INZERCE

Poslanecký návrh na zajištění potravinové soběstačnosti ČR v anketě Liberálního institutu porazil zákaz nočního vycházení i a armádu hlídající hranice ČR. Foto: Twitter

Antiliberální počin roku 2020: poslanecký návrh na povinné kvóty na prodej českých potravin

Poslanecký návrh na zavedení povinných kvót na prodej potravin českého původu se stal Antiliberálním počinem roku 2020. Ten tradičně vyhlašuje Liberální institut. V kategorii Liberální počin roku zvítězilo snížení daně z příjmu fyzických osob. Bludný balvan ekonomie 2020 za nejhorší ekonomický výrok získala ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

Poslanecký pozměňovací návrh na zavedení povinného podílu potravin českého původu na pultech obchodů ve výši 85 procent se stal Antiliberálním počinem roku 2020. V anketě Liberálního institutu byl zvolen více než stovkou hlasů. Porazil tak zákaz nočního vycházení a armádu hlídající hranice. O výsledcích ankety informovat institut v tiskové zprávě.

„Tento návrh je protispotřebitelský, neekologický, protiprávní a pomáhá dominantním hráčům jako je Agrofert. Zcela zaslouženě si tak odnáší cenu Alexandera Bacha za antiliberální počin roku,“ prohlásil ředitel Liberálního institutu Martin Pánek.

Deklarovaným cílem pozměňovacího návrhu k projednávané novele zákona o potravinách bylo podpořit českou zemědělskou produkci a tím i potravinovou soběstačnost. S podporou dalších poslanců a poslankyň ho v loňském roce společně předložili Zdeněk Podal (SPD) a Margita Balaštíková (ANO). Povinný podíl českých potravin v obchodech měl být již v letošním roce 55 procent a postupně se měl zvyšovat až na 85 procent v roce 2027.

V současné době leží ve sněmovně jeho zmírněná podoba z dílny Podalova stranického kolegy Radima Fialy, která zastavuje podíl v roce 2027 na 73 procentech. Podle Fialova návrhu se povinné podíly mají týkat základních potravin a surovin, které pochází z území ČR. U ovoce (včetně broskví, meruněk, malin či jahod), zeleniny a také třeba hub, vlašských ořechů nebo medu se tím rozumí, že byly vypěstovány, zpracovány a zabaleny v ČR (včetně mražené nebo konzervované zeleniny a marmelád). U potravin živočišného původu pak musí být doloženo, že se zvíře narodilo, vyrostlo a bylo poraženo a zpracováno na území ČR. U vícesložkových potravin (včetně cukrovinek či bylinných čajů) musí 75 procent z jejich celkové hmotnosti tvořit složky českého původu. To se ovšem netýká vinařských produktů. Ty musí být stoprocentně české.

Liberálním počinem snížení DPFO

V kategorii liberální počin roku zvítězilo snížení daně z příjmu fyzických osob (DPFO) a zvýšení slevy na poplatníka. Na druhém místě se umístilo zrušení daně z nabytí nemovitých věcí. „Snížení daní zvyšuje svobodu jednotlivce, nechá nám více peněz v kapsách, které zvládneme použít efektivněji než vláda. Cenu Karla Havlíčka Borovského za liberální počin roku 2020 si tak odnáší snížení daní. Dokonce vyhrálo před jiným snížením, dokonce zrušením jiné daně,“ uvedl Pánek.

Kategorie liberální a antiliberální počin roku byly poprvé vyhlášeny v roce 2018, kdy zvítězily kontroly svateb jako antiliberální počin a návrh na zrušení zákazu prodeje o státních svátcích. V loňském roce zvítězila žádost policie o automatický systém na rozpoznávání obličejů (antiliberální) a návrh zákona na liberalizaci taxislužeb (liberální).

Nejhorší ekonomický výrok pronesla ministryně Maláčová

Letos poprvé vyhlásil Liberální institut cenu poroty za Bludný balvan ekonomie za nejhorší ekonomický výrok. Ten měla vloni pronést ministryně práce a sociálních věcí slovy: „Strašně mě unavuje otázka, jestli si [mimořádný příspěvek důchodcům] můžeme dovolit, nebo ne a kde na to vezmeme. To je podle mě taková hloupá, plytká diskuze, kde na to vezmeme.“

Podle Pánka je však otázka „kde na to vezmeme“ přesně ta principiální, kterou by si měl každý politik klást. „Má dáti – dal, to je základ ekonomie. Každý výnos má svůj náklad,“ řekl. Podle hlavního ekonoma Liberálního institutu Jiřího Nohejla je zvláště v současné době nutné seriózně se bavit o tom, jak bude stát hradit své výdaje. „Letos ani příští rok nelze totiž očekávat, že bychom další výdaje státu mohli financovat z hospodářského růstu, jako tomu bylo v letech minulých,“ vysvětluje Nohejl.

Mezi dalšími nominovanými na nejhorší ekonomický výrok roku se ocitli například předseda Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek, ministryně financí Alena Schillerová nebo ministryně spravedlnosti Marie Benešová. Názvem ceny se Liberální institut inspiroval u Českého klubu skeptiků Sisyfos, který každoročně uděluje vědecké anticeny Bludný balvan.

Zatímco liberální a antiliberální cenu volí příznivci Liberálního institutu v tajné volbě, bludný balvan ekonomie volí analytici Liberálního institutu.

Helena Sedláčková