Namasté a jeho význam

S pojmem Namasté jste se už určitě setkali. Víte, ale co přesně toto krásné slovo, původem ze sanskrtu znamená? Namasté má více významů. Lidé ho používají všelijak, avšak jeho jediná podstata zůstává stejná. A jaká to je? To se dozvíte v tomto článku.

Namasté je smyslem celé jógy. Při jógových lekcích se setkáváte s tímto libozvučným slovem na konci každé lekce. Vzdáváme jím holt prastaré tradici, smyslu celé jógy a zdravíme světlo v ostatních lidech.

V oblastech indického náboženství je Namasté používáno jako tradiční pozdrav. Nalezené sochy dokazují, že toto gesto je používáno více než 5. tisíc let.

Namasté pozdrav

Světlo v nás

Pokud se pokousíme přeložit slovo Namasté ze sanskrtu zní to něco jako – božské světlo ve mně zdraví božské světlo v tobě. To nám připomíná, že všichni jsme stejní. Ať už jsme muž, žena či dítě. Nezáleží, jakého jsme postavení, vyznání. Jestli jsem student či učitel jógy. Všichni jsme stejní. Každý z nás touží milovat a být milovat. Všichni se chceme cítit zdraví, šťastní a přijímaní. Všichni máme uvnitř sebe světlo a touhu po životě.

Namasté nás propojuje. Připomíná nám, co často opomíjíme. Často se od sebe navzájem oddělujeme a straníme se sobě navzájem. Namasté nám připomíná, co je naší přirozeností. Zazíváme díky němu opět pocit celku.

Světlo ve mě zdraví světlo v tobě

Namasté se používá při:

  • vítání/loučení
  • projevu úcty
  • poděkování

Jak správně provést pozdrav Namasté?

Spojíme dlaně před srdcem. Prsty směřují vzhůru k naší tváři.  Zavřeme oči a provedeme úklon. Může se jednat o mírný úklon. Je na vás zda ještě vyslovíte Namasté či ne. Nejdůležitější je náš pocit, naše vědomí – hluboké úcty a vděku.

Pokud se klaníme vyšší hodnotě. Jako je Božství, Guru, Vesmír (dosaďte si, co je vám nejbližší) přikládáme ruce na oblast třetího oka či zvedáme nad hlavu.

Namasté

Namasté na lekcích jógy

Na lekcích jógy se setkáváme s Namasté velmi často. Žáci tak provádějí vděk svému učiteli, že jim pomohl propojit se s jejich božstvím. Zároveň je na vás, jestli budete děkovat učiteli či přímo vyššímu principu. Učiteli gesto Namasté pomáhá mít pod kontrolou své ego, protože mu připomíná, že všichni jsme jedno.

Řekli jsme si, jak lze toto slovo používat a hlavně jaké pocity by mělo vzbuzovat. Zbytek už je na každém z nás. Příště až budete provádět gesto Namasté zkuste si více zvědomit jeho provedení, uvědomit si jeho význam a pocítit, co by mělo představovat. Pokud vás zajímá i další zajímavé články o filozofii jógy, přečtěte si něco o jógových jámách. Najdete je zde:

Jaké pocity ve vás Namasté vyvolává? 🙂

Namasté
Dominika

9 Shares
>
9 Shares
Share9