Padají vám vlasy? Pozor na nedostatek vitamínů a minerálů | Moje zdraví

Padají vám vlasy? Pozor na nedostatek vitamínů a minerálů

Padají vám vlasy? Pozor na nedostatek vitamínů a minerálů
Autor: istock.com
7. ledna 2021 • 06:00

Řídnoucí a padající vlasy jsou problémem mužů i žen. Odborníci tvrdí, že neškodné je, pokud lidem denně vypadne 100 až 200 vlasů. Samozřejmě nemusíte počítat každý padající vlas, ale pokud vaše vlasy začnou viditelně řídnout, je dobré zpozornět, může se jednat nejen o estetický problém, ale i o zdravotní.

Ženy vs. muži

Důvodem nadměrného úbytku vlasů (alopecie) bývá u žen většinou nízká hladina estrogenů v důsledku zejména hormonálních změn během těhotenství a kojení, případně menopauzy.  

U mužů začíná ubývání vlasů plíživě, například tvorbou tzv. koutů či lysiny na temeni hlavy. „U mužů vzniká alopecie, u které se jedná vlastně o citlivost vlasů na testosteron, tedy mužský pohlavní hormon. Pokud dojde ke zvýšení hladiny testosteronu v krvi, dochází k ničení vlasových kořínků a v důsledku toho vlasy vypadávají. Toto hormonálně podmíněné vypadávání vlasů se u mužů dědí.

Vlasy mohou často u mužů i žen vypadávat i kvůli stresu, nedostatku minerálů, alergii na léky nebo také nadměrnému užívání vitamínu A či selenu,“ říká MUDr. Petra Moravcová z Perfect Clinic a dodává, že vypadávání také může začít při náhlém úbytku hmotnosti.

Jak doplnit minerály? Více čtěte zde.

Příznaky padání vlasů

  • celkové řídnutí – Postupné řídnutí od temene hlavy je nejčastějším typem padání vlasů. Postihuje jak muže, tak ženy. Zatímco u mužů dochází k ústupu začátku vlasového porostu, ženy obvykle registrují jeho rozšíření.
  • holá místa – Mohou být kruhovitá nebo různého tvaru, často připomínají velikostí mince. Pokožka bývá v těchto místech svědivá nebo dokonce bolestivá bezprostředně předtím, než vlasy vypadají.
  • vypadávání vlasů po hrstech – Může dojít k náhlému vypadnutí většího množství vlasů, zejména po emočním či fyzickém traumatu, často při mytí či česání vlasů, což vede k celkovému zřídnutí kštice.
  • úplná ztráta vlasů – Za určitých zdravotních situací, zejména při léčbě např. chemoterapií, může dojít k náhlému vypadávání vlasů a chlupů po celém těle.

Zaměřte se na příčinu

Druhů alopecií známe hned několik. O difúzní alopecii mluvíme, když vlasy vypadávají rovnoměrně po celé hlavě. Příznakem není pouhé padání vlasů, ale také jejich oslabování. Tento typ alopecie může postihovat muže i ženy, ale u žen je častější. Pozitivní vlastností tohoto druhu je, že bývá dočasný. Pod difúzní alopecii spadá takzvaná androgenní alopecie, která je nejčastější příčinou vypadávání vlasů. Typicky začíná ústupem vlasů z čela a temene hlavy. Příčinou je dědičnost a mužské pohlavní hormony zvané androgeny. Pravděpodobnost jejího výskytu bohužel ale stoupá s věkem.  

Velmi rozšířená je také areátní alopecie. Areátní alopecií trpí lidé, kterým na hlavě vznikají jasně ohraničené lysinky, které se objevují náhle a mohou se vyskytovat i na jiných místech těla. Velkým problémem je také takzvaná poporodní alopecie. Tou dnes trpí až 90 % žen po porodu a způsobují ji hormonální změny. Ve většině případů se stav normalizuje do devíti měsíců od narození dítěte.

Jak stárnout pomaleji? Více čtěte zde.

Prevenci nic nenahradí

I když na vypadávání vlasů neexistuje stoprocentně účinná léčba, je ve většině případů možné jejich padání zastavit či alespoň zmírnit správnou péčí. Doporučuje se vlasy mýt šetrnými přípravky z lékárny, které nevysušují pokožku hlavy a vlasy vyživují. Dnes už se ví, že používání šamponů s parabeny a sulfáty vlasům rozhodně neprospívá. 

Léčba záleží na typu alopecie

Léčba závisí na příčině padání vlasů. Pokud jsou na vině léky, může vám lékař předepsat jiné. Při špatném fungování štítné žlázy se nejprve léčí štítná žláza. Pokud vás nadměrné padání vlasů trápí, sami můžete zkusit zařadit do jídelníčku potraviny bohaté na vitamíny B, C a E nebo využít doplňky stravy, které jsou bohaté na vitamíny, minerály a podporují zdraví vlasů. Pokud trpíte na nadměrné padání vlasů, je vhodné používat séra, která obsahují aminexil, ten zabraňuje vypadávání oslabených vlasů.

Lokálně se dají použít i kortikoidy, ale ty mají především efekt v době podávání a po jejich vysazení mohou zase nastat stejné problémy. Vhodnou prevencí jsou i masáže hlavy za pomoci oleje z rozmarýnu či vlasových aktivátorů.

 

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.