Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Co jiného než virus se událo ve světě? Rok 2020 očima Marka Hudemy a Roberta Schustera

Svět

  10:50
Praha - SVĚTOVÝ PODCAST: Přestože pandemie covid-19 určovala směr světové politiky téměř celý rok, byly tu také témata neméně hodná naší pozornosti. Komentátor Marek Hudema společně se šéfem zahraniční rubriky LN Robertem Schusterem ve světovém podcastu vybírají nejzajímavější a nejdůležitější události z celého světa. Koronaviru se samozřejmě i tak nevyhnou.

NAJDETE NÁS I NA STREAMOVACÍCH SLUŽBÁCH

Podcasty Lidovky.cz můžete pohodlně poslouchat i na Spotify a Apple Podcasts. Nastavte si odběr, brzo vám přineseme další.

Čemu se však debaty vyhýbaly úplně, je změna klimatu. Marek Hudema si myslí, že bude jako téma znovu dominovat v následujícím roce. Na rozdíl od našich končin je totiž klima v západním světě stále živé téma a vrátí se v plné síle hned, jak se rozloučíme s pandemií.

HUDEMA: Rozpolcený Biden. Nový prezident je tradicionalista i revolucionář

„Stav naší planety se díky pandemii nezhoršuje, pojďme s tím něco udělat,“ cituje Hudema nálady mnoha obyvatel západní Evropy a USA, kde téma environmentalismu velmi rezonuje. Opomenout ale nelze ani neutuchající expanzi Čínské lidové republiky do Jihočínského moře. A přesto, že se nás bezprostředně dotýká vývoj evropské politiky a dopady brexitu, rádi zapomínáme i na tato témata, míní Hudema.

PODCAST: Jak si vede Německo 30 let od sjednocení? Poslechněte si Roberta Schustera

Jelikož tu s námi virus ještě nějakou dobu zůstane, musíme se poučit z minulého roku. Hudema proto popisuje, jakými způsoby se pandemie v roce 2020 využívala jako politický nástroj, a nastínil, jak bude řešení krize určovat poměr sil ve světovém měřítku. „Za tím se skrývá důležitý diskurz, a to které systémy efektivněji zvládají pandemie – demokracie či autokracie,“ rozvádí Hudema.

Na závěr se Schuster s Hudemou zamýšlí nad pomyslnými vítězi a poraženými světové politiky v uplynulém roce a nabízí opatrný výhled do roku 2021 na to, jak bude vypadat průběh souboje dvou goliášů globální politiky – Spojených států pod taktovkou Bidena a Číny pevně sevřené Si Ťin-pchingem.

Autor: