Hlavní obsah

Zlínský kraj chce rozdělit přes 40 milionů korun na obnovu venkova

Foto: Kateřina Zemanová

Ilustrační snímek.

Reklama

Zlínský kraj chce letos rozdělit téměř 40,1 milionu korun na obnovu venkova. Podpořit znovu hodlá například obnovu a údržbu obecního majetku nebo zpracování územních plánů obcí.

Článek

Program na podporu obnovy venkova je rozdělen do pěti dotačních titulů. „První z nich je určen pro projekty zaměřené na podporu obecního majetku, druhý dotační titul je možné využít na projekty na zpracování územních plánů, třetí dotační titul je zaměřen na projekty na ochranu životního prostředí využitím materiálů a výrobků z recyklovaných odpadů. Ze čtvrtého dotačního titulu budou podpořeny projekty na podporu a rozvoj znevýhodněných území a pátý dotační titul je určen pro projekty na podporu cyklistiky,“ uvedl náměstek hejtmana Lubomír Traub (ODS).

U prvního dotačního titulu budou moci o podporu žádat obce Zlínského kraje do 1000 obyvatel, u druhého a třetího do 2000 obyvatel, u čtvrtého obce do 500 obyvatel v okolí Morkovic-Slížan na Kroměřížsku a u pátého jakékoliv obce a svazky obcí na území kraje. Příjem a registrace žádostí o podporu se uskuteční od 22. ledna do 12. února, o přidělení podpory následně rozhodnou radní a zastupitelé kraje.

Loni hejtmanství rozdělilo na obnovu venkova 33,4 milionu korun, na peníze z programu mělo na základě žádosti nárok 60 obcí. Mezi podpořené projekty patřily například rekonstrukce kotelny v kulturním domě v Huštěnovicích na Uherskohradišťsku, vybudování dětského hřiště ve Všemině na Zlínsku nebo přístavba sociálního zařízení kulturního domu v Bratřejově na Zlínsku.

Program na podporu obnovy venkova vyhlašuje hejtmanství od roku 2004, od té doby z něj více než tisícovce žadatelů vyplatil přes půl miliardy korun. Jen v letech 2017 až 2019 rozdělil Zlínský kraj v programu dotace ve výši 109 milionů korun.

Reklama

Doporučované