Zpravodajství Brno

ČT2 uvede oceňovaný snímek o dobrovolné eutanasii

Dobrá smrt

Velikost textu:

Příběh ženy, která se rozhodla podstoupit eutanazii, uvádí ČT2 ve středu 9. 12. 2020 ve 22:30. Režie Tomáš Krupa. Česká televize do výroby pořadu vstoupila prostřednictvím Tvůrčí producentské skupiny Dušana Mulíčka z brněnského televizního studia.

Dobrá smrt
Dobrá smrt

Nevyléčitelně nemocná Janette by ráda ukončila svůj život důstojně. Proto se rozhodne pro dobrovolnou, lékaři asistovanou, smrt. Jelikož tu ve Velké Británii, kde žije, neumožňují, rozhodne se odcestovat do Švýcarska. Cestu musí naplánovat dříve, než jí to rychle postupující nemoc znemožní. "Společně se slovensko-českým filmovým štábem jsem měl to privilegium přijmout pozvání od Angličanky Janette, abychom zaznamenali její příběh a osud,“ říká režisér Tomáš Krupa a dodává: „Když jsem se Janette zeptal, proč chce filmování podstoupit, odpověděla, že pokud to někdy pomůže i jen jednomu člověku, který má podobné problémy, bude jí to stačit a má to pro ni smysl. Tím zavázala i nás k tomu, že film musíme za každých okolností úspěšně dokončit. Byl to oboustranný závazek a odpovědnost. Myslím, že na její výrazné, sympatické osobnosti celý film stojí. Ukázalo se navíc, že její příběh je příběhem celé rodiny. A to nás posunulo od klasického přehodnocení tématu eutanazie k dualitě filmu, který není jen o konečnosti, ale převážně o životě. Smrt je zajímavá, když nám pomáhá dívat se na život z odlišné perspektivy.“

Na MFDF Jihlava v roce 2018 získal film ocenění – Nejlepší dokumentární film střední a východní Evropy, v roce 2020 pak získal cenu Slnko v sieti za nejlepší dokumentární film.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.