Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Sony přináší nové modulární displeje Crystal LED ve dvou variantách

6.1.2021, Jáchym Šlik, aktualita
Sony představilo nové modulární displeje, které jsou určeny hlavně pro profesionální využití. Podle výrobce se jedná o displeje microLED s jasem až 1 800 nitů nebo kontrastem 1 000 000: 1. Na trh se dostanou v létě.
Sony před pár týdny zveřejnilo teaser, ve kterém lákalo na „přelomovou technologii přímého zobrazení“. Dnes došlo k oficiálnímu představení před veletrhem CES 2021 a navzdory spekulacím se nejedná o displeje microLED – alespoň ne z technického hlediska, neboť velikostí a roztečí světelných pixelů se jedná o panel LED. Samotné Sony opět používá obchodní označení Crystal LED, i když v tiskových materiálech najdeme i zmínku o microLED. Běžné spotřebitele ovšem tento rozdíl tolik trápit nemusí, neboť displeje nejsou určeny do obývacích pokojů, ale spíše pro profesionální použití.
 
 
Nové systémy Sony Crystal LED jsou modulární, proto nabízí flexibilitu při instalaci. Zákazník může z modulů vytvářet obrazovky o různých úhlopříčkách a formátech. Navíc se jedná o řešení zcela bez rámečků. Japonský výrobce nabídne displeje ve dvou variantách: B-series a C-ceries. První z nich je zaměřena na jas (B značí anglické brightness), druhá zase na kontrast (proto C jako contrast).
 
Crystal LED B-series se vyznačuje jasem až 1 800 nitů, proto se hodí pro použití v jasných prostředích. Displeje z této série jsou opatřeny antireflexní vrstvou s matným povrchem, kterou ocení tvůrci, designéři nebo producenti. Systém najde využití ve virtuálních scénách nebo jako kulisy ve studiu. Vývoj proto probíhal ve spolupráci se Sony Pictures Entertainment.
 
Crystal LED C-series poskytuje vysoký kontrast 1 000 000: 1 a obsahuje „hluboce černou vrstvu“, proto se hodí pro instalaci v korporátních showroomech nebo lobby. Obě varianty se vyznačují širokými pozorovacími úhly i barevným gamutem. O zpracování obrazu se stará speciálně navržený procesor X1 for Crystal LED, který byl doplněn o technologie pro upscaling (Reality Creation), eliminaci rozmazání obrazu (Motionflow) nebo vyšší gradient (22bit Super Bit Mapping).
 
 
Displeje podporují různé vstupní signály včetně HDR, HFR se 120 fps nebo 3D. Každý modul e vyznačuje rozlišením 384 x 216 bodů a roztečí pixelů 1,56 mm, respektive rozlišením 480 x 270 bodů a roztečí pixelů 1,26 mm. Nové displeje Sony Crystal LED se na trh dostanou v létě. Cena zatím nebyla zveřejněna, ale jistě bude astronomická.