Nejnovější

MY jsme zařídili. Když se z videa o očkovací strategii stane propaganda k volbám

Premiér Andrej Babiš v jeho Čau lidi

KOMENTÁŘ: Přestože by česká veřejnost mohla očekávat, že informace k vládní očkovací strategii se bude moci dočíst kupříkladu na oficiálních stránkách vlády nebo ministerstva zdravotnictví, je skutečnost taková, že se ji “EXKLUZIVNĚ” dozví dva dny před jejím oficiálním oznámením. Odkud? Z osobních sítí premiéra Andreje Babiše.

Nedělní dvacetiminutové Čau lidi, které nese název „Očkovací strategie vlády EXKLUZIVNĚ“, skutečně přináší strategii, premiér ale video z většiny využívá k propagaci svého hnutí ANO k letošním volbám.

Ostatně, že se jedná o reklamní video, naznačuje Babiš už v prvních dvou minutách: „[…] tento rok budou volby. A ty volby budou ‘všichni proti Babišovi’. A otázka je, jak budete volit. Jestli budete volit na základě pandemie, kde jsme všichni frustrováni a samozřejmě to je mimořádná situace, nebo budete volit podle toho, co ten Babiš od vstupu do vlády roku 2014 udělal.”

EXKLUZIVNÍ strategie

Po následném obhajování ministerstvem zdravotnictví schváleného nápadu, že se ampule s vakcínou firmy Pfizer využijí na šest dávek očkování namísto původních pěti, Babiš předčítá z hromad papírů data o počtu vakcín, které „jsme MY objednali“ a na jejichž logistiku „jsme MY připraveni“. Jenomže kdo se pod slovem „MY“ schovává? Česká republika, vláda nebo hnutí ANO, potažmo Andrej Babiš?

A konečně, v polovině videa, se veřejnosti dostávají odpovědi na otázky, jak bude očkování probíhat.

Premiér zde důrazně podotýká, že očkovací strategii sděluje EXKLUZIVNĚ. Oficiálně ji totiž představí ministr zdravotnictví Jan Blatný až o dva dny později. Odůvodňuje to jeho plánem vystoupit tentýž den v televizi CNN Prima, kde „nejspíš nebude mít prostor kvůli moderátorům, kteří skáčou do řeči a nenechají člověka domluvit.“ Silné nařčení od člověka, jehož mediální dům bude této televizi dodávat obsah. Sdělit očkovací strategii nakonec v téměř hodinovém rozhovoru pro CNN Prima News stihl, co v něm zaznělo si lze přečíst.

Tento „EXKLUZIVNÍ“ obsah je pak prachsprostým čachrováním s podstatnými informacemi, které premiér záměrně zveřejňuje na svých sítích, aby on sám předběhl všechna ostatní soukromá i veřejnoprávní média a státní instituce a veřejnost tak sledovala primárně jeho.

Výroba vakcíny v “českých” rukou

„Viděl jsem rozhovor se zakladateli firmy BioNTech, kteří komentovali spolupráci s Evropskou komisí a hledají další kapacity na výrobu vakcíny,“ pokračuje po tří minutovém vysvětlení celé očkovací strategie Babiš. „Otázkou je, jestli například firma Novavax, která je u nás a má tu kapacitu, ale vakcínu zatím nemá, jestli by i tady nebyl prostor pro to jednání a vakcína by se mohla vyrábět u nás,“ dodává pragmaticky.

Firmou Novavax Babiš očividně myslí společnost Praha Vaccines, pro kterou podle dřívějšího zjištění serveru Seznam Zprávy tajně lobboval bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula za mnohamiliardové zakázky s vakcínami. V říjnu minulého roku však Praha Vaccines změnila název na nový, NOVAVAX CZ. Ostatně, na oficiální stránce Praha Vaccines (NOVAVAX CZ) již visí informace, že od tohoto roku bude společnost vyrábět vakcínu proti koronaviru.

„MY“ je čistě náhodné!

Do konce videa Čau lidi zbývá ještě čtvrtina času a po pár informacích určených veřejnosti přichází chvíle na propagandu a premiérovi zbývá se už jen ukázat před svými potenciálními voliči, v tom nejlepším světle: „Udělám všechno proto, abysme to zvládli. Věnuji se tomu, i mezi svátky jsem chodil do práce (neměl by s tímhle vrcholný politik počítat jako se standardem?), navštívil jsem X nemocnic, […] ministerstvo zdravotnictví to na základě mého požadavku schválilo (šest dávek vakcíny z jedné ampule, pozn. aut.).“

Ambiciózní sliby střídají megalomanské plány na tento rok, který „nebude jen o vakcíně.“ MY dostavíme dálnici D1, MY postavíme 170 železničních přejezdů, MY opravíme stejný počet nádraží, MY schválíme stavební zákon, MY jsme zaměstnancům navýšili plat o 7 procent… Co na to říká inflace? Volba je (ne)jasná, (ne)jedeme dál.

Dalo se čekat, že Babiš bude dělat vše, aby v boji „všichni proti Babišovi“ v letošních volbách zvítězil, že k tomu ale bude docházet v rámci manipulace s informacemi, které „EKLUZIVNĚ“ zveřejní na svých osobních profilech, namísto na oficiální nestranné půdě konferencí, už je na pováženou, zdali nejčasnější vyhlášení voleb v historii České republiky prezidentem Milošem Zemanem není jen nahnáním větru do plachet hnutí ANO. Nezapomeňte video olajkovať, dejte odběr, hoďte nám hlas a Bartoš něch se jde vycpat.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*