Hlavní obsah

„Něco pro Jirku!“ Svědci popisují uplácení na radnici v Brně

Foto: Profimedia.cz

Jiří Švachula podle obžaloby vedl zločineckou organizaci, která si na úplatcích dělila desítky milionů korun.

Reklama

Krajský soud v Brně pokračuje v projednávání korupčního případu na radnici Brno-střed. V kauze Stoka politici a stavbaři podle obžaloby ovlivnili zakázky za půl miliardy korun.

Článek

Je to nenápadná vinárna v centru Brna, kousek pod svahy hradu Špilberk. Právě tam se podle žalobců předávala část úplatků v korupční kauze Stoka. Majitel Garage Wine a bývalý místostarosta na radnici Brna-středu Jiří Švachula (dříve ANO) si v podniku podle vyšetřovatelů v obálkách přebíral desítky tisíc korun jako provize za zmanipulované zakázky na opravu městských bytových domů.

U krajského soudu ve středu zazněly další svědecké výpovědi. Popisují propracovaný korupční systém, z nějž kromě bývalých politiků ANO na centrální radnici těžili také úředníci, byznysmeni i desítky drobných řemeslníků.

Soudkyně Jaroslava Bartošová přečetla svědectví Švachulova kamaráda Viktora Volného, který s politikem vinárnu spoluvlastní. Policistům potvrdil, že místostarostovi do podniku chodily desítky různých balíků. Kromě běžných poštovních kurýrů tam „doručovala“ asi desítka dalších lidí. „Některé jsem znal, jiné ne. Byly to i některé věci, které si pan Švachula nechal posílat sám. Občas někdo přišel s tím, že tady je dárek pro Jirku,“ uvedl svědek. O obsahu balíčků nic nevěděl.

Petr Kosmák, který je mezi obžalovanými, už dříve před soudem vypověděl, že tam Švachulovi úplatky nechával. „Řekl mně, že peníze budu předávat jemu, respektive obsluze jeho Garage Wine, a dal mně lístek se jménem obsluhy. Stálo na něm Viktor Volný,“ sdělil loni v září Kosmák. Sám si z celkových částek nechával asi 2 procenta, další posílal v korupčním letadlu dál.

Schůzku vlivných u vína

Volný u výslechu potvrdil, že se pod Špilberkem u luxusních vín scházela politická smetánka. Několikrát tam byla také dvojka hnutí ANO Jaroslav Faltýnek i bývalý šéf antimonopolního úřadu Petr Rafaj. O podrobnostech psaly Seznam Zprávy už loni v březnu. Výpověď someliéra se dotkla jiné větve kauzy, o niž se zajímají kriminalisté. Švachula totiž působil i v rozkladové komisi antimonopolního úřadu a podle policejních dokumentů se s bývalým šéfem úřadu přátelil.

Několik dalších svědků podrobněji popsalo, jak předávání úplatků fungovalo. V kauze figuruje 11 obžalovaných lidí a dvě stavební firmy, mezi nimi dva bývalí politici ANO Jiří Švachula a Petr Liškutin a také bývalý vlivný člen ODS Jiří Hos.

Sám Švachula, hlavní aktér celé kauzy, ve výpovědi před brněnským krajským soudem odmítl vinu a veškerá obvinění popřel.

Ve středu u soudu zaznělo také svědectví instalatéra Jana M. Podnikatel už dřív vypovídal na policii. Jeho firma získávala zakázky od správy nemovitostí Brna. Svědek získal potřebné informace od zaměstnance úřadu Roberta F. „Měl za úkol sehnat firmy, které budou pro správu nemovitostí zřejmě za úplatky vykonávat práce. Dozvěděl jsem se, že výše provize bude patnáct procent,“ potvrdil policistům svědek.

Instalatér se později na jedné z benzinek v Brně sešel s podnikatelem Pavlem Ovčarčinem. Ten podle obžaloby ve zločinecké organizaci fungoval jako „pošťák“. Předával informace o zakázkách a také přebíral úplatky. „Potvrdil, že půjde o patnáct procent ze zakázky,“ popsal svědek. Provize mimo jiné podle vyšetřovatelů putovaly až ke Švachulovi. Instalatér se později sešel se šéfem techniků správy nemovitostí Pavlem Kosmákem, který mu potvrdil dohodnutý systém předávání úplatků. Také Kosmák figuruje mezi obžalovanými.

