Rychlejší a bezpečnější. Tak hodnotí policie nový systém kontroly elektronických dálničních známek

6. leden 2021 09:04

Policisté a celníci začali kontrolovat dálniční známky novým způsobem. Umožňují jim to elektronické viněty, které v Česku platí od začátku roku. Podle posledních údajů ministerstva dopravy si jich zatím řidiči koupili přes 140 tisíc. Hlídky teď při zjišťování platnosti známek používají moderní technologie.

Čtěte také

„Stání dáme, už je tam," říká Pavel Kříž, zástupce velitele dálničního oddělení Policie České republiky v Pravech na dálnici D11, teď v policejním Superbu nastavuje nový tablet, který slouží ke kontrole dálničních známek.

„Tady vidíme přímý provoz na dálnici. Kamera sejme registrační značku vozidla a u nich se objevují různé barvy. Zelená nám ukazuje, že vozidlo je v pořádku. Žlutá barva nám signalizuje, že vozidlo je osvobozeno od dálničního poplatku. A červená značí, že nemá uhrazený poplatek nebo může být vozidlo v pátrání. Čili registrační značka může být odcizena," vysvětluje Pavel Kříž.

Oproti minulosti je to velký rozdíl

„Ve starém systému, když byla desetidenní nebo měsíční známka, tak jsme museli vozidlo zastavit a zkontrolovat vizuálně platnost. Každopádně z vozidla je i kontrola bezpečnější. Se systémem jsme spokojeni, funguje dobře. A na nějakých drobných úpravách se ještě pracuje," doplňuje Pavel Kříž z dálničního oddělení na D11 v Pravech.

Teď jedeme po dálnici D11 a na tabletu vidíme, jak přibývají jednotlivé registrační značky. Ve chvíli, kdy systém odhalí automobil, který nemá zaplaceno dálniční známku, co následuje?

Čtěte také

„Musíme automobil zastavit a řádně zkontrolovat. Pokud vozidlo nemá řádně uhrazený poplatek, tak věc vyřešíme na místě v blokovém řízení, pokud řidič souhlasí. Pokud nesouhlasí, je přestupek oznámen ke správnímu řízení," říká Pavel Kříž.

Na této hradecké části dálnice policisté ročně odhalili zhruba 300 řidičů bez platné známky.

Šéf dopravní policie v Královéhradeckém kraji Petr Dušek si netroufá odhadovat, jestli bude nyní - díky moderní technologii - číslo vyšší.
„Záleží na řidičích, jak budou respektovat zákon. Zařízení je mobilní, není teda pevně zabudováno jen v jednom vozidle. Je přenosné a dá se používat i v ruce. A je to určitě pravdivější údaj o tom, jestli poplatek je uhrazen nebo nikoliv."

Teď v lednu je na českých dálnicích jakési meziobdobí, protože až do konce měsíce stále platí ještě loňské roční - tedy nalepovací - dálniční známky.

autoři: Ondřej Vaňura , baj
Spustit audio

Související