Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

I v koronavirovém roce vyrobily jaderné elektrárny přes 30 miliard kilowatthodin elektřiny

I přes řadu ochranných opatření a omezení Dukovany a Temelín těsně překonaly metu 30 miliard kilowatthodin dodané elektřiny. Potvrdily tak pozici klíčových bezemisních zdrojů České republiky. Stejně chtějí pokračovat i letos.

Pomyslný ukazatel výroby se o půlnoci 31. prosince zastavil na hodnotě 30,05 terawatthodin. Šest výrobních bloků tak bezemisně pokrylo více než třetinu výroby v České republice.

„Pokud bychom toto množství elektřiny chtěli vyrobit z uhlí, museli bychom vypustit přes 22 milionů tun oxidu uhličitého. Navíc jsme stabilním zdrojem, který dodává klíčovou elektřinu pro domácnosti, firmy i například nemocnice a záchranáře,“ hodnotí uplynulých dvanáct měsíců člen představenstva a ředitel divize jaderná energetika Skupiny ČEZ Bohdan Zronek. Celkově jde o čtvrtou nejvyšší výrobu ve stávajících jaderných elektrárnách od roku 2002, kdy byl spuštěn druhý blok Jaderné elektrárny Temelín. Přesto ji ale top manažer ČEZ nehodnotí jen pozitivně. „Nejdůležitější je bezpečnost, tady neexistují kompromisy. Ale v oblasti výroby stále vidím rezervy,“ doplňuje Zronek.

Stejně jako do všech dalších oblastí po většinu roku 2020, ovlivnila i provoz jaderných elektráren ochranná opatření proti koronaviru. Dukovany a Temelín patří mezi klíčové prvky české kritické infrastruktury a jejich spolehlivá výroba byla jednou z největších energetických priorit.

O něco více elektřiny vyrobil Temelín (15,75 terawatthodin-historicky třetí nejvyšší výroba temelínské elektrárny). Jihočeskou elektrárnu v loňském roce provázela velmi náročná instalace nových separátorů na druhém výrobním bloku, díky které se zvedl výkon druhého bloku o další 4 MWe. Důležitým momentem bylo také povolení k dalšímu provozu prvního bloku, které v září ČEZ obdržel od SÚJB. „Z důvodu COVID 19 jsme zavedli desítky opatření a změn, v naprosté většině případů s předstihem, před rozhodnutími vlády. Od omezení služebních cest a roušek, až po oddělení lidí v jídelnách, nebo vlastní adventní trhy. A další opatření máme stále připravené. Až na výjimky nejde o nic příjemného, ale díky zodpovědnosti lidí jsme k nim nemuseli přistoupit. Nijak jsme neomezovali výrobu, naopak i odstávky jsme realizovali v plánovaných termínech, takže plán výroby jsme splnili ještě před koncem prosince,“ doplňuje ředitel Jaderné elektrárny Temelín Jan Kruml.

Především velký rozsah kontrol spolu s ochrannými opatřeními potom stojí za o něco delšími odstávkami Dukovan, z nichž poslední odstávka na prvním bloku končí počátkem ledna. Všechny odstávky loňského roku tak byly v důsledku platných opatřením pro Dukovany extrémně náročné. I přesto bezemisní výroba Dukovan dosáhla 14,30 TWh, což je sedmá nejvyšší množství vyrobené elektřiny za 35 let jejího provozu.

„Při odstávce nejde jen o výměnu paliva, ale hlavně o rozsáhlé kontroly zařízení, montáže nových dílů a další technické práce. To vše jsou činnosti, na kterých se podílí naši zaměstnanci a dodavatelé z České republiky i ze zahraničí. A logicky se jich týkají všechna ochranná opatření. Přesto jsme je ale úspěšně a hlavně bezpečně zvládli,“ vysvětluje Roman Havlín, který řídí Jadernou elektrárnu Dukovany.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Tisková zpráva

Štítky koronavirus, jižní Čechy, Temelín, Dukovany, elektřina, jaderná elektrárna, Jaderná elektrárna Temelín, výroba, Česko, ČEZ, Jan Kruml, Státní úřad pro jadernou bezpečnost

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

I v koronavirovém roce vyrobily jaderné elektrárny přes 30 miliard kilowatthodin elektřiny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.