Jan M. se o zakázkách dozvídal přes e-mail, nebo pomocí mobilních aplikací, které mají šifrovanou komunikaci. Jeho firma také prý fungovala jako křoví, kdy předem věděla, že zakázku dostane jiná společnost, a poslala jen nabídku v dohodnuté ceně. „Za to jsem žádné peníze nedostával,“ uvedl instalatér. Robertovi F. nebo Kosmákovi ale pak údajně předával dohodnutých patnáct procent ze získaných zakázek, vždy v hotovosti. Dvakrát prý na dohodnutém místě nechal obálku se jménem Pavel Ovčarčin. Muž uvedl, že peníze pak prý posílali dál, ale nevěděl komu.

Obžalovaní v kauze Stoka

Jiří Švachula – bývalý vlivný politik ANO, exmístostarosta Brna-středu. Podle obžaloby vedl organizovanou skupinu, ovlivnil stovky stavebních zakázek a rozděloval úplatky mezi komplice. Měli takto získat 47 milionů korun. Vinu u soudu popřel.

Saman El-Talabani – brněnský podnikatel iráckého původu. Klíčový svědek, usiluje o status spolupracujícího obviněného. Odsouzen v jiné kauze obřích daňových úniků, policii na Stoku navedl. Měl vazby na politiky, podle obžaloby vybíral úplatky na Brně-středu i v městských částech.

Petr Liškutin – bývalý člen ANO a šéf investičního odboru na Brně-středu, bývalý místostarosta brněnských Ivanovic. Podle svědectví se podílel na machinaci zakázek, vinu popírá.

Petr Kosmák – bývalý technický náměstek na správě nemovitostí městské části. Měl vliv na stovky řemeslnických prací. U soudu se přiznal, že od firem úplatky vybíral. Usiluje o status spolupracujícího obviněného.

Lubomír Smolka – podnikatel ve stavebnictví, spolumajitel obžalované firmy Kros-stav. U soudu se přiznal, že pomohl vytipovat firmy, které se budou účastnit zmanipulovaných řízení na opravy obecních domů. Policii řekl o údajné korupci v městských firmách.

Pavel Ovčarčin – podnikatel, který působil jako „pošťák“ – předával neveřejné informace o zakázkách. Společník Samana El-Talabaniho. Před soudem stál také v kauze obřích daňových úniků. Usiluje o status spolupracujícího obviněného.

Petr Kalášek – podnikatel, podle obžaloby vybíral úplatky. Vinu popírá.

Ivan Trunečka – podnikatel. Jeho společnosti získávaly stamilionové zakázky v městské firmě Teplárny Brno, kde seděl ve vedení syn dvojky ANO Jaroslava Faltýnka Jiří. Také jej policie podezřívá, ale trestně nestíhá. Trunečka vinu odmítá.

Jiří Hos – vlivný brněnský politik a dlouholetý člen ODS. Podle svědectví obžalovaných pomáhal s výběrem firem u některých zmanipulovaných zakázek.

Michal Unzeitig – podnikatel, který měl předat úplatek. Podle policie nebyl součástí zločinecké skupiny.

Luboš Krejčí – podnikatel, který se svou společností podle obžaloby manipuloval s veřejnými zakázkami, ale neměl být součástí zločinecké skupiny. Vinu popírá.

Kros-stav, UNO – stavební společnosti, které byly podle obžaloby zapojené do „cinklých“ výběrových řízení a získávaly různé zakázky.

Před soudem ve středu vypovídal Dalibor H. Jeho společnost dodává lešení stavebním firmám v Brně. Spolupracuje také se společností Kros-stav. Ta, stejně jako její jednatel Lubomír Smolka, patří k obžalovaným.

Svědek uvedl, že mu Smolka pomohl k zakázce pro Moravské zemské muzeum. Firma tam mimo jiné dělala bednění stropů a zajišťovala lešení za víc než milion korun. „Dlužil jsem mu ještě nějaké peníze za jinou zakázku. Jako poděkování jsem mu předal v kanceláři nějaké peníze. Kolik to bylo, si nepamatuji. Asi dvacet tisíc korun,“ řekl svědek.

Soud pokračuje odpoledne dalšími výpověďmi.

Reklama

Doporučované