Feministka nemusí být šílená Viktorka. Minisérie Božena bourá image nudné spisovatelky

5. leden 2021

Nejen Barboru „Boženu“ Němcovou, ale také Magdalenu Dobromilu Rettigovou a její nevdavekchtivou dceru Jetty představil jako pokrokové ženy devatenáctého století 3. ledna úvodní díl filmové minisérie Božena. Její pokračování můžete sledovat každou neděli na České televizi. Co je na Boženě nejlepší a co se povedlo méně? V podcastu Kompot uslyšíte recenzi i na oceňovaný memoár další umělkyně se skrytými talenty – zpěvačky Mariah Carey.

Sedmnáctiletá, tehdy ještě Barbora Panklová čte Goetha, flirtuje s několika muži najednou, odmlouvá rodičům, nechce se vdávat a ani moc nepeče. Autorky scénáře minisérie Božena Hana Wlodarczyková a Martina Komárková prý chtěly Němcovou představit jako mnohovrstevnou dívku a ženu, a ne jako nudnou spisovatelku, kterou si většina z nás představí. Jak se to jim i režisérce Lence Wimmerové povedlo? A zahrála ji Anna Kameníková jako „bláznivou“ feministku? Zjistíte v Kompotu.

Spisovatelské ambice i talent ukázala v kritiky oceňovaném memoáru The Meaning of Mariah Carey americká zpěvačka, kterou svět také v mnohem podceňoval, byť se narodila v druhé půlce dvacátého století. Měla to v manželství s šéfem Sony Tommym Mottolou, který ji také „uvedl do společnosti“, horší než Božena Němcová s Josefem Němcem? Jak napsala svoje největší hity a proč se v knize nezmiňuje o bipolární poruše, kterou oznámila v roce 2018? Pusťte si Kompot.

Je návrhář Alexander Wang sexuální predátor? Čím Rihanna rozzlobila svoje věrné fanoušky? Kterými filmy je dobré začít rok 2021? Komu fandíme v nové sérii RuPaul’s Drag Race? Poslechněte si podcast Radia Wave a sledujte náš instagramový účet!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.