Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nové videoklipy: Rockeři zpívají o svobodě, umělkyně o násilí na ženách

Daniel Landa
Daniel Landa
Foto: Korzo

Na internetu na přelomu roku zaujal klip hereček a zpěvaček upozorňující na násilí na ženách a klip rockerů nespokojených se současným děním ve společnosti.

Videoklip Nafrněná & svobodomyslná, za kterým stojí zpěvačka Barbora Poláková a režisér Vít Klusák, od zveřejnění 27. prosince loňského roku zaznamenal více než 118.000 zhlédnutí.

Klip manželů Daniela a Mirjam Landových Blanický manifest zveřejněný 3. ledna má na svém kontě k dnešku přibližně 390.000 zhlédnutí. Oba klipy se v diskusích na sociálních sítích setkávají vesměs s pozitivními ohlasy. 

Zpěvačka a herečka Poláková natočila nový klip k vokální verzi písně Nafrněná, který režíroval Vít Klusák. Původní videoklip má na youtube přes 45 milionů zhlédnutí. Poláková nyní přichází s videoklipem otevírajícím téma domácího násilí na ženách, kterého v době karantény v Česku i ve světě přibylo. Čtyřminutového videa se prostřednictvím videohovoru zúčastnilo 16 hereček a zpěvaček jako například Ivana Chýlková, Martha Issová, Anna Polívková, Petra Nesvačilová nebo Lenka Krobotová.

Tvůrci klipu oslovili Kateřinu Lieskovskou, která našla odvahu od násilného manžela utéct, a dokonce o tom napsat knížku s názvem Svobodomyslná. "Když Vít (Klusák) přišel s nápadem propojit celou skladbu s tématem, které je velmi aktuální a zároveň stále ve společnosti z velké části vnímané jako tabu, měla jsem pocit, že ta píseň dostala důležitou nadstavbu," sdělila Poláková. "Už skoro rok spolupracuji s dobrovolným sdružením psychologů a psychiatrů - Sociální klinika - které poskytuje sezení těm, kteří nespadají do kolonek pojišťovny a nejsou na tom finančně tak dobře, aby si mohli psychologa dovolit. Zároveň ale řeší složitou životní nebo rodinnou situaci. Přála bych si, aby tenhle projekt dodal odvahu ženám, které pomoc potřebují, ale bály si o ni říct," dodala.

Současná doba ovlivněná pandemií koronaviru spojila šest hudebních osobností nespokojených s děním ve společnosti, které se rozhodly vyjádřit veřejně svoje postoje. Blanický manifest byla původně protestní petice proti údajnému odebírání občanských svobod vyhlášená loni 6. července na pražském Vyšehradě. Ve stejnojmenné písni a videoklipu se kromě autora Daniela Landy objevilo dalších pět frontmanů známých kapel. Jsou to František Černý z Čechomoru, Josef Vojtek ze skupiny Kabát, Václav Bláha z Divokýho Billa, Roman "Izzi" Izaiáš z Dogy a Protheus z kapely Dymytry. Na housle hraje Jiří Vopava.

"Je třeba, aby se lidé dozvěděli, že se děje něco mimořádně nebezpečného, a teď nemám na mysli infekční choroby. Dostáváme se totiž do nové úrovně vztahu občana a státu. Občan je v rámci nových nařízení a nového pojetí bezpečnosti zbaven vlastního úsudku a stává se vůči likvidačním rozhodováním úředníků zcela bezbranný. Píseň probouzí ke svobodě a vyzývá občany k přebrání zodpovědnosti," podotkl k písni Landa.

Zpěvák a autor muzikálů Landa kritizoval 5. ledna ve Sněmovně vládu kvůli jejímu postupu při epidemii koronaviru. Na slyšení k petici Blanický manifest za svobodu 2020 za její autory uvedl, že kroky kabinetu hluboce zasahují do duševního i fyzického zdraví značného počtu obyvatel. Také zdůraznil nutnost dobrovolnosti očkování proti koronaviru.

Témata:  Daniel Landa hudba Bára Poláková kultura

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy