Votíka. A také mimo jiné odhlasovali skandální vyloučení jednoho z mála statečných předsedů OFS, šéfa fotbalu na Prachaticku Jiřího Trněného ze sportovně technické komise (STK) Jihočeského krajského fotbalového svazu. Důvod? Protože si dovolil upozornit na nepravosti a nesrovnalosti ve vedení svazu a odmítl se za to proberbrovskému předsedovi Janu Jílkovi omluvit, jak mu doporučoval místopředseda krajského svazu a předseda OFS Písek Michal Řezáč. 

Řezáč místo Berbra nyní volí Řepku

Michal Řezáč. Muž, který ve funkci předsedy píseckého OFS dvě volební období, tedy osm let a pět let předtím dělal místopředsedu tohoto OFS. 

„Náš výkonný výbor pracoval po celou dobu svého volebního období skvěle,“ pochvaluje si dnes Berbrův věrný volič Řezáč, který by byl rád zvolen předsedou OFS Písek i potřetí.

„Pokud by opravdu má český fotbal očistit, mělo by se změnit celé jeho prostředí a přístup naprosto každého. Rád uvidím ve vedení FAČR bývalé reprezentanty. Pavla Nedvěda nebo Petra Čecha. Víte, při mojí práci a komunikaci s FAČR to někdy bylo opravdu složité, ale jeden bývalý zaměstnanec FAČR mi dokázal vždy poradit nebo odpovědět na e-mail. Myslím, že jméno ve fotbale v Česku, ale i ve světě, už má. Ruda Řepka by podle mého názoru mohl být dobrým předsedou výkonného výboru FAČR,“ prohlásil v jihočeských médiích v prosinci 2020 písecký předseda Michal Řezáč.

Ten samý Řezáč, který ještě před říjnovým zatčením Romana Berbra stál pevně po boku svého jihočeského předsedy a největšího „berbrovce“ v kraji Jana Jílka. Funkcionáře, jehož sám „Náčelník“ spolu se středočeským šéfem Miroslavem Libou veřejně v médiích označil za svého nástupce.

Ten samý Řezáč, který předsedovi OFS Prachatice Jiřímu Trněnému radil, aby se Jílkovi omluvil, pokud tedy chce být nadále členem jihočeské STK. 

Je třeba zachovat (r)evoluční bdělost!

Bylo by dobře, aby lidé a tváře Fevoluce dali jasně a veřejně najevo, že o podporu podobných převlékačů kabátů nestojí. A aby je sami nepodporovali a odstřihli se od nich, jako se někteří z nich před časem dokázali odstřihnout od Romana Berbra. V opačném případě by se jim to mohlo brzy vymstít. 

Představitelé iniciativy Čistý fotbal v čele s Lukášem Říhou, kteří proti nešvarům v českém fotbale statečně bojují stylem „Berbr neberbr“ od roku 2015 už šest let, vědí o starých strukturách (nejen) v Jihočeském kraji své.

Pokud má zůstat opozice (a všechny opoziční iniciativy) před klíčovými fotbalovými volbami v roce 2021 jednotná, je třeba ve vztahu k lidem, kteří si chtějí za každou cenu udržet své funkce, zachovávat přísnou (r)evoluční bdělost.

Vedení FAČR má po kauze Berbr zachránit nový projekt strahovské TV. Krysáci, Konec legendy i Roman pro ženy