Ladislav Mrkvička

Ladislav Mrkvička Zdroj: Michal Protivanský, archiv

Helga Čočková „pamflet" proti zesnulému Ladislavu Mrkvičkovi nepodepsala. Reflex se omlouvá

Mezi spolužáky, kteří odsoudili Ladislava Mrkvičku jako „podvratného živla", byla v článku Ladislav Mrkvička nemohl dokončit DAMU kvůli žertu. Ze spolužáků se ho zastal pouze Petr Čepek chybně uvedena i tehdejší studentka DAMU Helga Čočková, která sama se naopak stala obětí perzekucí ze strany StB. Paní Čočkové se tímto omlouváme a uveřejňujeme její dopis, ve kterém tehdejší události popisuje.

Dobrý den,

dne 28.prosince 2020 byl na stránce Reflexu (kulturní rubrika, internet) uveřejněn článek, ve kterém se autor tohoto článku pan Jiří Štefek dopouští uvedením jmenovitě i mé osoby (mezi jinými) lživého tvrzení v souvislosti se zesnulým Ladislavem Mrkvičkou (mým spolužákem na DAMU), tvrzení, kterým mne veřejně dehonestuje  jako člověka, který podepsal pamflet za Mrkvičkovo vyhození z DAMU před absolutoriem této vysoké umělecké školy, a to dokonce z důvodu, kterým byl Mrkvičkův žert v době tohoto Majálesu - výtržnictví shozením kladky tramvaje z troleje. Protože pravda o těchto událostech je dokazatelně jiná, než autor článku neinformovaně, a tedy arogantně veřejně uvádí, dovolím si následné, dokazatelné info.

Já jsem totiž v té době byla ze studia na DAMU také vyloučena, a to z politických důvodů pro zadržení policií při majálesové studentské demonstraci, když jsem se vnutila policii jako svědek neviny zadrženého studenta, kterého policie bezdůvodně zatkla a vlekla násilím do antonu přistaveného pro tyto účely pod Petřínem. V mém případě se tedy ani nejednalo o výtržnictví poškozováním veřejného majetku MHD.  

Po zásahu STB v souvislosti s těmito studentskými demonstracemi jsem byla nejen vyloučena před absolutoriem z DAMU, ale následně jsem musela rok pracovat v EZD Ostrava jako nekvalifikovana dělnice. Pár hodin veřejných prací. V posouzení důvodu mého zadržení přślušníkúm STB pro mé potrestání nestačilo.

Protože se cítím lživým tvrzením v článku veřejně dehonestována, žádám na stránkách REFLEXu, kulturní rubrika (internet), veřejnou omluvu autora článku za tuto dehonestaci a nápravu takto mně způsobené veřejné morální újmy uvedením pravdivých informací o této autorem článku tak neprofesionálně a lživě popisované situaci.

Děkuji za pochopení, s přátelským pozdravem, v dokonalé úctě  

Mgr. Helga Čočková