Vojáci jako sanitáři pomohou už tento týden v nemocnicích v Jihlavě a Havlíčkově Brodě

6. leden 2021 05:00

Situace v českých nemocnicích začíná připomínat dosavadní vrchol covidové pandemie z přelomu října a listopadu.

Přibývá nakažených pacientů a nový koronavirus vyřazuje z práce i zdravotníky, kteří se také nakazili. Zdravotnická zařízení se proto obrací se žádostí o pomoc na armádu. Na Vysočině o ni požádaly nemocnice v Havlíčkově Brodě a v Jihlavě.

V Jihlavě nemůže v souvislosti s covidem do práce okolo stovky zaměstnanců. Armáda slíbila, že tam v pátek pošle osm vojáků.

Urgentní příjem

„Srovnání oproti říjnu a listopadu, je to náročnější, protože se víc lidí dostalo do karantény, než to bylo na začátku,“ řekla při rozepisování směn vrchní sestra urgentního příjmu jihlavské nemocnice Hana Hladíková.

„Od toho jara člověk nějakým způsobem jede, a to tělo je asi náchylnější k získání infekce.“ Oproti podzimu na oddělení nepomohou studenti zdravotních škol, i proto uvítá pomoc vojáků, kteří budou pracovat jako sanitáři. „Kdo má ruce, kdo má nohy, odváží lidi na infekční nebo různá jiná covidová oddělení.“

Pomoc vojáků

Urgentní příjem jihlavské nemocnice ale není jediným oddělením, kde vojáci pomohou. „Zatím to jsou oddělení interní JIP, oddělení covidová standardní červená, plicní oddělení, ORL a neurologie,“ vyjmenovala Náměstkyně pro ošetřovatelskou péči Jarmila Cmuntová.

Podle náměstkyně Cmuntové se většina zaměstnanců nenakazila v práci, ale při komunitním přenosu. Podobné to je i v jiných nemocnicích. Náměstek hejtmana Vladimír Novotný (ČSSD) připustil, že o pomoc vojáků mohou v budoucnu požádat i další krajské nemocnice.

autoři: František Jirků , mik
Spustit audio

Související