Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Langmajer jako kardiochirurg. Rudolf Havlík na Islandu dotočil svůj nový film Minuta věčnosti

Snímek Minuta věčnosti (2021). Režie: Rudolf Havlík. foto: CinemArt

ISLAND - Režisér a scenárista Rudolf Havlík, který v září uvedl do kin komedii Bábovky, na Islandu s producentem Petrem Erbenem natočil celovečerní drama Minuta věčnosti. V hlavních rolích otce a dcery se představí Jiří Langmajer a Martina Babišová. Snímek bude mít premiéru v letošním roce.
  12:00

Langmajer ztvárnil špičkového kardiochirurga Petra, jehož jednadvacetiletá dcera Lucie (Babišová) má vrozenou srdeční vadu. Petr se ji rozhodne operovat a poté se s dcerou, se kterou po rozvodu s její matkou nežije ve společné domácnosti, vydají na dobrodružnou výpravu na severský ostrov. Jednoho dne Lucie náhle uprostřed divoké přírody zkolabuje a Petr si není jistý, zda neudělal při operaci chybu. Navíc se mu uprostřed nekonečné přírody začne stírat rozdíl mezi realitou a fikcí.

Snímek Minuta věčnosti (2021). Režie: Rudolf Havlík.
Snímek Minuta věčnosti (2021). Režie: Rudolf Havlík.

Minuta věčnosti je staromilský thriller, který dávkuje napětí až do poslední minuty a ve chvíli, kdy přijde první zlom, se v příběhu vše rázem změní a pravidla hry jsou náhle rozdaná jinak a vše spěje k nevyhnutelnému dramatickému konci. Společně s kameramanem Václavem Tlapákem jsme si předem jasně vymezili obrazový a pracovní prostor tak, abychom mohli vyprávět nádhernými obrazy a zároveň se soustředit plně na herce a dát jim prostor,“ uvedl režisér.

Havlík stojí za komediemi Zejtra napořád, Pohádky pro Emu, Po čem muži touží a Bábovky. Podle svých slov však vždy chtěl natáčet dobrodružné a napínavé filmy. „V současné komerční české kinematografii pro ně ale není příliš místo, protože honba za komediálními tituly je nekonečná. Navíc realizace dramatických filmů je mnohdy značně náročná, složitá a drahá. Shodou okolností mi nahrála současná situace s globální epidemií, protože celý náš svět se náhle zastavil. Jiří Langmajer se mě najednou zeptal, co budeme dělat? Vždyť on má celý měsíc volno a možná i víc, a jestli náhodou není škoda toho nějak nevyužít,“ sdělil Havlík.

V průběhu natáčení strávil štáb i herci řadu dní v zdánlivě nehostinné islandské krajině, kde panovaly příznivé podmínky. Místo bylo navíc zcela opuštěné, a tudíž i v době pandemie koronaviru bezpečné. „Sehnali jsme si veškeré písemnosti, zjistili si podmínky příletu a pustili se do plánování toho, jak to vůbec natočit a jak se vypořádat s extrémními podmínkami a způsobem natáčení. 

Krajina totiž byla třetí hlavní postavou našeho filmu a museli jsme se vypořádat s technickými překážkami, které při normálním natáčení vůbec neřešíme,“ konstatoval Havlík. „Island v sobě snoubí divokost a syrovost. Ve vnitrozemí se nacházejí lávová pole, gejzíry, vodopády a ledovce, ale také louky a pohoří, která mají díky klimatickým podmínkám jedinečnou barvu, jaká není nikde na světě. A doslova mystická je hora Helgafell,“ dodal.

Autor:

Arcon Personalservice GmbH
Instalatér do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč