Babské radyBylinkyPřírodní léčbaZahrada

Prvosenka jarní nepatří jen mezi první posly jara

Prvosenka jarní, známá také pod názvem petrklíč, patří mezi vytrvalé bylinky. Jedná se o drobnou rostlinku, která se objevuje velmi brzy na jaře. Pod zemí se nachází oddenek, z něhož vyrůstají listy vytvářející přízemní růžici. Květ je barvy žluté a vytváří okolík.

Výskyt a pěstování

Ve volné přírodě se vyskytuje na místech s dostatkem světla. Přežije však i v částečném stínu, ale má nižší životaschopnost. Co se půdy týká, neprospívá jí taková, která je kyselá. Nevadí jí půda s vyšším množstvím vápníku. Optimální pro její růst jsou půdy kypřejší. Zahrádkáři si oblíbili její barevné odrůdy, které nabízejí medově teplé nebo červené zbarvení. Jsou vhodné do skalky, na záhony nebo do různých nádob. Tyto rostlinky nemají léčebné vlastnosti. Pokud se rozhodnete pro její pěstování, můžete si pořídit rostlinky již předpěstované. V případě výsevu ze semen je potřeba takto učinit v měsících duben až červen do skleníku a následně pak do zahrádky.

Obsah účinných látek

Kořeny obsahují saponiny. Největší množství jich je před objevením květů a v období květu a další vhodnou dobou je pak čas těsně před začátkem zimy. Kromě saponinů se v kořenech vyskytují ještě glykosidy, flavonoidy (známý je kvercetin), silice, škroby, taniny a cukr. V květech nalezneme také saponiny, malé množství silic, karoten, enzymy, flavonoidy a vitamín C. K léčebným účelům se používá především květ, který se sbírá v období dubna a května. Vzhledem k tomu, že prvosenka patří mezi chráněné rostliny, její sběr ve volné přírodě není povolen. Pokud tedy chcete využívat jejích léčebných vlastností, musíte si ji pěstovat na zahrádce. Nasbírané květy je potřeba ihned sušit a to buď na sluníčku nebo při umělé teplotě, tak však nesmí přesáhnout 40 ºC. Dobře usušené květy si zachovávají žlutou barvu, pokud zhnědnou, ztrácí účinek.

Využití

Usušené květy se používají k přípravě čaje. Může se jednat o čaj jednodruhový, připravený pouze z květů prvosenky, nebo směs pro účely dezinfekční nebo protirevmatické. Lidové léčitelství čaj používá při obtížích spojených s horními a dolními dýchacími cestami, při bolestech hlavy, nespavosti či při výskytu neurotických obtíží. Kromě toho má také účinky mírně sedativní a močopudné. V případě onemocnění dýchací soustavy pomáhá čaj uvolnit hleny, tiší podráždění a působí dezinfekčně a protizánětlivě.
  • Příprava čaje
Lžičku sušených květů zalijeme 250 ml vroucí vody a necháme louhovat 10-15 minut. Čaj lze podávat 2x denně. Čaj není vhodný pro ženy těhotné nebo kojící. POZOR na předávkování – rostlina má mírně projímavé účinky, konzumace většího množství tedy může mít za následek obtíže spojené s průjmem. Sušené květy lze použít i do bylinné koupele. Ta má pak účinky uklidňující a blahodárně působí i na revmatismus.

Symbolika

Prvosenka jarní patří mezi bylinky, které mají svoji symboliku. Je to květinka typická nejen pro období jara, ale také pro svátky s ním spojované – Velikonoce. Její motivy jsou často využívány pro zdobení předmětů spojovaných s těmito svátky. Objevují se na pohlednicích a přáních a doplňují velikonoční dekorace.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Renata

Vzhledem k tomu, že je pro mě moje zdraví důležité, zajímám se o zdravý životní styl. Chci vědět, co je pro mě dobré, co mi pomůže upevnit si celkové zdraví, které potraviny či bylinky jsou vhodné a co je nového v trendech týkajících se oblasti zdraví a zdravého životního stylu.

Podobné články

Back to top button