Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Namrzlé silnice a sníh komplikují dopravu, sněží i v Praze

  7:31aktualizováno  13:45
V několika krajích od rána intenzivně sněží. Větší pozor si musejí dát řidiči zejména v jižních Čechách a na Vysočině, kde sněžení přináší komplikace v dopravě. Do čtvrtečního rána může napadnout až 10 centimetrů mokrého sněhu. Jihočeské silnice navíc nyní namrzají. Na zbytky rozbředlého sněhu musí myslet řidiči v Olomouckém kraji.

Sněží také v Praze. Problémy pak hlásí i linky středočeské MHD, některé silnice nižších tříd jsou neprůjezdné v okolí Miličína. V pohotovosti je proto Regionální organizátor Pražské integrované dopravy.

„V pohotovosti jsme, máme hlášené asi čtyři nebo pět mimořádností. Jedná se o místa, kde jsou tradičně problémy, zejména v kopcovitých úsecích, kde se už nejezdí,“ řekl iDNES.cz Filip Drápal z ROPIDu.

Výstraha kvůli sněhovým přeháňkám platí na území celé republiky od středečního do čtvrtečního rána.

„Hlavní sněžení bude pokračovat do ranních hodin, výstraha stále platí. Pak to budou už jen místní sněhové přeháňky,“ řekl iDNES.cz ve středu po poledni meteorolog ČHMÚ Martin Tomáš. Výstraha platí hlavně pro pás od jižních Čech po severní Moravu.

Deset dopravních nehod se ve středu odehrálo na Vysočině, kde od rána sněží. Zranili se při nich tři lidé, uvedla mluvčí policie Dana Čírtková. Na silnici 112 u Rácova na Jihlavsku se střetla dvě nákladní auta, zranil se řidič jednoho z nich. Problémy se sjízdností měli řidiči i na dalších silnicích.

Asi největší problém se sjízdností byl podle Čírtkové na silnici 38 u Želetavy na Třebíčsku, kde se vytvořila kolona kamionů. „Teď už je to průjezdné,“ řekla Čírtková po 10:00. Uvázlá nákladní auta blokovala i silnice mezi Větrným Jeníkovem a Kalhovem, mezi Červenou Řečicí a Pelhřimovem nebo u Vyskytné nad Jihlavou.

Po ránu vyjeli silničáři asi s 50 sypači, hlavně se solí. Nejprve na Třebíčsku a Jihlavsku. Jak sněžení od jihovýchodu postupovalo, bylo nutné vyjet i v dalších třech okresech. Podle Jiřího Hejnáka z krajské správy a údržby silnic nyní jezdí sypače na všech 114 okruzích. Někde vyjely i radlice, hlavně na Třebíčsku, jinde to nízká vrstva sněhu neumožnila.

Konečně přijde zima, avizují meteorologové. Sníh napadne i v Praze

Podle předpovědi meteorologů bude ve středu na Vysočině sněžení slábnout až večer. Nejvyšší odpolední teploty nepřesáhnou nulu. Slabý vítr do 15 kilometrů za hodinu bude proměnlivý.

Policisté evidují nárůst počtu nehod. Během dopoledne jich řešili zhruba čtyři desítky. „Zaznamenali jsme asi šest lehkých zranění. Občas dopravu omezil uvízlý kamion, ale vždy se podařilo rychle úsek opět zprovoznit,“ řekl jihočeský policejní mluvčí Jiří Matzner.

Řada silnic v Jihočeském kraji navíc namrzá, a je tak sjízdná jen s opatrností. Prakticky na celém území kraje začalo ráno sněžit. Silničáři proto vyslali do terénu veškerou svou techniku, uvedla dispečerka Správy a údržby silnic Jihočeského kraje Soňa Abrahámová.

Školní autobus havaroval u Vydří na Jindřichohradecku, lehce se zranili řidič a jeden cestující. Dopoledne také záchranná služba zasahovala u srážky vlaku a osobního auta u Kubovy Hutě na Prachaticku. Na místě ošetřila jednoho zraněného, řekla mluvčí záchranářů Zuzana Fajtlová.

Silničáři v kraji vyrazili podle ní do terénu kolem 4:30. Všechny vozovky jsou sjízdné, ale řidiči musí počítat s tím, že na některých místech zůstává ležet sníh a povrch může namrzat.

Teploty v regionu se po ránu pohybují kolem nula stupňů Celsia. Podle meteorologů může během dne napadnout až deset centimetrů mokrého sněhu.

Ve Zlínském a Královéhradeckém kraji meteorologové očekávají také sněžení. Silnice na Vsetínsku, především ve vyšších polohách, mohou ráno místy namrzat, případně se na nich může tvořit náledí. Sjízdné jsou se zvýšenou opatrností. Silnice v ostatních částech Zlínského kraje, tedy na Kroměřížsku, Zlínsku a Uherskohradišťsku, jsou většinou holé a vlhké.

Řidiči by měli být také opatrní při jízdě do Orlických hor a Krkonoš, kde na cestách leží ujetá vrstva sněhu, která je místy zledovatělá. V Krkonoších nadále platí první stupeň lavinového nebezpečí.

V Libereckém kraji silničáři uzavřeli pro nákladní vozidla nad šest tun s výjimkou autobusů silnici třetí třídy přes Oldřichovské sedlo z Mníšku do Raspenavy. Důvodem je zledovatělý povrch silnice po předchozím sněžení a obava ze zablokování jedné ze dvou přístupových cest do Frýdlantského výběžku. Ostatní silnice v Libereckém kraji jsou sjízdné, sdělil Pavel Pospíšil z Krajské správy silnic Libereckého kraje.

Většinu silnic pokryl sníh také v Pardubickém kraji. Hlavně ve výše položených oblastech zůstává většinou slabá, po solení rozbředlá vrstva, místy je i uježděný. Všechny cesty jsou s opatrností sjízdné, uvádějí silničáři.

Řidiči by měli jet opatrně zvláště v okolí Lanškrouna, Hlinska, Poličky, Vysokého Mýta nebo Ústí nad Orlicí, sníh ale leží i na Pardubicku. Kluzké vozovky jsou také u Skutče a v Železných horách.

Rozbředlý sníh v Olomouckém kraji

Na zbytky rozbředlého sněhu si musí dát pozor řidiči v horských oblastech Olomouckého kraje, kde byly v noci sněhové přeháňky. Silnice v těchto horských oblastech jsou sjízdné se zvýšenou opatrností, vyplývá z informací Ředitelství silnic a dálnic ČR.

Rozbředlý sníh pokrývá silnice ve vyšších polohách Jesenicka a Šumperska. Opatrnost je na místě například na silnici vedoucí přes Červenohorské sedlo. V nižších polohách těchto okresů jsou hlavní silničního tahy po chemickém ošetření holé a mokré.

Autobus se školáky dostal smyk na zasněžené silnici, tři lidé jsou zranění

Méně důležité silnice ve středních a vyšších polohách Jesenicka a Šumperka pokrývá vrstva ujetého sněhu s inertním posypem. Správci silnic upozornili, že místy se tvoří mlha. Na Olomoucku, Prostějovsku a Přerovsku byly silnice dnes ráno zpravidla holé a mokré.

Meteorologové v úterý varovali, že na jihovýchodě Čech a severozápadě Moravy a Slezska bude dnes sněžit. Do čtvrtečního rána by tam místy mohlo napadnout pět až deset centimetrů mokrého sněhu, který může zkomplikovat dopravu nebo způsobit výpadky proudu.

Také v Jihomoravském kraji jsou některé úseky silnic a dálnic v kvůli sněžení a nižší dohlednosti sjízdné jen se zvýšenou opatrností. Mezi Nebovidy a Moravany se srazil autobus s osobním vozem, jeden člověk se těžce zranil, u Ostrovačic na Brněnsku se převrátil na bok kamion. V autobuse nikdo neutrpěl zranění, řidiče auta museli vyprostit hasiči. Utrpěl mnohačetná těžká zranění, uvedla mluvčí záchranky Michaela Bothová. Silnice mezi Nebovidy a Moravany je po nehodě uzavřená. 

Do brněnských ulic vyjely všechny posypové vozy. Vyplývá to z informací silničářů a provozního ředitele Brněnských komunikací Jana Klištince.

Déšť se sněhem místy padá i v Brně. „Zejména ve výše položených částech statutárního města Brna upozorňujeme řidiče na nutnost opatrné jízdy,“ uvedl po 10:00 Klištinec.

Aktuální počasí nad Prahou můžete sledovat v přímém přenosu iDNES.tv:

Podívejte se i na naše další živé přenosy

Sledovat na iDNES.tv
Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Rozepře o důchodové reformě i ústavní žaloby. Promluví stínová vláda hnutí ANO

25. dubna 2024  10:15

V atriu Poslanecké sněmovny proběhne tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci zřejmě...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum, oznámila TOP 09

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  10:15

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy. „Předsednictvo TOP 09 děkuje ministryni pro...

Družku bil, přeřezal jí šlachy. Soud muži za dlouhodobé týrání potvrdil devět let

25. dubna 2024  8:49,  aktualizováno  10:13

Olomoucký vrchní soud zamítl odvolání Tomáše Heráka ze Šumperska, kterému krajský soud za...

SOCDEM žene Paroubkovu suverenitu k soudu. Žádá její vyřazení z voleb

25. dubna 2024  10:13

Sociální demokracie (SOCDEM) tvrdí, že koalice ČSSD, kterou ministerstvo vnitra zaregistrovalo pro...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...