Znak města Nový Bor (odkaz na titulní stránku) 

Nový Bor - Oficiální web města skla
Historické město Libereckého kraje 2017 a 2019
Zlatý erb 2023 – 2. místo v Libereckém kraji


Vyhledávání


Cesta: Titulní stránka > Naše město

 

Nový Bor navyšuje od ledna 2021 poplatek za odpady o 80 korun

Zastupitelé Nového Boru rozhodli o navýšení místního poplatku za svoz a likvidaci komunálního odpadu. Jeho výše se od 1. ledna 2021 zvedne o osmdesát korun na osobu, tedy z dosavadních 620 korun na 700 korun ročně. Více zaplatí i vlastníci staveb, které jsou určené k individuální rekreaci. V jejich případě sazba vzroste z dosavadních 220 korun na 500 korun.
popelnice
 

 
 

K tomuto kroku zastupitelé přistoupili v reakci na novelu zákona o odpadech, která od ledna 2021 navyšuje pro obce poplatky za ukládání odpadů. Zohlednili rovněž daňový vládní balíček a zrušení superhrubé mzdy, v jehož důsledku bude město hospodařit na úrovni roku 2018.

„V důsledku této kombinace bychom se příští rok mohli dostat do situace, kdybychom byli nuceni místní poplatek za odpady navýšit skokově například o 200 korun. Zvolili jsme proto možnost postupného navyšování tak, aby byl poplatek pro rodinné rozpočty ještě únosný. Plně si uvědomujeme, že současný stav dopadá nejen na příjmy obcí ale i samotných lidí,“ vysvětlil starosta Nového Boru Jaromír Dvořák.

Náklady za všechny složky odpadového hospodářství dosáhly v roce 2019 na částku zhruba 11,3 milionů korun. V této částce jsou zahrnuty náklady za sběr a svoz směsného komunálního odpadu, separovaného odpadu (barevné kontejnery) a bioodpadu, ale také zajištění odpadkových košů, úklid černých skládek či zajištění služeb sběrného dvora. Za separaci odpadů město získalo zpět 1,7 milionů korun. Od všech dvanácti tisíc registrovaných poplatníků se mělo do rozpočtu vrátit přibližně 6,2 milionů korun, město ale eviduje za daný rok 1448 dlužníků.   

„Jen za loňský rok jsme dopláceli z městského rozpočtu bezmála dva miliony korun. Při diskuzi o výši poplatku jsme tak zohlednili fakt, že i přes vyšší sazbu poplatku, lidé stále zaplatí pouze část nákladů, které s odpady máme,“ doplnil Jaromír Dvořák.

Poplatek se skládá z pevné částky 250 korun, která je stanovená zákonem. Do zbývající části se promítají skutečné náklady obce na sběr a svoz netříděného komunálního odpadu. Její výše je v Novém Boru 541 korun. Město si tak může v souhrnu účtovat za odpady 791 korun ročně na osobu. „Tak vysoko jsme jít nechtěli, respektujeme určitou hranici solidárnosti,“ řekl Jaromír Dvořák.

Poplatek za odpady město navyšovalo v roce 2017 o sto korun na osobu, kdy se zvedl po deseti letech z 500 na 600 korun. Vloni se jeho výše zvedla o dvacet korun.

Obyvatelé města mají možnost snížit své výdaje za odpady, pokud se zapojí do motivačního programu třídění papíru a plastů do pytlů označenými čárovými kódy. Ty si mohou zdarma vyzvednout na městském úřadě. „Za každý odevzdaný jeden kilogram plastu se sazba poplatku sníží o 1,50 Kč, u papíru je to pak čtyřicet haléřů,“ připomněla Zdeňka Schreibová, vedoucí technického oddělení, zeleně a komunálního odpadu na novoborském městském úřadě. Dlužníci za odpady nemají nárok na čerpání této formy úlevy.

 
Zodpovídá: Radmila Pokorná
Vytvořeno / změněno: 20.12.2020 / 6.1.2021
 

 

 

Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

Web a design: PCPOS s.r.o. a , redakční systém