ePrivacy and GPDR Cookie Consent management by TermsFeed Privacy Policy and Consent Generator

Premiéra dokumentu Počítáme s Vámi...

Jak se chovat k osobám se zdravotním postižením a seniorům.

Premiéra dokumentu „Počítáme s Vámi, aneb jak se chovat k postiženým“ z dílny Václava Maliny a Hanky RH+ Rabenhauptové, podpořeného Ministerstvem kultury, společností KreBul a městem Prachatice se uskutečnila 14. 12.2020 za přítomnosti herce Jana Potměšila a podpory poslance parlamentu Jana Bauera, v Prachaticích.

Na malé komorní premiéře se potkalo pouze tolik lidí, kolik nám stát povolil (škoda), nicméně měla slavnostní ráz. Již přítomnost filmového a divadelního herce Jana Potměšila byla zárukou úspěchu nejen ve filmu, ale také při samotném setkání s účastníky natáčení. Povídání o integraci, o vnímání osob se zdravotním postižením v 90. letech a nyní a o dalších možnostech nás všech bylo velmi zajímavé.

Všichni přítomní se vyjádřili k tématu. Například: Světlana Růžičková hovořila nejen o své práci vedoucí odboru sociálních věcí, ale také několika osobních setkání např. s neslyšícími (a možná právě proto podporuje zavádění tlumočení prostřednictvím tabletu na úřadu); Maruška Bednářová, vozíčkářka, absolventka ARPIDY, sdělila jak je šťastná, když dostává příležitosti někde vystoupit, fotit, mluvit o postižení; Iva Jeřábková, se otevřeně vyjadřovala ke svému sblížení s handicapem, nemocí; Karel Rabenhaupt, jak je to, když síly ubývají a život se musí přehodnocovat, zpomalovat, ale na druhé straně se musí žít dál; Jitka Sojková Machoňová popisovala svět ze tmy, svět se svým nejvěrnějším přítelem – vodícím psem a ocenila dokument, který nastiňuje pomoc a podporu i nevidomých...

Jan Potměšil se zaměřil na srovnání a pokrok doby. V období před revolucí se o postižených lidech mnoho nehovořilo, když přišel Jan Potěšil k úrazu, nebyl 2 roky vidět a pak dostal příležitost, jak sám řekl „vrátit se zpět a ukázat, že to jde, život jde dál a vše jde, i když třeba trochu jinak. I pohled na svět je trochu jiný ze 120 cm nad zemí (když sedíte na vozku), ale život je krásný. Važme si ho, žijme ho, každý po svém.“ Také promluvil k dokumentu: „jsem rád, že jsem byl osloven. Pamatuji se si na dobu, kdy jsem byl v Prachaticích například účastníkem Běhu Terryho Foxe, či jsem hrál mnohokrát v divadle … a nyní jsem mohl vystoupit a vyjádřit se v dokumentu Václava Maliny. Natáčení bylo kouzelné, odchytli mne Václav s Hankou a panem Mílou na chalupě, zrovna jsem přijížděl z túry na handbalu, ze dvou minut natáčení, dvou vět byly dvě hodiny a v dokumentu více minut, než byl záměr, nicméně jsem sdělil, co bylo potřeba, a tak jsem snad přispěl ke skvělému dílu prachatických. Děkuji za možnost.“

Zdeněk Krejsa, ředitel společnosti KreBul pochvalně hovořil o nápadu, realizaci i vpuštění do světa dokument, který má za cíl, dle projektu, který předkládal na MK – zopakovat si pravidla Jak se máme chovat k lidem s postižením a dokázat, že Počítáme se všemi! Jan Bauer, poslanec a místopředseda výboru pro sociální politiku PČR poděkoval za dobrou práci, příjemnou atmosféru setkání s Janem Potměšilem a ostatními tvůrci, ocenil kvalitu dokumentu Václava Maliny, nápad Hanky RH+ Rabenhauptové a požádal o distribuci pro co nejširší okruh lidí.
A za sebe, děkuji za příležitost.

Hanka RH+ Rabenhauptová



 ¨¨dokument pošlu zvlášť k zavěšení
 
Hana Rabenhauptová,
Klub SenSen Prachatice,
31.12.2020