Na vítězném svítidle našeho studenta pracovaly včely. Brzy bude Beehive k mání

Eduard_soubor Beehive_foto F.Gyore_11press.jpg
Student naší fakulty umění a architektury Eduard Seibert získal za projekt Beehive v univerzitní soutěži O nejlepší Start-up TUL Cenu nadace Preciosa a Cenu CzechInvest. Foto: Filip Gyore

Kromě rukou člověka pracovaly na tomto jedinečném svítidle stovky včelích dělnic a díky nim voní pokoj po medu a vosku. Projekt Beehive studenta Fakulty umění a architektury TUL (FUA) Eduarda Seiberta je tak v bytě doslova dotykem přírody. Se svým pět let vyvíjeným svítidlem Beehive neboli včelím úlem bodoval Eduard v soutěži Student Business Clubu při naší ekonomické fakultě O nejlepší start-up TUL 2020.

Podle rešerší zpracovaných autorem zatím nikdo na světě nevyužil včely k výrobě podobného produktu. „Viděl jsem jen pár uměleckých objektů,“ podotýká absolvent FUA Eduard Seibert. Nyní na fakultě pokračuje v doktorandském studiu.

Myšlenka svítidla ze včelího vosku napadla Eduarda při zpracování ateliérové práce. Podle původního záměru měl tvar plástve vyrůst za pomoci parametrického modelování a 3D tiskárny. Jenže tuto práci nakonec Eduard svěřil přírodě jako nejdokonalejšímu počítači a tvůrci na planetě.

Svítidlo vzniká tak, že se do části úlu, neboli nástavku, vloží matrice v požadovaném tvaru. Její geometrie je založená na prodlouženém a dole otevřeném dvacetistěnu. Je sestavená z voskového plátu, jemuž včelaři říkají mezistěna a znají jej například i výrobci motaných svíček. Jednotlivé díly jsou slepené včelím voskem. Včely jej cítí a chtějí pokračovat v práci. Mezistěnu kusadly ztenčí a prostor doplní velmi tenkou a průsvitnou hmotou. Strukturu neboli voštinu zároveň zpevní. Včelař ji pak včas z úlu vyjme, aby do ní včely nezanesly příliš medu.

Každé svítidlo je jedinečné

„Ještě nás čeká hodně zkoušení. Záleží například na místě, kam voštinu v úlu pověsíte. Někdy ji včely ignorují, začnou budovat jen sousední. Do úlu se také musí vložit ve správný čas – od podzimu do jara včely nestaví. Pokud správnou dobu propásnete, začnou včely stavět až za rok,“ popisuje Eduard vyzkoumané záludnosti včelího úlu. V jednom úlu mohou během roku vzniknout až tři svítidla. „Potenciál je vyšší, než jaký využíváme, snažíme se včely nevysilovat a netrápit,“ líčí Eduard Seibert. Každé svítidlo je originál. Nemá totožný tvar ani barvu.

Zdrojem světla je 2wattová LED dioda s menším výdejem energie. Svítidlo se nesmí zahřát na vyšší teplotu než 62 stupně Celsia, pak už by vosk tál. Jen co světlo získá technologické osvědčení CE, bude k mání v pražském showroomu, který Eduard buduje spolu s několika sklářskými a šperkařskými výtvarníky. Věří, že si Beehive, což je v překladu včelí úl, zákazníci oblíbí jako designové světlo ambientního typu. Cena by se mohla pohybovat kolem 8 tisíc korun.

Letos chce Eduard za pomoci včel pod svojí značkou Beehive vyrobit stovku svítidel. A v plánu má i postupné využití jiných konstrukčních principů. Mají být podobné tvorbě katalánského architekta Antoni Gaudího.
 

Projekt pomůže také včelařům

Zatím spolupracuje se třemi včelaři. Úly si ale letos pořídí také. K nákupu využije peněžitou výhru za zisk Ceny nadace Preciosa a Ceny CzechInvest v univerzitní soutěži. „Peníze ze soutěže o Nejlepší start-up TUL mi pomohou nejen ve vývoji, ale použil jsem je také na konzultace s odborníky. Například se specialistou na evropskou značku garance bezpečnosti. Světlo musí být v souladu s evropskou legislativou, aby bylo bezpečné a mohlo se prodávat,“ sděluje Eduard Seibert.

I když by někdo mohl namítat, že včely zneužívá, opak je pravdou. Šetrným přístupem k tvoru důležitému pro přežití lidstva prý může naopak včelám a jejich chovatelům pomoci. „Odebrání tří voštin včelám nijak neublíží. Část zisku z každého svítidla navíc putuje včelařům. Ti pak mohou například včelám dopřát na zimu víc medu namísto cukru. Včelky mohou být zdravější a mají větší šanci na přežití. Mohly by se tak začít zvyšovat i počty včelařů. Úbytek včel v celé Evropě je alarmující,“ upozorňuje Eduard Seibert.

Adam Pluhař

 

Eduard Seibert
(*1990)

Na Fakultě umění a architektury TUL dokončil bakalářské studium. Magisterský titul pak získal na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze. Nyní na FUA TUL pokračuje doktorandským studiem. Tématem jeho dizertační práce je vliv umělého osvětlení na psychickou pohodu člověka.

 

 

Další články v rubrice

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce

IMG_5907-2.jpg

Významnou pražskou památku už čistí světlo

Oči tisíců turistů se už nemusejí dívat na nevzhledný zelený biofilm vrostlý do zdiva Malostranské mostecké věže Karlova mostu na levém břehu Vltavy. Zdivo prošlo v zasažených místech důkladnou očistou a dál už se bude čistit samo. Díky slunečním...

25. 3. 2024 | Věda a výzkum | 393