Hlavní obsah

Madeta zvětší produkci nivy, investuje čtvrt miliardy Kč

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Největší česká mlékárna Madeta rozšíří o třetinu kapacitu závodu v Českém Krumlově, kde vyrábí nivu. Až investice za 250 milionů Kč v roce 2022 skončí, denně vyrobí až 21 tun sýru ze 180 000 litrů mléka.

Článek

O nivu nově projevilo zájem Rusko. Za loňský rok čeká Madeta meziročně o čtyři procenta vyšší tržby. Víc se jí daří exportně, začala dodávat sýry do Švédska. Do dvou let chce zvýšit denní zpracování mléka o 400 000 litrů. ČTK to dnes řekl generální ředitel Madety Milan Teplý.

V Krumlově, kde se niva vyrábí od roku 1949, je denní produkce 15 tun sýrů, to je 5200 bochníků, ze 120 000 litrů mléka. Loni tam mlékárna vyrobila 3527 sýrů, kromě nivy i 70 tun plísňového sýru Caesar Bleu.

„Je poptávka z Ruska a chtěl bych jí vyhovět. O třetinu vyšší výroba je pro mě přitažlivá i ekonomicky, jinak není normální jít z investice do investice v takových číslech, protože to je risk. Potřebujeme rozšířit kapacitu, prodloužit trvanlivost a rušíme takzvané mokré solení, kádě, se kterými byl čas od času problém, bude se solit nasucho,“ řekl Teplý. Loni spustila Madeta zkušební provoz nové sýrárny v Plané nad Lužnicí, do níž investovala 800 milionů Kč, a výrobní kapacita bude 42 tun sýrů denně.

V Krumlově, kde je 65 zaměstnanců, firma zmodernizuje plnění sýrového zrna do forem. „Součástí investice budou automatické klima tunely, v nichž bude při regulované teplotě a vlhkosti ze sýrů jeden den odkapávat syrovátka. Odpadne ruční mytí drah, po nichž se sýry pohybují, a díky robotu odpadne i ruční vyklápění sýrů z forem,“ řekla mluvčí mlékárny Marta Faktorová. Madeta je největší producent nivy v ČR, 92 procent jde na český trh.

Kvůli novým investicím bude Madeta potřebovat dalších 400 000 litrů mléka denně, nejlépe z jižních Čech. Nyní zpracuje denně 900 000 litrů. Předloni v létě přišla o 200 000 litrů denně z Mlékařského a hospodářského družstva JIH, které začalo víc dodávat do Německa. S některými zemědělskými družstvy vyjednává o tom, že koupí část jejich akcií. „Jedná se docela intenzivně. Dřív pro ně byla Madeta jako červený hadr pro býka, teď si asi víc váží českých mlékáren,“ řekl Teplý.

Za loňský rok bude mít Madeta meziročně o tři až čtyři procenta vyšší tržby. V roce 2019 byly 5,54 miliardy Kč a zisk po zdanění 208,2 milionu. „Denně (kvůli koronaviru) ztratíme na obratu 1,2 milionu na gastru - školy, restaurace - ale tím víc se sní v drobném balení,“ řekl Teplý.

Mírně se lepší vývoz bílých sýrů akawi na arabský trh, který se loni kvůli viru i platební neschopnosti téměř zastavil. Dřív tam měla Madeta roční obrat 800 milionů Kč, exportuje tam asi 60 let. Nově je o akawi poptávka ve Švédsku. Tvrdé sýry chce mlékárna vyvážet i do Jižní Ameriky.

Madeta má čtyři výrobní závody - v Plané nad Lužnicí, Českém Krumlově, Jindřichově Hradci a Pelhřimově. Zaměstnává 1500 lidí, zpracuje denně 900 000 litrů mléka. Má 170 dodavatelů syrového mléka, nabízí přes 250 druhů výrobků, vyváží pětinu produkce.

Reklama

Doporučované