Internet šíří snadno a rychle kdejakou lež, výmysl, nesmysl či urážku

Internet je pomůcka, kterou rád využívám a tvrdím, že on sám za nic nemůže. Za mých mladých časů existovalo úsloví „papír snese všechno“ a užívalo se, když někdo napsal a vytiskl lež nebo urážku. O internetu platí něco podobného, ale v mnohem větší míře. Nejen, že „internet snese všechno“, tedy kdejakou lež, výmysl, nesmysl či urážku. On to nejen snese, ale rozšíří snadno a rychle po světě. A mnohdy nejde najít a přesně určit autora, jeho kvality, skutečnou znalost věci a pověst.

Člověk rád uvěří tomu, co mu schází, aniž zkoumá, jestli je to pravdivé

Když zdroj textu na internetu neznáme nebo známe sice autora, ale nejsme odborně vzdělaní v oblasti, o které píše, je  pro mnohé těžké rozhodnout, co brát vážně a co ne, čemu věřit a o co se opírat. A tak zde nastupuje často emoce na místo rozumu. Člověk rád přijme či uvěří tomu, po čem touží nebo co mu schází, aniž zkoumá, jestli je informace pravdivá. Celé je to dne umocněno situací pandemie, která přináší znejistění, obavu a také vztek. A tak autoři a šiřitelé spikleneckých teorií a pochybných informací mají před sebou úrodné pole. Tím spíše, když někteří autoři textů jako jsou politici nebo populární osobnosti buď mlží či lžou nebo s autoritou své popularity, nikoliv odbornosti, vyhlašují neuvěřitelné nesmysly, kterým ale někdo vždy dál uvěří.

Strach z čipizace, vakcinace, popírání nákazy

 Právě v situaci pandemie a boje proti ní ohrožuje řada těchto desinformací životy lidí a v delším výhledu další existenci civilizace. Brojení proti očekávané vakcíně, strach z „čipizace a vakcinace“, popírání nebezpečí nákazy a podobné ovlivňují až překvapivě postoje a jednání lidí. A tomu, kdo se rád bojí nebo rád proti čemukoliv protestuje, je jedno, když věci znalí lidé vyhlásí, že bez roušek, bez vakcíny a bez dodržování zásad 3k se covidu nezbavíme a bude nás kosit dál.

Otázku „komu jsem uvěřil“ je nutno si klást s tím, že se také ptáme, jestli ten, kdo něco tvrdí a já bych to tvrzení přijal, je skutečně důvěryhodným člověkem, je ve věci samé patřičně vzděaný a vyjádření se v zásadě shoduje s jinými skutečnými autoritami. Nejhorší je podání bludné informace bezúhonnou nebo obdivovanou osobou, která se tak těší zcela nepatřičné autoritě.

Česká obchodní inspekce varuje před „šmejdy“, kteří podvodným jednáním okrádají teď ve zvýšené míře lidi o peníze. Jako křesťané bychom se nejen měli vyhýbat „informačním šmejdům“, zejména když své nesmysly balí do zbožných obalů, ale také pomáhat bližním, aby nenaletěli působení „internetových informačních šmejdů.“