Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Koronavirus kosí reprezentaci házenkářů, mužstvo se vrací z Faerských ostrovů

Dalších osm pozitivních testů na koronavirus, z toho šest mezi hráči, ohlásil národní tým házenkářů. Večerní úvodní utkání kvalifikace o mistrovství Evropy 2022 na Faerských ostrovech se proto neodehraje. Evropská federace EHF zápas v Tórshavnu odložila stejně jako sobotní odvetu v Plzni. Česká výprava se proto vrací domů. Další pozitivní nálezy jsou zároveň pro reprezentaci velkou komplikací před mistrovstvím světa v Egyptě, které začne za týden.

Reprezentační brankář Martin Galia
zdroj: Český svaz házené autor: Alžběta Stanovská

Tým zasáhl koronavirus už před odletem. Kvůli covidu-19 nemohli odcestovat oba trenéři Jan Filip s Danielem Kubešem a pozitivní nález měl i jeden nejmenovaný hráč. Z preventivních důvodů pak zůstalo doma i pět dalších házenkářů.

Faerská hygiena poté odhalila další případy - šest mezi hráči a dva v realizačním týmu. Podle českého svazu se tak stalo za podivných okolností.

"Ve čtvrt na jednu ráno nás telefonicky kontaktovala místní hygiena, která mi nahlásila jména pozitivně testovaných. Do teď ale nemáme písemné doklady o pozitivních testech," řekl svazovému webu manažer reprezentace Adam Štegl.

"Vzali jsme s sebou na Faerské ostrovy pouze hráče, kteří měli negativní test 2. i 4. ledna. Situaci jsme konzultovali i s EHF. Bylo nám řečeno, že s sebou musíme mít negativní testy ze 4. ledna. V letištní hale po příletu na Faerské ostrovy nás otestovali PCR testem, nikdo si od nás ale nepřebral výsledky našich testů z České republiky. Odcestovali jsme na hotel, kde jsme měli speciální režim," líčil Štegl.

Mužstvo z rozhodnutí faerské hygieny muselo do izolace a EHF poté zápas odložila. Za přísných opatření se tým vrací do Čech. Po příletu celé mužstvo ihned podstoupí další testy a všichni hráči budou v Plzni izolováni na vlastních jednolůžkových pokojích.

Zápas s Faerskými ostrovy byl odložen už podruhé. Český celek měl dvojutkáním s outsiderem čtyřčlenné skupiny vstoupit do kvalifikace na začátku listopadu, duely ale byly kvůli koronavirové situaci v zemi odloženy.

K utkání na Faerských ostrovech vedle hlavních trenérů neodcestovali kapitán Ondřej Zdráhala, další opory spojka Tomáš Babák a brankář Tomáš Mrkva, pivot Leoš Petrovský a křídla Tomáš Číp s Jakubem Hrstkou. Jeden hráč byl pozitivní, dva se necítili dobře a další tři pak byli hotelovými spolubydlícími. Všichni zůstali v preventivní izolaci v Plzni.

Příští úterý národní tým odcestuje na mistrovství světa do Egypta, kde nastoupí k prvnímu duelu 14. ledna proti Švédsku. Vzhledem ke koronavirové pandemii mohli trenéři zařadit do širší nominace na šampionát nezvykle 35 hráčů, z nichž mohou vybírat. V Plzni se chystalo 21 hráčů, k dispozici tak zůstává další čtrnáctka, která nepřišla do kontaktu s aktuálním týmem.

"Poměrně reálnou se jeví varianta, že až do odletu do Egypta bude celý tým zůstávat v izolaci na jednolůžkových pokojích. I za cenu, že už nebude společně trénovat až do samotného odletu," konstatoval Štegl.

Vedle Švédska změří český celek v Egyptě v základní skupině síly s domácím týmem a Chile. V evropské kvalifikaci jsou kromě Faeřanů dalšími dvěma soupeři reprezentantů Rusko a Ukrajina, utkání proti nim odehrají svěřenci Filipa s Kubešem až na jaře.

Paralela se Slovanem Bratislava

Čeští házenkáři jsou dalším sportovním týmem, který měl na Faerských ostrovech kvůli koronaviru problémy. V srpnu tam nemohli odehrát fotbalisté Slovanu Bratislava zápas 1. předkola Ligy mistrů a UEFA poté duel zkontumovala ve prospěch domácího Klaksvíku.

Vedení slovenského šampiona si na postup Faeřanů stěžovalo a tvrdilo, že utkání bylo poprvé odloženo, i když všichni členové výpravy měli negativní testy. Na ostrovy následně přicestoval náhradní výběr, u kterého se objevil jeden případ nákazy. Slovan se proti kontumaci neúspěšně odvolal.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články