Přejít na obsah [o] Přejít na navigaci [n] Přejít na vyhledávání [v] Přihlásit se
Hlavička
Apple M1 byl pouze začátek, chystá se 32jádrový čip

Apple M1 byl pouze začátek, chystá se 32jádrový čip

Události
Apple Mac mini M1, 8GB, 256GB SSD, 8-core GPU, Big Sur (M1, 2020)_1987911439
Apple Mac mini M1, 8GB, 256GB SSD, 8-core GPU, Big Sur (M1, 2020)
Produkt není určen k prodeji.
Apple MacBook Air 13, M1, 16GB, 256GB, 7-core GPU, zlatá (M1, 2020)_1267962981
Apple MacBook Air 13, M1, 16GB, 256GB, 7-core GPU, zlatá (M1, 2020) (CZ)
23 959 Kč 28 990 Kč
Apple MacBook Pro 13 (Touch Bar), M1, 8GB, 256GB, 8-core GPU, stříbrná (M1, 2020)_1939273651
Apple MacBook Pro 13 (Touch Bar), M1, 8GB, 256GB, 8-core GPU, stříbrná (M1, 2020) (CZ)
Produkt není určen k prodeji.

Nové čipy zvané M1, kterými Apple ve svých počítačích konkuruje zavedeným společnostem Intel a AMD, byly jen první vlaštovkou. Americký počítačový gigant má již nyní plány na daleko robustnější a výkonnější procesory.

Čipy Apple M1 tepou zatím ve třech strojích s logem nakousnutého jablka – konkrétně je využívají kompaktní notebook MacBook Air, špičkový laptop MacBook Pro a také miniaturní PC Mac mini. Pokud sledujete GEEK magazín pravidelně, patrně vám ani jeden z nových strojů neunikl.

Pojítkem všech novinek je právě SOC čip M1, od kterého má Apple velké očekávání. Jde v podstatě o podobnou architekturu, na které staví současné mobily a tablety, ve srovnání s klasickými x86 procesory by ale novinka známá dříve pod označením Apple Silicon měla přinést vyšší energetickou efektivitu a zároveň i citelně vyšší výkon. A první testy skutečně naznačují, že výkon je excelentní.

Omlouváme se, popis obrázku chybí.

Čip Apple M1

 

Jde navíc teprve o špičku ledovce. Podle agentury Bloomberg totiž již nyní Apple pracuje na nových modelech, které budou ještě výkonnější. Počítá se dokonce s čipsetem, který se pochlubí daleko větším počtem jader. Aktuální verze M1 má osm jader CPU, a podle verze sedm nebo osm jader GPU. Již nyní se údajně počítá s výkonnější variantou M1X, která nabídne 12 jader CPU, a to konkrétně v konfiguraci 8 výkonných + 4 úsporná.

Ještě během letošního roku bychom se měli přitom dočkat podle Bloombergu také 16jádrových čipů v konfiguraci 12 + 4. A další plány pro ty nejvýkonnější pracovní stanice údajně hovoří o 32jádrových čipech. O nich se ale zatím nic bližšího neví. Tedy ani to, kdy by mohly přijít na pulty obchodů.

Stejně jako u čipů M1 bude ale u všech novinek platit, že procesory budou vyžadovat speciální aplikace, nebudou na nich tedy fungovat ty, které byly určené pro platformu Intel. Aby lidé měli snadnější rozhodování, zda je nebudou nové stroje nějak omezovat v práci, vznikl server Is Apple silicon ready? Na něm lidé naleznou přehledný seznam stovek aplikací – u každé jde přitom uvedeno, zda nabízí nativní podporu, nebo alespoň podporuje Rosettu 2. Prostřednictvím ní je totiž možné spustit programy, které pro Apple M1 nenabízí nativní podporu.

Omlouváme se, popis obrázku chybí.

Server Is Apple silicon ready?

 

MacBook Pro 13 pro náročné

Jednou z novinek je MacBook Pro 13. U něj narostl výkon díky novému procesoru až 2,8krát, v případě integrovaného grafického jádra dokonce až pětkrát. Součástí tohoto SOC řešení je také Neural Engine, který umožňuje až 11krát rychlejší strojové učení. Grafická část má osm jader a procesorová také, Neural Engine jich má pak 16. Výrobce slibuje výdrž až 20 hodin – to je nejvíc ze všech Maců.

Jak již samotný název napovídá, novinka sází na 13,3palcovou obrazovku. Ta nabízí u novinky rozlišení 2560 x 1600 pixelů a technologii TrueTone. To jsou stejné parametry, jakými se chlubil i předchůdce – koneckonců také vzhled je totožný, a to včetně Touch Baru s fyzickou klávesou Esc a integrovanou čtečkou otisků prstů na pravé straně.

MacBook Pro 13 má klávesnici Magic Keyboard, se kterou jako první přišel 16palcový MacBook Pro. U ní je zdokonalený nůžkový mechanismus s 1mm zdvihem, který umožňuje pohodlné a tiché psaní s přesnou odezvou. Nechybí ani podsvícení jednotlivých tlačítek.

Omlouváme se, popis obrázku chybí.

MacBook Pro 13

 

Kompaktní dvojka: MacBook Air a Mac mini

Dalším strojem, který se pochlubí čipem M1, je MacBook Air. To je stále nejmenší přenosný počítač s logem nakousnutého jablka. Nyní ale díky novému procesoru nabídne ještě vyšší výkon. V porovnání s předchůdcem je čip M1 v rámci procesorové části až 3,5krát rychlejší a u grafické opět až pětkrát.

Případní zájemci mohou opět počítat kromě vyššího výkonu i s lepší výdrží baterie – v praxi slibuje Apple až 18hodinovou výdrž, což je proti předchůdci nárůst o nezanedbatelných šest hodin. Navíc se MacBook Air obejde i bez aktivního chlazení.

Poslední novinkou je Mac mini. Tento kompaktní stolní počítač se podle vedení společnosti změní díky čipu M1 k nepoznání. Zatímco doposud byl vnímán spíše jako jednoduché multimediální PC, s novými součástkami se má stát výkonnou pracovní stanicí, která bude kromě práce stačit na hraní her i tvorbu obsahu. CPU je výkonnější 3krát, GPU až šestkrát a Neural Engine dokonce až 15krát.

Omlouváme se, popis obrázku chybí.

MacBook Air

Omlouváme se, popis obrázku chybí.

Mac Mini 

Ohodnoť článek:
100% GEEKsměs bez elektroniky 100% GEEKsměs bez elektroniky
nahoru