Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pracovat ve fabrice nebo v restauraci

Komplikované cestování dolehlo i na zahraniční pracovníky, kteří ještě vloni pracovali v českých fabrikách. Tyto fabriky dnes dostávají odpověď na to jak se v minulých letech chovaly k sousedům, k lidem z města kde sídlí a z okolí

   Zahraniční dělníci zůstali doma a pravděpodobně ještě mnoho měsíců tam budou. Situace spojená s Covid-19 způsobila, že zahraničních dělníků není tolik na kolik byli personalisté zvyklí ještě v lednu 2020.

   Firmy se snaží obracet na místní lidi a hledají, přesněji musejí hledat znova a víc zaměstnance nebo brigádníky mezi čechy.

   Před pár měsíci dokonce pan poslanec Juříček, který je současně majitelem firmy Brano říkal v rozhovoru pro Deník N, že je moc lidí zaměstnaných v restauracích a v kultuře. Taktně, ale pan Juříček zapomněl dodat, že je také mnoho lidí v neefektivně fungující státní správě. Mimochodem průměrná mzda ve státní správě, kterou reprezentuje častěčně i poslanec Juříček je vyšší jež ve výrobní sféře, tedy pravděpodobně vyšší i než v Branu.

   Otázka peněz je důležitá, ale stejně a možná i důležitější je personální práce a atmosféra v konkrétní firmě.

   Těm kteří budou chtít zpochybňovat mé názory, tak chci vysvětlit, že jsem poznal práci v montérkách i v bílé košili. Vedl jsem například současně dva výrobní závody pro zahraniční koncern. V jednom z nich jsem zvýšíl provozní zisk za půl roku víc jak o 50% a ve druhém jsem odstranil zákaznické reklamace. To vše s minimální, téměř nulovou fluktuací. Ikdyž tam byl obrovský nárůst výroby, tak lidé ve výrobě nebyli přetěžováni a nebyli naštvaní na kravaťáka, který má plná ústa standardizovaných postupů a sám neví, za který konec se drží kladivo.

   Na víc, několik let potom co jsem už nebyl ředitelem, tak mne bývalé kolegyně z výroby pozvaly na Vánoční besídku a ta nevětší „rebelka“ mi řekla, že jsem je honil, ale nikdy jsem po nich nechtěl hlouposti a ona sama se po období několika předchozích manažerů do práce zase těšila. Programátor v PowerPointu, MBA nástěnkář a podobní to nepochopí, ale pro mne byl takový názor vyznamenáním.

   Od té doby, svůj tehdejší přístup porovnávám s tím co se děje v jiných firmách, organizacích a úřadech. Byly a jsou firmy, které ani nemusí moc inzerovat a zaměstnance seženou. Na druhou stranu jsou firmičky a firmy, které jsou doslova a do písmene „průchoďákem“. Proč asi?

   Nad takovou situací by se pan Juříček a další majitelé a CEO měli zamyslet. Proč zámečníci raději jezdí 20 km do sousedního města, když mají strojírenskou firmu kousek od bydliště??

   Ještě jednu vzpomínků mám ze své práce pro koncern SCA. Nejdříve mne přijímal CEO, starý praktik, který mi řekl, abych se o závody staral jako o svoje a když to bude fungovat, tak budu i já spokojený. Jenže tento praktik odešel do důchodu a mladík na jeho místě měl jiný pohled na věc. Například mu vadilo, že jako ředitel závodu se bavím s dělníky ve výrobě nebo, že jsem s ještěrkou pomohl složit kamión. Naprostá zvrácenost byla v jednom úkolu, který jsem dostal. Měl jsem propustit paní z výroby, která si občas, ale hlasitě stěžovala na problémy. Jenže když jsem zjistil o co jde, tak jsem poznal, že ta dotyčná si sice stěžuje, ale současně vždy navrhovala řešení. Pouze úplný hlupák by propustil člověka, který vidí problém, zamyslí se nad ním a najde řešení.

   V přístupu k brblání, v přístupu ke kritice je velmi často jeden z problémů firem, které těžko hledaly a těžko hledají lidi do výroby.

   Práce s lidmi na výrobní lince není jednoduchá. Jenže pokud pan majitel nebo CEO mají své standardizované názory a navíc se obklopí lidmi, kteří mu říkají pouze dobré zprávy a problémy svádějí „na ty u pásu“, tak to je první krok na cestě do pekla, do velkých problémů.

   Jako studenti sdělovacích a zabezpečovacích systémů jsme od profesorů slýchali jeden bonmot či moudrost, jak chcete : „Pokud to nefunguje, tak je problém ve vedení“

   Tu moudrost je možné si vyložit minimálně dvěma různými způsoby. Ten manažerský, přesně pasuje na situaci kdy firma fungovala a po několika letech, po výměně majitelů nebo manažerů, najednou nemůže sehnat zaměstnance. Když je sežene, tak zase rychle odejdou.

   Lidé, kteří se zajímají o dělnické pozice jsou bez ohledu na rok a datum v kalendáři velmi podobní. Většině z nich nevadí monotóní, manuální nebo dokonce i těžká manuální práce. Těmto lidem vadí ješitný do své dokonalosti zahleděný hujer, špatné vedení nejbližším nadřízeným i celková atmosféra a podmínky pro práci.

   Když se špatná práce mistrů a vedoucích výroby doplní ještě o arogantní a přezíravý přístup majitele nebo ředitele, tak se lidé do takové firmy naprosto pochopitelně nehrnou.

   Když majitel nebo ředitel přemýšlí o tom, že nemůže sehnat dělníky do výroby, tak by měl také přemášlet o své práci , o stylu práce svých nejbližších podřízených a o tom proč má jejich firma takovou pověst, že lidé raději dojíždějí jinam nebo jdou pracovat do pohostinství nebo nějaké neziskovky.

   Mizernou atmosféru je možné změnit, sám jsem si to vyzkoušel a dokázal jsem svým jednáním a jasnými postoji k lidem, k výrobě i k obchodu rychle změnit ekonomické výsledky, atmosféru uvnitř firmy i vztahy se zákazníky. Jde to, ale musí každý začít u sebe.

 

  

Autor: Jiří Nápravník | středa 6.1.2021 7:00 | karma článku: 33,53 | přečteno: 1223x
  • Další články autora

Jiří Nápravník

Žádná energetická krize! Ve skutečnosti lež premiéra a spekulace na burze

Premiér Fiala a vláda od počátku roku 2022 stále mluví o energetické krizi v ČR. Žádná energetická krize tady nebyla a není. Všechny ty řeči okolo elektřiny měly zakrýt obrovské spekulace na burze s komoditními deriváty.

8.2.2024 v 11:02 | Karma: 30,82 | Přečteno: 1069x | Diskuse

Jiří Nápravník

„Nemocný muž“ Česko? Základ řešení je v poučení se z minulých chyb

Současné problémy české ekonomiky a státu se hromadily, neřešily a odsouvaly dlouhé roky. Došli jsme tak daleko, že mnoho neefektivností, „standardizovaných“ postupů či doslova hloupostí je pro mladší generaci normální práce.

4.12.2023 v 6:19 | Karma: 20,92 | Přečteno: 361x | Diskuse| Politika

Jiří Nápravník

Požár v Českém Švýcarsku - jeden zapálil, další vytvořil podmínky pro požár

Státní zástupce obžaloval muže, který založil požár v Č. Švýcarsku v červenci '22. Obžalovaný požár založil. O lidech, kteří vytvořili podmínky pro tak velký požár a brzdili v počátcích hasební práce, se ale v obžalobě už nepíše.

26.11.2023 v 19:58 | Karma: 18,34 | Přečteno: 405x | Diskuse| Politika

Jiří Nápravník

Křivoklátsko - demokracie nebo silou prosazený nápad

Na Křivoklátsku byla a je stále úžasná příroda, o kterou se starali a starají místní lidé. Úředníci a politici tam chtějí udělat národní park. Ten však chce jen několik eko-kariéristů.

19.11.2023 v 19:59 | Karma: 23,92 | Přečteno: 522x | Diskuse| Politika

Jiří Nápravník

České Švýcarsko rok po požáru

Už je to rok, co začalo hořet v Malinovém dole mezi Hřenskem a Mezní loukou. Požár je dávno uhašen, ale všichni si musíme ten požár připomínat podobně jako povodně na Moravě nebo v Praze v roce 2002.

25.7.2023 v 11:28 | Karma: 15,47 | Přečteno: 246x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Desítky miliard dolarů pro Ukrajinu a zákaz TikToku. Biden to podepsal

24. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  17:46

Aktualizujeme Ve středu podepsal americký prezident Joe Biden po několikaměsíčním schvalování v Kongresu zákon...

Policie zadržela mladíka, který v tachovské škole vyhrožoval blízkým spolužačky

23. dubna 2024  15:03,  aktualizováno  24.4 17:22

Policisté v úterý zadrželi ve škole v Tachově mladíka, který nožem vyhrožoval zabitím. Při...

Izrael pokročil v přípravě akce v Rafáhu, civilisty ochrání, uvedl mluvčí vlády

24. dubna 2024  16:55

Izrael pokročil v přípravách pozemní operace namířené proti palestinskému hnutí Hamás v Rafáhu na...

V nahrávkách si stěžoval na bankovky. Bystroně z AfD potápí důkazy

24. dubna 2024  16:53

Nové důkazy v kauze německého politika strany Alternativa pro Německo Petra Bystroně potvrzují...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 67
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1810x
Jsem praktik, který poznal práci v montérkách, ve státní správě i na místě ředitele dvou výrobních závodů. Mým velkým koníčkem jsou jíž 25 let počítače, programy a sítě. Dokáži o počítačích hovořit kriticky a snad i jazykem, který je srozumitelný běžným uživatelům.

Prvního hackera jsem vypátral v roce 1999, prvního vykradače bankovních účtů přes internetová bankovnictví v roce 2002.

Seznam rubrik