Přírodní léčbaRady a tipy

Čajová terapie: nadýmání a plynatost

Někdy se stává, že máme nafouklé břicho a trpíme plynatostí. Hlavně teď po Vánocích a Novém roce, kdy toho člověk do sebe nasoukal nad míru. Ruku na srdce, každý si rád dopřeje. Jak však zabránit tomu, aby naše břicho nevypadalo jako „těhotné“? A aby nás neobtěžovaly střevní plyny? Ony si čas nevybírají a přicházejí i v době, kdy se nám to hodí nejméně, např. v práci nebo na jinde na veřejnosti. Jak na vše vyzrát a být v pohodě?

Mátový čaj

Máta peprná je na zklidnění žaludku a zmírnění plynatosti ideálním řešením. Mentol obsažen v mátě, vlastní spazmolytický účinek, který blahodárně působí na hladké svalstvo trávicího ústrojí. Po večeři si dopřejte šálek mátového čaje, udělá vám dobře. Aby čaj fungoval a uvolnil do tekutiny vše účinné, zakryjte hrnek třeba malým talířkem. Klidně ho tam nechte 10 – 15 minut, vůbec nic se neděje. Čajový sáček ještě přitlačte lžící na bok hrnku, ať nenecháte žádnou léčivou složku na zmar.

Zázvorový čaj

Zažívací potíže a nevolnosti? I žaludek může prožívat jakousi formu chřipky. Kořen zázvoru funguje jako karminativum – brání tvorbě přebytečného plynu a pomáhá ho vypuzovat. Připravte si ho sami, stačí nastrouhat kořen zázvoru a přelít vroucí vodou. Pokud se vám nechce zázvor strouhat, můžete ho nakrájet na malé kousíčky. Lžičku strouhaného zázvoru konzumujte i před jídlem. Čaj pomáhá lepšímu trávení.

Kmínový výluh nebo fenyklový čaj

Dvě lžičky čerstvě rozdrceného kmínu zalijte vroucí vodou. Nechte louhovat asi 15 minut, potom slijte. Pijte třikrát denně vždy po jídle. Podobně se dá připravit i čaj z fenyklu.

Heřmánkový čaj

Heřmánek je užitečná bylinka, která má nezastupitelnou úlohu. Vlastní protizánětlivý a spazmolytický účinek a napomáhá trávení i pálení žáhy.

Výluh z kopru

Čajovou lžičku mletých semínek kopru, spařte vroucí vodou a po 15 minutách slijte. Hotový nápoj pijte, buď před jídlem nebo po něm. Takto se dá udělat i výluh z anýzu. Jen pozor, někdo na něj může být i alergický.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Podobné články

Back to top button